Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Van Buren ziet McLaren te laat wakker worden: "Dan hebben ze het zelf weggegooid"

Oscar Piastri kwam in Bakoe als ietwat verrassende winnaar over de streep, maar dat riep meteen weer vragen op over de recent aangekondigde teamorders van McLaren. Is het op dit punt in het seizoen nog haalbaar, of komt de Britse renstal te laat? Rudy van Buren en Ruud Dimmers vellen hun oordeel in de RacingNews365-podcast.

Norris Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het was groot nieuws op de donderdag voorafgaand aan de Grand Prix van Azerbeidzjan: de teamorders van McLaren. Nu het einde van het seizoen nadert en Lando Norris nog altijd mee kan doen in de strijd om de rijderstitel, nemen ze bij de Britse renstal het heft in eigen handen. Oscar Piastri zal, als de situatie het toelaat, zijn positie af moeten staan aan Lando Norris, zodat laatstgenoemde extra punten kan scoren voor het kampioenschap.

In Bakoe kwam Piastri echter als winnaar over de streep, wat weer een hele nieuwe lading toevoegt aan de discussie. De Australiër presteert de laatste tijd beter dan teamgenoot Norris, dus komen die teamorders niet veel te laat? Red Bull-simcoureur Rudy van Buren en Formule 1-kenner Ruud Dimmers vellen hun oordeel in de nieuwste aflevering van de RacingNews365 Formule 1-podcast en lijken toch tot dezelfde conclusie te komen. 

"Als we het vanuit een Nederlandse bril bekijken, kunnen we natuurlijk zeggen dat het op deze manier top is", begint Van Buren. "Maar vanuit het teamperspectief van McLaren, waar de auto zo ontzettend goed is en je kans hebt om beide kampioenschappen te winnen, vind ik wel dat je er echt voor moet gaan. Qua snelheid van de auto begint het nu wel echt een trend te worden, maar ik vind dat ze dat te lang hebben genegeerd."

"Op deze manier hebben ze al een aantal punten weggegeven, die eigenlijk naar Norris hadden moeten gaan. Het is natuurlijk een wat-als-scenario, maar als hij die punten uiteindelijk tekort komt in het kampioenschap, was het wel McLaren die ze zelf weg heeft gegeven." 

Ook Dimmers benadrukt dat McLaren eigenlijk met haar eieren na Pasen lijkt te komen. "Want, eerlijk is eerlijk, Piastri is op dit moment gewoon goed. Hij was in Monza beter, maar ook in Azerbeidzjan als je naar het hele weekend kijkt. Het is heel moeilijk om een coureur die beter presteert te vertellen dat hij plaats moet maken voor Norris, terwijl Norris maar iets van dertig punten voor Piastri staat in het kampioenschap." 

Dimmers merkt verder ook nog een ander lastig punt op. "Ze moeten ook maar in de gelegenheid zijn om te wisselen van positie. Als je niet direct achter elkaar rijdt, gaat het eigenlijk al niet. Als Perez in Bakoe bijvoorbeeld voor Verstappen had gereden, dan weet hij dat hij opzij moet. Dat zou dan logisch zijn en daar hoor je Perez ook niet over zeuren. Perez kent zijn plek, voor het constructeurskampioenschap maakt het niet uit. Maar als Perez tweede of derde ligt en Verstappen zesde of zevende, kan je er niks meer mee."

Maakt Red Bull nog kans?

Dimmers en Van Buren zijn het dus met elkaar eens: McLaren komt te laat met de teamorders en dat kan hen mogelijk duur komen te staan in het rijderskampioenschap. In het constructeurskampioenschap hebben ze de leiding echter wel overgenomen van Red Bull en de crash van Sergio Perez hielp hen meteen een handje, waardoor ze nu een voorsprong van twintig punten in handen hebben.

Maar is McLaren in staat die voorsprong vast te houden, of kan Red Bull nog een truc uit de hoge hoed toveren? Dimmers durft nog te hopen, al moet de verbetering dan in Austin al zichtbaar zijn. "Volgens Helmut Marko is het constructeurskampioenschap al klaar, maar wie weet wat er nog mogelijk is als ze een wonderbaarlijke update meenemen naar Austin. Als Perez dan ineens tweede wordt en Verstappen alle races wint kan het nog. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar Marko was natuurlijk wel heel duidelijk."

Van Buren, zelf natuurlijk nauw betrokken bij de ontwikkeling van Red Bull, durfde in de RacingNews365-podcast voorafgaand aan de Grand Prix van Azerbeidzjan al een gewaagde gok te wagen, waar hij ook dit keer op terug durft te komen. "We weten wat ik de vorige keer gezegd heb. In Singapore zal het nog moeilijk zijn, maar in Austin komt er hopelijk verbetering. Daar wordt op dit moment vol op ingezet."

Ook interessant:

Speel de RN365 F1 Bingo en win toffe prijzen

Maak de race in Singapore nu nog leuker met de RacingNews365 bingo en maak kans op toffe F1 prijzen zoals Verstappen schaalmodellen en caps. 

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel