Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1

F1-wereldkampioenen verbinden zich massaal aan nieuwe raceklasse

Extreme E is een elektrische raceklasse die dit jaar van start gaat. Het deelnemersveld bulkt van het talent en meerdere Formule 1-wereldkampioenen hebben zich aan de nieuwe klasse verbonden. We nemen de nieuwste raceklasse onder de loep.

Extreme E Jenson Button
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Extreme E

Extreme E is in het leven geroepen door Alejandro Agag, een van de drijvende krachten achter de Formule E. Extreme E is een soort spin-off van de Formule E, waarbij er rally wordt geracet met elektrische SUV's.

Er wordt dit jaar op vijf verschillende locaties geracet in alle uithoeken van de wereld: Saudi-Arabië, Senegal, Groenland, Brazilië en Argentinië. Die locaties zijn niet toevallig gekozen.

Ze bieden niet alleen spektakel, maar er wordt ook aandacht gevraagd voor klimaatverandering, dat onder meer te merken is in de woestijn in het Midden-Oosten, tot bij de smeltende ijskappen in Groenland en de langzaam verdwijnende Amazone in Brazilië.

Tegelijkertijd wordt er in extreme omstandigheden geracet in elektrische SUV's, waarmee 'de nadruk wordt gelegd op duurzaamheid en het belang van elektrische voertuigen, om zo de planeet beter te beschermen', zo wordt benadrukt op de website van de nieuwe raceklasse. De elektrische wagens worden opgeladen door middel van door waterstof opgewekte energie, waarbij geen uitstoot komt kijken.

Alle teams gaan rijden met de speciaal voor de raceklasse ontwikkelde E-SUV die een vermogen heeft van 400kW (550 pk), 1650 kilo weegt en 2,30 meter wijd is. Het voertuig heet ODYSSEE 21 en moet in 4.5 seconden van nul naar honderd kilometer per uur gaan, zelfs bij een hellingspercentage van dertig procent.

Indrukwekkend deelnemersveld

Inmiddels hebben zich al tien teams aangemeld. Het nieuwste team kwam daar maandag bij. Voor de derde keer was er een Formule 1-wereldkampioen bij betrokken. In navolging van Nico Rosberg (Rosberg Xtreme Racing) en Lewis Hamilton (X44), heeft ook Jenson Button (JBXE) nu een eigen Extreme E-team.

In tegenstelling tot teameigenaren Rosberg en Hamilton zal Button een dubbelrol vertolken. De teams van de wereldkampioenen zijn niet de enige grote namen. De Amerikaanse raceteams Andretti en Chip Ganassi hebben zich ook ingeschreven, net als Formule E-team DS Techeetah.

Elk team moet uit zowel een mannelijke als een vrouwelijke deelnemer bestaan. Zo staan rallygrootheden Carlos Sainz sr., Sebastien Loeb en tweevoudig Le Mans-winnaar Stephane Sarrazin aan de start, maar ook W Series-winnaar Jamie Chadwick en de succesvolle rally-coureurs Laia Sainz en Sara Price.

Bijzonder raceformat

Een duo deelt tijdens een raceweekend een rallywagen. Een raceweekend bestaat uit twee dagen. Op zaterdag vinden de kwalificatieraces plaats, gevolgd door de finale op zondag.

Ook kan er een extra boost worden gewonnen door een zo ver mogelijke sprong te maken tijdens de kwalificatieraces. Het gehele format wordt hieronder duidelijk uitgelegd in de video.

Artikel gaat verder onder de video.

De locaties

De raceweekenden, genaamd xPrix, zullen op vier continenten worden verreden. Begin april vindt de Desert xPrix plaats in Saoedi-Arabië, gevolgd door de Ocean xPrix in Senegal, de Arctic xPrix in Groenland, de Amazon xPrix in Brazilië en tot slot de Glacier xPrix in Argentinië. De races worden in Nederland uitgezonden door RTL7.

Hieronder zie je de kalender in zijn geheel.

Extreme E-kalender 2021

Naam Locatie Datum
Desert xPrix Saoedi-Arabië 3 - 4 april 2021
Ocean xPrix Senegal 29 - 30 mei 2021
Arctic xPrix Groenland 28-29 augustus 2021
Amazon xPrix Brazilië 23 - 24 oktober 2021
Glacier xPrix Argentinië 11 - 12 december 2021

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel