Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Red Bull ontdoet zich van ketens na jaar lange straf

Bij Red Bull zal vandaag de vlag uit worden gehangen. Na een volledig kalenderjaar komt de straf voor het overschrijden van de budgetlimiet ten einde.

Verstappen US
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Na het binnenhalen van beide wereldtitels in de Formule 1 zal Red Bull vandaag in Mexico wellicht opnieuw een bescheiden feestje vieren. De straf die Red Bull opgelegd kreeg vanwege het overschrijden van de budgetlimiet in 2021 is voorbij.

In 2021 verrekende Red Bull zich met enkele cateringbonnetjes, waardoor men qua uitgaven boven de budgetlimiet uit was gekomen. Er werd een boete uitgedeeld van 7 miljoen dollar, maar de zwaarste straf zat hem in het beperken van het maximaal aantal windtunneluren en het maximaal uit te voeren computersimulaties. 10% werd er in mindering gebracht, bovenop het feit dat volgens de afbouwende schaal Red Bull sowieso al de minste windtunneluren mocht draaien en computersimulaties mocht uitvoeren, omdat ze de regerend constructeurskampioen zijn.

De straf ging in op de dag van de uitspraak (26 oktober 2022) in en zou een volledig kalenderjaar blijven staan. Dat maakt dat Red Bull vanaf vandaag de werkzaamheden weer wat kan opschalen.

Heeft Red Bull er onder te lijden gehad?

Kijk je naar het scorebord, dan luidt het makkelijke, voor de hand liggende antwoord 'nee'. Maar dat is wellicht al te makkelijk en iets te kort door de bocht. Ja, Red Bull werd met overmacht kampioen en hetzelfde geld voor Max Verstappen, maar dat had dus óók kunnen betekenen dat Red Bull nóg dominanter had kunnen zijn zonder die beperkingen.

Aan de andere kant: hetgeen dat Red Bull teveel had uitgegeven is niet afgetrokken van de budgetlimiet van dit jaar en hetzelfde geldt voor de boete van 7 miljoen. Dat betekent dat Red Bull door minder windtunneluren te maken en simulaties te draaien geld heeft uitgespaard, geld dat dus 'gewoon' aan andere dingen besteed kon worden. Van dat uitgespaarde geld kan je heel veel schetsboeken voor Adrian Newey aanschaffen.

Kous af

Met bovenstaande is de kous ook echt volledig af, een volgende hoofdstuk wordt er voorlopig niet aan toegevoegd. Onlangs nog werd immers duidelijk dat in 2022 alle teams zich wel keurig aan de uitgavelimiet hadden gehouden en nieuwe straffen dus niet aan de orde waren. Wat rest zijn enkele vragen erover die ongetwijfeld tijdens het weekend van de Formule 1 GP van Mexico aan de betrokken partijen gesteld zullen worden.

Ook interessant:

Verstappen hoeft zich ondanks zijn moeizame zege geen zorgen te maken

Daar is 'ie weer! De nieuwste RN365 F1-podcast. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk. Veel om over na te praten. De moeizame zege van Max, de diskwalificaties van Lewis en Leclerc en nog veel meer. Beluister 'm hieronder of via je favoriete podcastplayer.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel