Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
MotoGP 2020

Voorbeschouwing MotoGP-seizoen: Wie kan Marc Marquez verslaan?

Het MotoGP-seizoen gaat aankomend weekend van start met een race op het circuit van Jerez de la Frontera. Marc Marquez hoopt in het verkorte seizoen zijn negende wereldtitel te winnen en zodoende op gelijke hoogte te komen met Valentino Rossi. 'The Doctor' hoopt op zijn beurt nog eenmaal het titelgevecht aan te kunnen gaan met zijn Spaanse rivaal.

Marquez valencia 2019 kwalificatie 1
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © MotoGP.com

De MotoGP wordt de afgelopen jaren gedomineerd door Marc Marquez. De Spanjaard won de laatste vier wereldtitels en is ook dit jaar weer de topfavoriet voor de titel. In de winter onderging de Honda-rijder nog een schouderoperatie, maar daarvan lijkt hij inmiddels volledig te zijn hersteld. Fabio Quartararo en Maverick Vinales proeven echter bloed en zullen alles op alles zetten om het gevecht met de achtvoudig wereldkampioen aan te gaan.

Daarnaast is er nog altijd Valentino Rossi, de negenvoudig wereldkampioen, die van geen ophouden weet en zijn ambities niet onder stoelen of banken steekt: de Yamaha-rijder droomt nog altijd van een tiende wereldtitel. Die tiende titel lijkt echter verder weg dan ooit. De laatste overwinning van de 'The Doctor' dateert van 2017, toen hij de TT van Assen op zijn naam schreef. Nooit eerder stond de rijder met het nummer 46 zolang droog.

In de winter besloot Yamaha daarnaast om in 2021 Quartararo op de fabrieksmachine van Rossi te zetten, aangezien de 41-jarige Italiaan op dat moment nog geen beslissing wilde nemen over zijn toekomst. Het Franse talent maakte grote indruk tijdens zijn debuutjaar in de MotoGP en hoopt in zijn tweede jaar de strijd aan te kunnen gaan om de titel. Tot nu toe slaagde de aanvallende rijder er echter nog niet in om een Grand Prix te winnen, toch ziet Marquez de Petronas Yamaha-rijder als zijn grootste uitdager.

			© MotoGP.com
	© MotoGP.com

Ook de andere voornaamste uitdager van Marquez in de titelstrijd komt uit het Yamaha-kamp. Vinales begint aan zijn vierde seizoen bij het fabrieksteam van Yamaha en weet dat met het aanstaande vertrek van Rossi hij nu de absolute kopman is geworden bij het Monster-team. Dat vertrouwen moet er toe leiden dat de Spanjaard deze keer wel tot het einde van het seizoen met Marquez kan strijden om de titel, dat lukte hem de afgelopen jaren namelijk nog niet. Het ontbrak de inmiddels 25-jarige coureur vooral aan constantheid de afgelopen jaren.

Die constantheid is de afgelopen drie jaar wel aanwezig geweest bij Andrea Dovizioso. Toch lijken er in het Italiaanse huwelijk tussen Dovi en zijn werkgever Ducati het afgelopen jaar wat haarscheurtjes te zijn ontstaan en is het nog onduidelijk of de Italiaan volgend jaar nog aan de start zal staan. Die onduidelijkheid kan net het verschil maken in de strijd om de titel, om een coureur als Marquez te verslaan moet namelijk alles kloppen.

Waar Marquez in zijn eerste jaren nog regelmatig van de machine viel, vooral tijdens trainingssessies, daar neemt hij nu steeds minder risico, al blijft hij nog altijd even rap. In de afgelopen twee seizoenen won hij 21 Grands Prix, een ongekend aantal. Het is daarom dat Marquez ook dit jaar weer de absolute topfavoriet is voor de titel. Het winnen van de titel zou zelfs de negende wereldtitel betekenen voor de pas 27-jarige coureur. Daarmee zou hij op gelijke hoogte komen met Rossi, de flamboyante Italiaan deed er echter drie jaar langer over om de titels bij elkaar te rijden.

Het zal overigens een apart seizoen worden, aangezien er voorlopig slechts 13 races op het programma staan. Deze zullen voornamelijk in Spanje worden afgewerkt. Dorna, de organisatie achter de MotoGP, koestert echter nog altijd de wens van een kalender met meer races. Daar zal in de komende weken meer duidelijkheid over komen, wat ook geldt voor de toekomstplannen van Rossi. De verwachting is dat hij na het raceweekend in Jerez een nieuw contract zal ondertekenen bij het Petronas Yamaha-team, dat onder leiding staat van de Nederlander Wilco Zeelenberg.

Kanshebbers MotoGP-wereldtitel 2020

Coureur Aantal sterren
Marquez *****
Quartararo, Vinales ****
Dovizioso ***
Rossi, Rins **
Petrucci, Mir *

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel