Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Verstappen en Lambiase blikken terug op eerste GP-zege: "Wat gebeurt hier?"

Max Verstappen en race-engineer Gianpiero Lambiase werkten voor het eerst samen tijdens de Grand Prix van Spanje in 2016 en bijna iedereen weet hoe dat weekend uiteindelijk zou aflopen. Het duo blikt terug op de sprong in het diepe.

Verstappen Spain 2016
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Grand Prix van Spanje in 2016 is en blijft er een voor de geschiedenisboeken. Max Verstappen stapte voor het eerst in de Red Bull als vervanger van Danill Kvyat en ging samenwerken met race-engineer Gianpiero Lambiase. De Nederlandse coureur kwalificeerde zich als vierde, waarna hij direct na de start de dominante Mercedessen van Lewis Hamilton en Nico Rosberg in de grindbak zag staan. Verstappen ging voor een tweestopper, managede zijn banden optimaal en hield Kimi Raikkonen rondenlang achter zich in de strijd om de zege. De op dat moment 18-jarige coureur liet de wereld verbaasd achter door gelijk te winnen. Verstappen en Lambiase blikken in de podcast Talking Bull terug op dat moment.

"Het was bizar", begint Verstappen zijn verhaal. "Ik kwam een week eerder bij het team terecht en moest simulatorsessies doen om de auto te leren kennen en de procedures onder de knie te krijgen. Persoonlijk had ik geen verwachtingen voor de GP van Spanje, want ik moest nog heel veel leren. Bovendien was er ineens de druk van een topteam. Je kon je niet meer achter de prestaties van de auto verschuilen als je een slecht resultaat neerzette."

De drievoudig wereldkampioen kan zich een onderonsje met Christian Horner herinneren. "Christian kwam op de grid naar me toe en zei: 'geniet ervan en geen druk'. Hij bedoelde waarschijnlijk dat ik niets stoms moest doen. Bocht vier was toen een mooie bocht omdat de Mercedessen er samen af vlogen. Ik weet nog dat ik dacht: 'oké, misschien zit er een podium in'. Uiteindelijk kon ik mijn banden goed managen en Kimi heel wat rondjes achter me houden. Ik werd echt nerveus toen er nog tien rondjes te gaan waren."

Lambiase zag meteen waar Verstappen toe in staat was

Verstappen probeerde zijn hoofd koel te houden. "Ik bleef tegen mezelf zeggen dat ik geen fouten kon maken. Ik mocht echt geen banden blokkeren en bleef dat herhalen tot ik de streep passeerde. Gianpiero was in shock, volgens mij, want ik kan me zijn radiobericht herinneren. Hij zei dat hij het niet kon geloven. Iedereen dacht: wat gebeurt hier? Het was een weekend om nooit te vergeten, want er kwam een grote droom uit. Het was heel emotioneel, ook met mijn familie. Mijn vader was zó nerveus dat hij zelfs een bloedneus kreeg."

Lambiase legt zelf uit dat hij een flinke taak had om Verstappen in het team op te nemen. "Ik kan me herinneren dat Helmut Marko me opbelde en zei dat Max mijn nieuwe coureur zou worden. In de voorbereiding op het weekend krijg je dan een beeld van zijn kwaliteiten. We organiseerden een driedaagse op de simulator en gaven Max wat uitdagingen, zoals een blinde test en een kwalificatiesimulatie. Toen kon je al zien hoe snel hij alles oppakte."

Voor de engineer was het ook een emotionele zege. Lambiase had nog nooit een race in de Formule 1 gewonnen. "Max haalde niet alles uit de kwalificatie omdat het weekend zo goed ging. Hij had het gevoel dat hij op zijn talent kon vertrouwen en werd uiteindelijk verslagen door zijn teamgenoot Daniel Ricciardo. Maar op zondag wisten we dat we een goede race konden rijden, zeker toen de Mercedessen crashten. Het was ongelofelijk hoe hij het allemaal managede en Raikkonen op afstand hield. Voor mij was het ook mijn eerste zege, dus een dubbele klap."

Ook interessant:

In chaos zie je hoe goed Max Verstappen écht is

Hij was misschien wel de enige constante coureur, die met twee overwinningen naar huis ging. Juist als de chaos op z'n grootst is, weet je van één iemand dat hij sowieso het hoofd cool houdt: Max Verstappen.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na zeer teleurstellende tweede training Verstappen in Singapore