Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Newey blikt terug op Red Bull-periode: "Mensen dachten dat het zelfmoord was"

Adrian Newey vertrekt begin 2025 bij Red Bull Racing. De topontwerper blikt terug op een periode van twintig jaar en gaat ook in op zijn toekomst.

Newey Saudi Arabia
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het was groot nieuws: Adrian Newey vertrekt begin 2025 bij Red Bull Racing. De Brit gaf aan moe te zijn en zou achter de schermen ook niet blij zijn geweest met het gerommel bij het team. Zo komt er een einde aan een succesvolle periode van twintig jaar, waarin Newey aan de basis stond van zeven rijderstitels en zes constructeurstitels. Newey had nooit verwacht dat Red Bull veel succes zou behalen.

"Het was echt een geweldige reis", vertelt Newey tegenover Formula 1. "Ik was onderdeel van McLaren voor ik bij Red Bull aan de slag ging en in 2005 wonnen we tien races met een hele goede auto. Toch voelde ik dat ik een nieuwe uitdaging nodig had. Het was echter een groot risico om bij Red Bull te gaan werken en ik denk dat heel wat mensen dachten dat het zelfmoord was. Het ging simpelweg om de ambitie om een team op te bouwen en ooit een race te winnen. We hadden ons nooit voor kunnen stellen dat we zo succesvol zouden zijn."

Toekomst

Het laatste kunstje van Newey? De RB17, een gloednieuwe hypercar. Maar is de afronding van het ontwerp ook een passend einde voor zijn periode bij het team? "Uiteindelijk wel, alleen hadden we nooit die intentie. Toen we aan het begin van 2021 met de auto begonnen, heb ik er nooit bij stilgestaan dat ik in 2025 niet meer bij het team zou werken, dus in die zin is het een passend afscheid. Dat gezegd hebbende, blijf ik wel betrokken bij de ontwikkeling van de RB17, bijvoorbeeld via de productie. Ik heb er 's avonds en in het weekend veel tijd in gestoken."

Tot slot gaat Newey in op zijn toekomst. Blijft de topontwerper in de Formule 1 actief? "Het is allereerst fijn om alle lieve woorden te horen. Ik lees niet veel media, maar natuurlijk hoor ik wel wat. Mijn vrouw Amanda volgt het een beetje en geeft me updates, dus het is vleiend."

Maar zit er nog één periode bij een ander team in? "Uiteindelijk is dat niet waarom ik dit werk doe. Vanaf mijn 10e of 11e wilde ik altijd al een ontwerper in de autosport worden en dat is me gelukt, dus de rest is een bonus. Mijn passie is altijd geweest om performance toe te voegen aan raceauto's. De rest hoort er natuurlijk bij, maar dat is niet wat me per se motiveert."

Praat mee!

Viaplay
x
Let op Afwijkend tijdschema Formule 1 GP Nederland 2024