Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2023

Verstappen houdt huis tijdens de kwalificatie voor sprintrace in Oostenrijk

Max Verstappen heeft zijn tweede 'pole' van het weekend gepakt door een halve seconde weg te rijden van alles en iedereen tijdens de Sprint Shootout.

De zaterdag in Oostenrijk staat in het teken van de sprint. Te beginnen met de Sprint Shootout, die om 12:00 uur stipt van start ging. In deze extra kwalificatie, die de startopstelling voor de sprintrace later vanmiddag bepaalt, zien we net als op vrijdag drie verschillende sessies. SQ1, SQ2 en SQ3 duren echter wat minder lang dan tijdens de normale kwalificatie, namelijk 12, 10 en 8 minuten.

Het had in de ochtend lang geregend, maar in aanloop naar de Sprint Shootout hield het op met regenen. Het betekende dat de baan opdrogende was en dat de rondetijden steeds sneller en sneller werden.

Het was stuivertje wisselen, maar uiteindelijk zagen we wel een verrassing. Lewis Hamilton redde het niet: achttiende positie. Charles Leclerc ging met de hakken over de sloot naar SQ2: 0,001 seconde was zijn voorsprong op P16. Dat terwijl Carlos Sainz de snelste man van SQ1 was. Max Verstappen volgde op P2.

Wel vielen Logan Sargeant, Valtteri Bottas, Hamilton, Oscar Piastri en Guanyu Zhou af.

SQ2

In SQ2 viel het doek voor Mercedes helemaal, want door hydraulische problemen moest zijn stuurhuis vervangen worden. Dat lukt natuurlijk niet binnen 8 minuten, dus hij zal de sprintrace vanaf P15 aanvangen. Verder had Leclerc wederom de grootste moeite om een goede ronde neer te zetten, maar in de absolute slotseconden lukte het hem wel om SQ3 te bereiken.

Verstappen en Sainz streden wederom samen om de snelste tijd in SQ2. De grootste verrassing was Haas, dat met twee auto's SQ3 wist te bereiken. Naast Russell vielen Nyck de Vries, Yuki Tsunoda, Pierre Gasly en Alex Albon af.

In het slot van SQ3 zagen we nog een raar moment, want Nico Hulkenberg reed in de pitstraat over een band heen. Het voorval, te zien op de video hieronder, wordt na de sessie onderzocht.

SQ3

Maar het draait natuurlijk allemaal om SQ3. Wie pakt de pole voor de sprintrace? Verstappen begon met een dijk van een ronde: 1.04,6. Niemand kwam in de buurt van die tijd tijdens de eerste runs. Lando Norris kwam tijdens die eerste runs nog het dichtste bij: 0,4 seconden, gevolgd door Perez. Sainz greep P4, maar deed dat wel op de medium banden. Leclerc kwam op de zachte banden niet verder dan P5, op verse zachte banden.

In de slotseconden zette Verstappen nog een keer aan, op een vers setje zachte banden en vergrootte hij het gat naar de concurrentie. Omdat Perez zijn ronde nog verbeterde, bleef het verschil uiteindelijk een halve seconde. Checo start de sprintrace dan ook vanaf P2, Norris en Hulkenberg vanaf de tweede startrij. Pas op de derde startrij zien we de Ferrari's terug.

Check hieronder de volledige uitslag.

Uitslag Sprint shootout - Oostenrijk

Unibet
# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Oostenrijk 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel