Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Summer shutdown: Wat F1-teams wel en niet mogen tijdens de zomerstop

Na 14 Formule 1-races in 2024 en 6 Grands Prix in de afgelopen 8 weken is de zomerstop aangebroken. Deze week gaan in alle fabrieken de deuren op slot, maar wat mogen F1-teams wel en niet tijdens de 'summer shutdown'?

Red Bull Factory
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Nu de Grand Prix van België achter de rug is, zullen de fans zo'n drie weken moeten wachten tot er weer Formule 1-auto's op een circuit te bewonderen zijn. De zomerstop is ingegaan en de eerstvolgende race staat 'pas' gepland in het weekend van 23 tot en met 25 augustus, als het F1-circus afreist naar Zandvoort voor de Grand Prix van Nederland.

De zomerstop is een belangrijke periode in de Formule 1, want het betekent dat de teams en coureurs een verplichte (en vast ook gewenste) pauze hebben van het bomvolle F1-schema. Maar wat gebeurt er eigenlijk in de zomerstop, waarom is de verplichte sluiting er en hoe lang gaan de fabrieken überhaupt op slot? RacingNews365 zet het voor je op een rijtje!

Wat is de F1-zomerstop?

De F1-zomerstop is een verplichte sluiting voor alle teams en de fabrieken in de koningsklasse. Na de laatste Grand Prix van de eerste seizoenshelft (België in dit geval) gaan de fabrieken voor 14 dagen op slot. Dit staat vast in de sportieve reglementen van de F1, in artikel 21.8 om precies te zien: 'Er moet een shutdown van veertien opeenvolgende dagen plaatsvinden in juli en/of augustus'.

Los van bovenstaande regel zijn de teams, op papier, vrij om te kiezen wanneer ze de zomerstop ingaan. Zo lang de zogenaamde 'summer shutdown' maar in juli en/of augustus plaatsvindt. In de praktijk wordt een zomerstop in juli echter vrij lastig, want in deze maand stonden dit jaar drie Grands Prix gepland. Meestal gebruiken de teams nog een aantal dagen om de data van de race op Spa-Francorchamps te analyseren, waarna de fabrieken tegen het einde van de week op slot gaan, zodat ze ruim voor de GP van Nederland weer geopend kunnen worden.

Het (door)ontwikkelen van de auto en het produceren of ontwerpen van nieuwe onderdelen is strikt verboden tijdens de shutdown. Ook mogen teamleden geen contact hebben over ontwikkelingsonderwerpen. De FIA krijgt toegang tot alle systemen en kan de communicatie dus in de gaten houden. Wel mogen bepaalde activiteiten doorgaan om het team draaiende te houden: denk aan administratieve werkzaamheden, facilitaire diensten, marketing en onderhoud van de gebouwen en machines. Ook de windtunnels gaan 'op slot'.

Rest van het jaar

Zoals hierboven vermeld, gaat het Formule 1-seizoen weer verder vanaf vrijdag 23 augustus. De Grand Prix op het circuit van Zandvoort is daarmee de aftrap van de tweede helft van het seizoen, waarin de F1 nog 10 circuits aan zal doen.

Daarin zitten ook een aantal races ver weg van de fabrieken in Europa, zoals de Grands Prix in Singapore, Mexico, Brazilië en zelfs twee races in de Verenigde Staten.

Check hieronder de F1-kalender na de zomerstop overzichtelijk!

F1 2024 kalender na de zomerstop

Grand Prix Circuit Datum
Nederland Circuit Zandvoort 23-25 augustus
Italië Autodromo Nazionale Monza 30 augustus - 1 september
Azerbeidzjan Baku City Circuit 13-15 september
Singapore Marina Bay Street Circuit 20-22 september
Verenigde Staten Circuit of the Americas 18-20 oktober
Mexico Autodromo Hermanos Rodriguez 25-27 oktober
Brazilië Interlagos 1-3 november
Las Vegas Las Vegas Strip Street Circuit 21-23 november
Qatar Lusail 29 november - 1 december
Abu Dhabi Yas Marina Circuit 6-8 december

Ook interessant:

Verstappen is alle Red Bull-basiselementen voor succes kwijt

Perez, Red Bull, Mercedes... wat moet je daar nou van zeggen? Niks, want dan doen de heren Dimmers, Coronel en Mosterdijk voor je! Jij hoeft alleen maar achterover te leunen met deze kakelverse nieuwe F1-podcast.

Bekijk je de nieuwe podcast op Youtube, dan kan hier!

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel