Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Williams

Wie is Franco Colapinto, de vervanger van Sargeant?

De flinke klapper van Logan Sargeant in Zandvoort was de druppel voor Williams. Franco Colapinto, tot voor kort nog Formule 2-coureur, zal het stoeltje van de Amerikaan over gaan nemen tot het einde van het seizoen. Maar wie is Colapinto eigenlijk?

De geruchten hingen al wel even in de lucht, maar het moment is nu dan toch gekomen: Williams wees Logan Sargeant de deur, vlak na de Grand Prix van Nederland, en kondigde de 21-jarige Franco Colapinto aan als zijn vervanger. De nog jonge Argentijn zal het seizoen van 2024 dus afmaken als nieuwe teamgenoot van Alexander Albon. 

Na die flinke klapper van Sargeant in Zandvoort komt de coureurswissel niet als een verrassing, maar de vraag blijft vooral waarom Williams voor Colapinto gekozen heeft. Daar had teambaas James Vowles echter een goede reden voor, want Colapinto maakt deel uit van het juniorenprogramma van Williams. Het vertrek van Sargeant is dus een uitgelezen kans voor Vowles om Colapinto te laten proeven aan de koningsklasse van de autosport.

De jonge Argentijn, geboren in het dorpje Pilar, aan de rand van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, begon al op vroege leeftijd met karten en behaalde zelfs een gouden medaille in de Youth Summer Olympics in 2018. Niet lang daarna stapte hij over naar de Spaanse Formule 4 en dus naar een Europese serie, waar hij in zijn eerste volledige jaar al een titel veroverde.

Begin 2020 vertrok de toen pas zestienjarige Colapinto naar Nieuw-Zeeland om daar deel te nemen aan een van de Toyota Racing Series-klassen gedurende de Europese winter. Daar nam hij het op tegen Liam Lawson en Yuki Tsunoda en sleepte hij zelfs één overwinning, acht podiumplaatsen én de derde plek in het kampioenschap binnen. 

In 2022 maakte hij vervolgens de overstap naar de FIA Formule 3, waar hij uiteindelijk twee seizoenen zou racen en vier overwinningen op zijn naam zou schrijven. In 2023 sloot Colapinto zich ook aan tot het juniorenprogramma van de Britse renstal, wat hem uiteindelijk hielp om in 2024 de overstap te maken naar de Formule 2. 

Als coureur van het Nederlandse MP Motorsport kwam hij als winnaar over de streep tijdens de sprintrace in Imola én sleepte hij nog podiumplekken binnen tijdens de hoofdraces in Spanje en Oostenrijk. Door zijn nieuwe avontuur bij Williams is hij echter niet in de gelegenheid zijn Formule 2-campagne voor dit jaar af te ronden, waar hij op dit moment de zesde plaats in handen heeft met een totaal van 96 punten.     

Het zal niet de eerste keer zijn dat de Argentijn achter het stuur van een Formule 1-bolide stapt. In 2023 maakte hij namelijk zijn Williams-debuut tijdens de tests in Abu Dhabi en ook dit seizoen zagen we hem al eens in Williams-kleuren voorbij komen tijdens de eerste vrije training van de Grand Prix van Groot-Brittannië. Daar verving hij Sargeant, al was het toen maar voor één sessie. Nu zal dat er dus iets anders uit komen te zien. 

Argentijnse F1-geschiedenis

Colapinto krijgt dus een fantastische kans aangeboden van Williams, maar alle Argentijnse Formule 1-fans zullen hier vast ook van kunnen genieten. In de geschiedenis van de koningsklasse van de autosport gingen 25 Argentijnse coureurs hem al voor, waarvan Juan Manuel Fangio waarschijnlijk de meest bekende is. 

Een groot deel van de overige Argentijnse coureurs namen alleen deel aan de Grand Prix van Argentinië, die van 1953 tot en met 1982 en van 1995 tot en met 1998 georganiseerd werd. Sindsdien zitten de Argentijnse fans echter zonder Grand Prix, maar ook zonder coureur. 

Toch komt daar met de komst van Colapinto verandering in, want de 21-jarige coureur is de eerste Argentijn die sinds het vertrek van Gaston Mazzacane, 23 jaar geleden, op de Formule 1-grid verschijnt. 

Hij volgt daarmee dus het voorbeeld van Fangio, die met zijn vijf coureurstitels gezien wordt als een van de legendes van de Formule 1, maar ook van Carlos Reutemann, die zelf ook voor Williams reed en in 1981 zelfs kans maakte op de titel. 

Ook interessant:

Alarmfase 1 voor Verstappen en Red Bull na nieuwe nederlaag

De Grand Prix van Nederland werd niet het feestje waar de Nederlandse Formule 1-fans op hadden gehoopt. Lando Norris wist met een grote voorsprong te winnen op Max Verstappen, die steen en been klaagde over de RB20.

Bekijk je de podcast liever als video? Dat kan hier!

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel