Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen op zoek naar niet eerder behaalde hattrick in Abu Dhabi

Komend weekend staat de laatste Formule 1 Grand Prix van het jaar op de planning. Max Verstappen heeft al heel wat meegemaakt op het Yas Marina Circuit.

Verstappen Horner
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Michael Potts / RN365

Max Verstappen heeft ongetwijfeld mooie herinneringen aan de Grand Prix van Abu Dhabi. Twee keer klonk het Wilhelmus voor Verstappen en in totaal stond hij vier keer op het podium. Maar ook had hij wat tegenvallende races op het Yas Marina Circuit. Mocht Verstappen komend weekend winnen, dan heeft hij voor de derde jaar op rij het goud gepakt in Abu Dhabi. Dat deed hij nog nooit eerder.

2015 - Tijdstraf

In het eerste F1-seizoen van Verstappen kende hij niet een al te beste race op het circuit in Abu Dhabi. De toenmalige Toro Rosso-coureur werd in de kwalificatie verslagen door teamgenoot Carlos Sainz en kwam niet verder dan Q2, terwijl de Spanjaard wel Q3 behaalde.

Een dag later kwam juist Verstappen beter uit de verf, maar hij kreeg het alsnog niet voor elkaar om Sainz te overtreffen. Nadat het team de Spanjaard de teamorder gaf om de snellere Verstappen te laten passeren, verremde de Nederlander zich en verwoestte hij daarmee zijn banden. Aan het einde van de race kreeg Verstappen een tijdstraf voor een illegale inhaalactie op Jenson Button waardoor hij in plaats van twaalfde, als zestiende werd geclassificeerd, direct achter zijn teamgenoot.

			© XPBimages
	© XPBimages

2016 - Inhaalrace

In het eerste seizoen dat hij uitkwam voor Red Bull verging het Verstappen niet veel beter op het Yas Marina Circuit. In de kwalificatie was zijn teamgenoot opnieuw sneller; Daniel Ricciardo klokte de derde tijd en Verstappen moest genoegen nemen met de zesde startpositie.

In de race ging het bij Verstappen direct mis doordat hij spinde in de eerste bocht. Maar de Red Bull-coureur herpakte zich al snel. Hij werkte zich terug naar voren in het veld, waarbij hij enigszins werd geholpen door Lewis Hamilton, die ernstig vertraagde in een poging om Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg van de titel te houden.

Verstappen kwam uiteindelijk als vierde over de finish op ongeveer anderhalve seconde van racewinnaar. Hij versloeg daarmee zijn teamgenoot Ricciardo.

			© XPBimages
	© XPBimages

2017 - Best of the rest

Ook in 2017 lukte het Verstappen niet om zijn teamgenoot te verslaan in de kwalificatie. De Nederlander werd zesde in de kwalificatie en Ricciardo vierde. In dat jaar was Red Bull overduidelijk het derde team, achter Mercedes en Ferrari. Verstappens teamgenoot viel uit door technische problemen en de Nederlander zelf kwam als vijfde over de streep na een relatief saaie race.

2018 - Inhaalrace

In 2018 was Verstappen opnieuw de langzamere Red Bull in de kwalificatie. De Nederlander moest acht tienden toegeven op Mercedes, wat resulteerde in de zesde plaats. In de race wist Verstappen echter het tij te keren en reed hij naar zijn eerste podiumplek in Abu Dhabi in de Formule 1.

Het ging echter niet van zijn leien dakje, want na een teleurstellende start viel Verstappen terug naar P10. De Limburger baande zich vervolgens knap een weg naar voren en middels enkele prachtige gevechten stond hij op P3. Het was daarmee zijn eerste en zeker niet laatste F1-podium op het Yas Marina Circuit.

			© XPBimages
	© XPBimages

2019 - Een stapje dichterbij

In 2019 kwam Verstappen een stapje dichterbij het goud in Abu Dhabi. Hij kwalificeerde zich knap als derde en een dag later deed hij daar een schepje bovenop. Hamilton was overduidelijk de snelste die race in zijn superieure Mercedes-bolide, maar Verstappen was de enige die hem een beetje bij kon houden en finishte op P2.

2020 - Overwinning

In 2020 pakte Verstappen dan toch eindelijk zijn eerste overwinning in Abu Dhabi. Hij kwalificeerde op P1 en kwam als eerste over de finish met een voorsprong van ruim 15 seconden op Valtteri Bottas op P2. Verstappen lag gedurende de hele race aan de leiding en sloot daarmee het seizoen goed af voor Red Bull, ondanks dat zowel de coureurs- als de constructeurstitel naar Mercedes ging.

			© XPBimages
	© XPBimages

2021 - Wereldkampioen

En dan het jaar 2021, het moment waarop heel Nederlander feest aan het vieren was toen Verstappen in de laatste ronde van de race Hamilton inhaalde en daarmee zijn eerste wereldtitel in de Formule 1 veilig stelde.

Mercedes en Hamilton waren die race overduidelijk de snellere partij. Verstappen startte vanaf poleposition, maar in de beginfase van de race zette Hamilton vrijwel direct de aanval in op de Nederlander, en met succes. De Brit kon al snel een groot gat creëren op Red Bull en Verstappen en dus was het hopen op een wonder voor de Oostenrijkse renstal.

En dat wonder kwam er in de vorm van Sergio Perez, die Hamilton lang op wist te houden, en later in de vorm van Nicholas Latifi. In de slotfase van de race crashte de Williams-coureur waardoor de safety car tevoorschijn kwam. Verstappen ging naar binnen voor een vers setje zachte banden, maar Hamilton bleef buiten. Nadat de backmarkers, die tijdens de safety car-periode tussen Hamilton en Verstappen reden de leider mochten inhalen, werd de race vervolgt met nog maar één ronde te gaan.

Verstappen zette al vroeg in de ronde zijn inhaalactie in op Hamilton, namelijk in bocht 5, en met succes. Het enige wat de Nederlander nu nog moest doen was de Mercedes-coureur achter zich houden op de twee daaropvolgende rechte stukken. Mede doordat DRS nog niet gebruikt mocht worden, aangezien de safety car net naar binnen was, wist Verstappen dit te flikken en won hij zijn eerste wereldtitel.

De posities van Verstappen in Abu Dhabi

Jaar Team Kwalificatie Race
2015 Toro Rosso P11 P16
2016 Red Bull P6 P4
2017 Red Bull P6 P5
2018 Red Bull P6 P3
2019 Red Bull P3 P2
2020 Red Bull P1 P1
2021 Red Bull P1 P1 (Wereldkampioen)

Ook interessant:

Red Bull had de rel tussen Verstappen en Perez kunnen voorkomen

Verstappen en Perez waren na de GP van Brazilië geen vriendjes, nadat Max teamorders negeerde. Wat vonden Ruud Dimmers, Joris Mosterdijk en spceciale gast Rudy van Buren hiervan? Dat en meer bespreken ze in de nieuwste F1-podcast van RacingNews365, die hieronder is te beluisteren.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Abu Dhabi 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel