Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Alexander Albon

Alexander Albon: wie is de nieuwe teamgenoot van Max Verstappen eigenlijk?

De Formule 1-wereld werd maandag opgeschud door het nieuws dat Pierre Gasly is teruggezet naar Toro Rosso. Vanaf de Grand Prix van België is niemand minder dan Alexander Albon de nieuwe teamgenoot van Max Verstappen, maar wie is deze Thaise coureur eigenlijk?

Alexander Albon
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Alexander Albon werd op 23 maart 1996 geboren in Londen, Engeland. Vanwege de Thaise roots van zijn moeder koos hij er echter voor om onder de vlag van Thailand te racen. Nigel Albon, de vader van Alexander, is een Engelse racecoureur, maar in tegenstelling tot zijn zoon wist hij het nooit ver te schoppen.

Toch wist hij Albon junior aan te moedigen om op acht-jarige leeftijd in een kart te stappen. Al snel werd duidelijk dat de jonge Alexander over indrukwekkende racegenen bezat. Tussen 2006 en 2011 finishte de Thai in elk kampioenschap waarin hij meedeed in de top drie en won hij verschillende Engelse en Europese titels.

In 2012 maakte hij de overstap naar de single seaters, waar hij het als Red Bull-junior onder andere tegen verschillende van zijn huidige Formule 1-collega's opnam. Aan het einde van 2012 werd hij door Red Bull al naar de deur verwezen, maar dat betekende zeker niet het einde van zijn race-ambities. In 2014 werd hij namelijk knap derde in het Formula Renault 2.0 Eurocup-kampioenschap en in 2016 eindigde hij achter Charles Leclerc als tweede in het GP3-kampioenschap.

Door toedoen van zijn sterke prestaties in de GP3 (de huidige Formule 3-klasse) wist Albon een stoeltje te bemachtigen in de Formule 2, waar hij vorig seizoen veel indruk maakte. Hij won in 2018 namelijk vier races, stond zeven keer op het podium, bemachtigde driemaal de poleposition en eindigde achter George Russell en Lando Norris als derde in het Formule 2-kampioenschap.

Nadat Pierre Gasly afgelopen seizoen van Toro Rosso naar Red Bull werd gehaald, kwam Albon na zes jaar opnieuw op de radar van Helmut Marko en Red Bull. De coureur ontbond een al getekend Formule E-contract en streek neer bij Toro Rosso. Daar wist hij klaarblijkelijk de staff van Red Bull zo te overtuigen, dat hij na twaalf races de tegenvallende Gasly mag vervangen.

Tekst gaat verder onder de tabel

Albons weg naar de Formule 1

Jaar Kampioenschap Eindpositie
2012 Europacup Formule Renault 2.0 38e
2012 Formule Renault 2.0 Alps 17e
2013 Europacup Formule Renault 2.0 16e
2013 Formule Renault 2.0 NEC 22e
2014 Europacup Formule Renault 2.0 3e
2014 Formule Renault 2.0 NEC 17e
2015 FIA Formule 3 European Championship 7e
2016 GP3-Series 2e
2017 Formule 2 10e
2018 Formule 2 3e

De eerste twaalf Formule 1-races van Albon

Waar heeft Alexander Albon zijn promotie naar Red Bull aan te danken? Is dat op basis van zijn eigen prestaties, of heeft de onkunde van Pierre Gasly ervoor gezorgd dat de Thai al na slechts twaalf (!) Formule 1-races de overstap kon maken naar het Oostenrijkse topteam?

De cijfers van de inmiddels ex-Toro Rosso-coureur zijn niet per se indrukwekkend, maar ook zeker niet tegenvallend. Al in zijn tweede Formule 1-GP wist hij punten te scoren en in zijn derde race, in China, finishte hij op knappe wijze als tiende, nadat hij vanuit de pitstraat was gestart.

Het hoogtepunt van zijn periode bij Toro Rosso was de zesde plaats tijdens de knotsgekke Grand Prix van Duitsland. Het seizoen van Albon is tot nu toe echter absoluut niet vlekkeloos verlopen. Tijdens zijn allereerste trainingssessie in Australië crashte hij meteen hard en ook in China schreef hij tijdens een vrije training zijn bolide af. Tijdens het Grand Prix-weekend in Hongarije vloog hij wederom gedurende een vrije training in de muur, nadat hij een fout maakte en met een wiel op het gras reed.

Na twaalf races staat Alexander Albon op een vijftiende positie in het kampioenschap, met elf punten minder dan Daniil Kvyat, die dankzij zijn podiumplaats in Duitsland goede zaken deed. Het duo hield elkaar in de eerste twaalf GP-weekenden goed in balans. De vraag daarbij is wel wat Red Bull kan verwachten van een rookie, die bij het topteam voor de leeuwen wordt gegooid.

Albons eerste seizoenshelft

Races 12
Beste finishpositie 6e
Beste kwalificatiepositie 9e
Top tien-finishes 5
DNF's 1
WK-Punten 16
Positie WK 15e

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Albon naar Red Bull RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel