Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
1e
593.0

McLaren Racing

Norris & Piastri
Nationaliteit gbr Brits
Thuisbasis Woking, Groot-Brittannië
Actief sinds 1966
Teambaas Andrea Stella

Na een verschrikkelijke seizoensstart in 2023 leek het erop dat McLaren een slecht jaar zou kennen en laag zou eindigen in het constructeurskampioenschap. Echter, vanaf de GP van Groot-Brittannië was het Papaya team terug van weggeweest en eindigden ze consistent hoog per race. Hierdoor maakte het Papaya team een comeback en werden zij uiteindelijk vierde in het constructeurskampioenschap. Hoe zal het team met coureurs Lando Norris en Oscar Piastri presteren in 2024?

Weddenschappen McLaren

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

F1-seizoen 2024

Positie WK 1
WK-punten 593.0
Podiumplaatsen 19
Polepositions 7

F1-historie

Wereldtitels 8
WK-punten 6884.5
Podiumplaatsen 522
Polepositions 493

Het ontstaan van McLaren in de F1

Bruce McLaren Motor Racing werd in 1963 opgericht door de Nieuw-Zeelander Bruce McLaren. Hij reed eerder voor Cooper, won drie races en eindigde als tweede in het kampioenschap van 1960. Bruce wilde racen in de Australasian Tasman Series en benaderde zijn werkgevers, maar na een meningsverschil over het type motor dat hij moest gebruiken, besloot hij zijn eigen team op te zetten voor hem en teamgenoot Timmy Mayer om naar binnen te rennen.

Terwijl Bruce de Tasman Series van 1964 won, kwam Mayer te overlijden tijdens de training voor de laatste race. Bruce reed voor zijn team in sportracewagens terwijl hij nog steeds voor Cooper reed in Grand Prix. Maar na slecht performance besloot hij in 1966 om met zijn eigen auto's te racen.

Het eerste tijdperk in de Formule 1

Het team maakte hun Grand Prix debuut tijdens de race van 1966 in Monaco, waarmee ze het op een na oudste huidige F1-team zijn na Ferrari. Helaas duurde het debuut slechts negen ronden, want McLaren viel uit met een olielek. Het Britse team scoorde hun eerste punten tijdens de Britse Grand Prix, maar het team had het moeilijk vanwege onbetrouwbare en te weinig krachtige motoren.

McLaren stapte in 1967 over op V12-motoren van British Racing Motors, maar vertragingen dwongen het team om in eerste instantie een aangepaste Formule 2-auto te gebruiken, de M4B, voordat een iets grotere auto werd ontwikkeld, de M5A. Het beste resultaat was een vierde in Monaco.

Nadat hij tot dan toe de enige inzending van McLaren had gereden, kreeg Bruce in 1968 gezelschap van kampioen Denny Hulme uit 1967 die voor het team racete in Can-Am. Nu aangedreven door Cosworth, zag het team een ​​opleving in vorm en won ze hun eerste Grand Prix in België dankzij Bruce. Hulme won later in het jaar races in Italië en Canada, waarbij McLaren het seizoen als tweede eindigde in het constructeurskampioenschap. Het team zou hun volgende race het volgende jaar in Mexico winnen.

In het seizoen 1970 eindigden Hulme en Bruce beiden als tweede tijdens de eerste twee Grand Prix voordat het noodlot toesloeg. Bruce kwam om bij een crash tijdens het testen van de nieuwe M8D Can-Am-auto op Goodwood, waarbij Teddy Mayer de controle over het team overnam. Hulme ging verder met Dan Gurney, hoewel de laatste halverwege het seizoen werd vervangen door Peter Gethin.

Er werden geen overwinningen behaald in 1971, hoewel Hulme een reeks van twee en een half jaar zonder overwinning eindigde tijdens de Grand Prix van Zuid-Afrika in 1972, toen McLaren het seizoen als derde eindigde in het constructeurskampioenschap. De McLaren M23 was de nieuwe auto van het team voor het seizoen 1973 en werd de volgende vier jaar gebruikt, waarbij het team opnieuw als derde eindigde.

Fittipaldi leidt McLaren naar glorie, Hunt volgt

Emerson Fittipaldi kwam in 1974 bij het team, twee jaar na het winnen van de wereldtitel met Lotus. Hulme, in wat zijn laatste F1-seizoen was, won de seizoensopener in Argentinië. Het was echter de Braziliaan die de titel pakte en Ferrari's Clay Regazzoni met vier punten versloeg nadat hij als vierde eindigde tijdens de seizoensafsluitende Grand Prix van de Verenigde Staten. Fittipaldi, Hulme en meervoudig wereldkampioen motorcoureur Mike Hailwood hielpen McLaren naar hun eerste constructeurskampioenschap.

Dit kunstje werd niet herhaald in 1975, toen Fittipaldi genoegen moest nemen met de tweede plaats achter Niki Lauda. De Braziliaan verliet McLaren kort daarna voor het team van zijn broer en als gevolg daarvan wendde Mayer zich tot James Hunt als zijn vervanger.

De Britse coureur stond halverwege het seizoen met 30 punten achter op Lauda, ​​ondanks overwinningen in Spanje en Frankrijk. De Oostenrijker crashte echter en kwam bijna om het leven tijdens de Duitse Grand Prix op de Nurburgring, en hoewel hij slechts twee races miste, kon Hunt snel inlopen in het klassement.

Hunt won nog vier races en stond drie punten achter op weg naar de seizoensfinale in Japan. Zware regen dwong Lauda om vanwege veiligheidsredenen zijn race te staken, waardoor de Brit het kampioenschap kon pakken na een derde plaats, hoewel Ferrari McLaren versloeg in het WK der constructeurs.

De M23 werd in 1977 geleidelijk vervangen door de M26, waarbij de auto zijn laatste verschijning maakte in Gilles Villeneuve's F1-debuut en de enige race voor McLaren tijdens de Britse Grand Prix. Terwijl Hunt dat jaar drie races wist te winnen, verslechterden de resultaten vanaf dat moment en de Brit zakte terug, wat in het voordeel was van Lotus-coureur Ronnie Peterson. De Zweed kwam echter om het leven bij een crash tijdens de Italiaanse Grand Prix, en als gevolg daarvan kreeg John Watson een contract.

De langzame start van McLaren in de jaren tachtig

Alain Prost nam het stokje over van Patrick Tambay om de jaren tachtig te beginnen, maar zowel hij als Watson scoorden zelden punten. Onder druk van hoofdsponsor Philip Morris en hun executive John Hogan fuseerde Mayer McLaren met het Project Four Formule 2-team van Ron Dennis, dat ook werd gesponsord door Philip Morris.

Dennis en ontwerper John Barnard hadden plannen voor een innovatief F1-chassis gemaakt van koolstofvezel in plaats van aluminiumlegering. Met hulp van investeerders die via de fusie kwamen, kwam de McLaren MP4 van 1981 tot stand, bestuurd door Watson en Andrea de Cesaris.

Kort daarna verhuisde McLaren van Colnbrook naar Woking. Terwijl Dennis en Mayer aanvankelijk het directeurschap van het bedrijf deelden, was Mayer in 1982 vertrokken en waren Tyler Alexander en zijn aandelen ook door de nieuwe eigenaren overgekocht.

TAG-Porsche en de Honda-motoren

Dennis had een eigen turbomotor nodig die mee kan komen met die van Renault, Ferrari en Brabham. Hij overtuigde Techniques d'Avant Garde (TAG) om door Porsche gebouwde turbomotoren van het merk TAG te financieren, gemaakt volgens de specificaties van Barnard. TAG-oprichter Mansour Ojjeh zou later aandeelhouder van McLaren worden.

In de tussentijd ging het team verder met Cosworth-motoren, Lauda voegde zich bij het team na zijn tijdelijke pensioen in 1982. Overwinningen volgden, maar geen grootse successen. Dit veranderde echter allemaal in 1984.

Prost keerde terug naar McLaren nadat hij was ontslagen door Renault, en met de nu TAG-motoren domineerde het team. De Fransman en Lauda behaalden samen twaalf overwinningen en tweeënhalf keer meer punten dan de naaste rivalen van Ferrari.

Lauda won de titel met slechts een halve punt verschil, de kleinste marge ooit in de geschiedenis van de F1. McLaren's dominantie zette het volgende jaar voort toen ze opnieuw het constructeurskampioenschap wonnen, terwijl Prost zijn eerste coureurstitel won, vijf races won en voor Ferrari's Michele Alboreto eindigde.

Williams en McLaren vochten om het WK van 1986, met Keke Rosberg als vervanger voor Lauda nadat de Oostenrijker definitief met pensioen ging. Williams was weer terug aan de top met hun Honda-motoren en won het constructeurskampioenschap dankzij de prestaties van Nigel Mansell en Nelson Piquet.

Met beide coureurs in de jacht op het coureurskampioenschap haalden ze echter punten van elkaar af, terwijl Prost er grotendeels alleen voor stond omdat Rosberg er niet in slaagde om zich thuis te voelen in zijn bolide. Mansell, Piquet en Prost gingen de seizoensafsluitende Grand Prix van Australië in met een kans op de titel, maar een lekke band voor de Brit en een stop uit voorzorg voor de Braziliaan opende de deur voor de Fransman.

Prost pakte de overwinning en zijn tweede titel, waarmee hij de eerste coureur was die opeenvolgende titels won sinds Jack Brabham in 1959 en 1960.

McLaren en Honda werken samen in de F1

Terwijl McLaren in 1987 niet in staat was om Williams-Honda uit te dagen, veranderde de verstandhouding in 1988. McLaren ging samenwerken met de Japanse motorleverancier en naast Prost tekende Dennis Ayrton Senna als partner van de Fransman.

Het seizoen werd gedomineerd door het team uit Woking, McLaren won 15 van de 16 races. De enige niet-overwinning was op Monza, toen Senna comfortabel aan de leiding lag, om vervolgens te botsen met backmarker Jean-Louis Schlesser, waardoor Gerhard Berger van Ferrari de race won.

Hoewel McLaren ongekend succes genoot, begon de relatie tussen Senna en Prost tijdens de Portugese Grand Prix te verslechteren. De Braziliaan drukte Prost tegen de pitmuur en hoewel de Fransman de overwinning pakte, was zijn teamgenoot minder tevreden. Uiteindelijk scoorde Prost dat seizoen meer punten dan Senna, maar de Braziliaan won zijn eerste coureurskampioenschap, aangezien alleen de beste elf resultaten van het seizoen telden.

Het succes ging door in 1989 toen McLaren beide titels pakte dankzij de MP4/5, maar de relatie tussen Senna en Prost bleef verslechteren. Tijdens de Grand Prix van San Marino had Prost het gevoel dat Senna terugkwam op een afspraak om elkaar niet in te halen in bocht 1. Dit, en zijn overtuiging dat Honda en Dennis Senna bevoordeelden, leidde ertoe dat Prost aankondigde dat hij naar Ferrari zou vertrekken.

De strijd tussen de twee om het coureurskampioenschap werd beslist tijdens de Japanse Grand Prix. Omdat Senna moest winnen, crashten de twee in de laatste ronden van de race. Terwijl Prost genoodzaakt was zijn race te staken, kwam Senna na een push-start weer op de baan en pakte de overwinning. Helaas voor de Braziliaan werd hij later gediskwalificeerd nadat werd aangenomen dat hij op verkeerde wijze het circuit weer op kwam, waardoor Prost zijn derde titel claimde.

Prost en Ferrari waren in 1990 weer titelkandidaat naast McLaren, met de titel die opnieuw beslist werd in Japan. Deze keer crashten Senna en Prost in de eerste ronde van de race, waarbij de Braziliaan het jaar daarop toegaf dat de botsing opzettelijk was geweest, aangezien zijn rivaal in staat was geweest om aan de schone kant van de grid te starten. Als gevolg daarvan pakte Senna zijn tweede titel, terwijl McLaren het constructeurskampioenschap won.

In het seizoen van 1991 won Senna zijn derde en laatste titel en eindigde hij met 24 punten voorsprong op Nigel Mansell van Williams, terwijl Prost tijdens het seizoen bij Ferrari werd ontslagen na kritiek op het team. Het succes zou daar echter eindigen toen het Williams-Renault-partnerschap hun opmars in 1992 voortzette, waarbij Mansell de wereldtitel handig won van teamgenoot Riccardo Patrese, terwijl McLaren het jaar afsloot met vijf overwinningen.

Honda trekt zich terug

Honda koos ervoor om aan het einde van 1992 de F1 te verlaten om deel te nemen aan de IndyCar-series, waardoor McLaren genoodzaakt was een nieuwe motorleverancier te zoeken. Terwijl het team een ​​deal had met Renault, ging de overstap toch niet door en stapte McLaren over op Ford-motoren. Senna won dat jaar vijf races, maar teamgenoot Michael Andretti had het moeilijk en scoorde slechts zeven punten voordat hij werd vervangen door testcoureur Mika Hakkinen. Williams won beide titels en was een klasse boven de rest van de grid, Senna koos ervoor om zich bij hen aan te sluiten voor het seizoen 1994.

McLaren testte een Lamborghini V12-motor voorafgaand aan de start van seizoen 1994, maar besloot uiteindelijk om Peugeot-motoren te gebruiken. Het koppel Hakkinen en Martin Brundle eindigde acht keer op het podium, maar slaagde er niet in om te winnen. Als gevolg hiervan liet McLaren Peugeot aan het einde van het jaar vallen vanwege verschillende problemen die het team potentiële overwinningen kostte, en schakelde over op door Ilmor ontworpen motoren van het merk Mercedes-Benz.

Mercedes-kracht en de gloriejaren

Het seizoen 1995 begon met Mansell die Martin Brundle verving, maar nam slechts aan twee races deel. Mark Blundell nam daardoor zijn plaats in, met McLaren die het hele seizoen ver weg reed van de koplopers.

David Coulthard kwam in 1996 bij het team en met Williams nog steeds dominant, reed McLaren voor het derde opeenvolgende seizoen zonder een overwinning te behalen. Die streak eindigde bij de openingsrace in 1997, waarbij Coulthard de overwinning pakte. De Schot en Hakkinen zouden elk voor het einde van het seizoen nog een race winnen, terwijl Adrian Newey in augustus van dat jaar bij het team kwam vanaf Williams.

De toevoeging van Newey en Williams die hun Renault-motoren verloor, zorgde voor een verschuiving aan de voorkant. McLaren streed dit jaar met Michael Schumacher en Ferrari om de titel. McLaren won vijf van de eerste zes races, maar Hakkinen stond met nog twee races te gaan op gelijke hoogte met de Duitser. Uiteindelijk won de Fin de Grand Prix van Luxemburg en Japan om het coureurskampioenschap te verzilveren, terwijl McLaren het constructeurskampioenschap won.

Hakkinen voegde het jaar daarop een tweede titel toe en versloeg de andere Ferrari-coureur, Eddie Irvine, nadat de titelstrijd van Schumacher was geëindigd nadat hij zijn been had gebroken tijdens de Britse Grand Prix. McLaren kon de constructeurstitel echter niet pakken na een aantal fouten van de coureurs en wat mechanische problemen.

Ferrari naar de top en terugval van McLaren

McLaren won in 2000 zeven races, maar uiteindelijk was het niet genoeg om te voorkomen dat Ferrari en Schumacher beide titels pakten. In het seizoen 2001 versloeg Coulthard Hakkinen voor het eerst sinds 1997, waarbij de Fin aan het einde van het seizoen met pensioen ging en werd vervangen door landgenoot Kimi Raikkonen. De enige overwinning van McLaren in 2002 was te danken aan Coulthards overwinning in Monaco, waar Ferrari in 1988 de 15 overwinningen evenaarde.

Het seizoen van 2003 begon sterk met Coulthard en Raikkonen die de eerste twee races wonnen, maar de MP4-18 had te lijden onder problemen met de betrouwbaarheid. Als gevolg hiervan zag het team zich genoodzaakt de 'D'-ontwikkeling van de oude MP4-17 langer dan gepland te blijven gebruiken. Ondanks de problemen vocht Raikkonen het uit met Schumacher om de titel, waarbij hij de titel met twee punten verloor.

Hoewel het team 2004 begon met de MP4-19, werd deze halverwege het seizoen vervangen door de MP4-19B toen Raikkonen de enige overwinning van het team in België scoorde. McLaren eindigde het jaar als vijfde in het constructeurskampioenschap, hun slechtste resultaat sinds 1983.

Coulthard vertrok naar Red Bull en werd in 2005 vervangen door CART Champions Juan Pablo Montoya, en McLaren sloot het seizoen af ​​met 10 overwinningen. Problemen in het begin van het seizoen met het op de juiste manier opwarmen van hun banden en de onbetrouwbaarheid van de MP4-20 kostte Raikkonen echter verschillende races en startposities in de kwalificatie, waardoor Renault en Fernando Alonso de constructeurs- en coureurskampioenschappen wonnen.

Het seizoen van 2006 was minder succesvol, omdat McLaren er voor het eerst in tien jaar niet in slaagde een overwinning te boeken. Montoya vertrok naar NASCAR na een crash met Raikkonen tijdens de GP van de Verenigde Staten, waarbij testrijder Pedro de la Rosa de rest van het seizoen inviel. Het was niet het enige vertrek, want aan het eind van het jaar vertrok Raikkonen naar Ferrari.

Hamilton en Alonso

McLaren bracht in 2007 tweevoudig F1-kampioen Alonso naar de coureur naast rookie Lewis Hamilton, waarbij beide coureurs succes boekten op het circuit. Beide coureurs wonnen elk vier races en voerden het grootste deel van het jaar het coureurskampioenschap aan. De relatie tussen de twee begon echter te verslechteren, waarbij een incident tijdens de Hongaarse GP de problemen alleen maar verergerde.

Alonso werd zou Hamilton opzettelijk hebben gehinderd in de kwalificatie. Als gevolg hiervan kreeg de Spanjaard een gridstraf van vijf posities, terwijl McLaren te horen kreeg dat ze geen constructeurspunten zouden scoren of een trofee zouden krijgen als een van hun coureurs zou winnen, wat Hamilton uiteindelijk deed. Het team was aanvankelijk van plan in beroep te gaan tegen de beslissing, maar ze hebben het uiteindelijk ingetrokken vanwege het Spygate-schandaal dat het team op zijn kop zette.

McLaren werd onderzocht omdat het in het bezit was van gepatenteerde blauwdrukken van de Ferrari-auto. Hoewel het team ontkende kennis van de zaak te hebben en het in het begin de schuld gaf aan een malafide ingenieur, werden ze uiteindelijk schuldig bevonden en uitgesloten van het constructeurskampioenschap. Ook kregen ze een boete van 100 miljoen dollar. Hamilton en Alonso mochten allebei zonder straf verder racen, waarbij de Brit op weg was naar de laatste race van het seizoen met vier punten voorsprong op zijn teamgenoot en zeven punten voorsprong op Ferrari's Raikkonen. Uiteindelijk won Raikkonen in Brazilië en won hij het coureurskampioenschap met één punt verschil.

De problemen die tijdens het seizoen opdoken, leidden ertoe dat McLaren het contract van Alonso aan het einde van het seizoen opzegde, waarbij Heikki Kovalainen werd aangetrokken als zijn vervanger.

Hamilton als wereldkampioen met McLaren

In het seizoen van 2008 ging Hamilton de strijd aan met het Ferrari-duo Raikkonen en Felipe Massa. Net als het vorige seizoen stond de Brit vooraan in het coureurskampioenschap met het ingaan van de laatste GP in Brazilië.

Massa pakte de overwinning en aanvankelijk leek het erop dat het genoeg zou zijn om ook de titel te pakken, maar Hamilton veroverde het kampioenschap door Timo Glock te passeren in de laatste bocht van de laatste ronde, waardoor hij de race als vijfde eindigde, wat genoeg was voor het WK. Maar met Kovalainen die slechts als zevende eindigde in het algemeen klassement, won Ferrari het constructeurskampioenschap.

Dennis ging voor de start van het seizoen 2009 met pensioen, waarna Martin Whitmarsh het stokje overnam. De MP4-24 bleek snel te zijn, hoewel Hamilton later in het seizoen races in Hongarije en Singapore wist te winnen. Toch kon de Brit slechts een vijfde plaats in het klassement behalen, met Kovalainen op de twaalfde plaats. Als gevolg hiervan haalde het team de kampioen van dat jaar, Jenson Button, binnen om de Fin in 2010 te vervangen.

Red Bull bleek dat seizoen te sterk, al sloten Button en Hamilton het seizoen af ​​met vijf overwinningen. Ze verhoogden hun aantal tot zes in het volgende seizoen, waarbij Button het kampioenschap als tweede eindigde achter Sebastian Vettel.

Button won de openingsrace in 2012 en Hamilton pakte de overwinning in Canada, maar halverwege het seizoen stond het team ver achter Red Bull en Ferrari in het kampioenschap. Hamilton leidde in Singapore en Abu Dhabi, maar moest vanwege betrouwbaarheidsproblemen de race staken. Aan het einde van het seizoen vertrok de Brit naar Mercedes, waar Sergio Perez hem verving.

McLaren slaagde er in 2013 niet in om op het podium te eindigen, de eerste keer dat ze dat niet hadden gedaan sinds 1980. Kevin Magnussen verving Perez voor 2014 terwijl Dennis terugkeerde als CEO, maar het beste resultaat van het team was een tweede plaats in Australië.

De Honda-motoren

McLaren beëindigde hun motordeal met Mercedes in 2015 en kocht het aandeel van 40 procent dat de Duitse fabrikant ook in het team had terug. De Britse renstal keerde terug naar de motoren van Honda. Alonso werd teruggebracht naast partner Button, maar het seizoen begon slecht voor de Spanjaard na een hersenschudding tijdens de testdagen in Spanje.

Daardoor miste hij de seizoensopener in Australië, waarbij Magnussen voor hem inviel. Door het slechte tempo van McLaren eindigde Button twee ronden achter de winnaar als elfde, en hoewel de Honda-motor later in het seizoen wat progressie leek te maken, eindigde het team als negende in het constructeurskampioenschap met 27 punten, hun slechtste prestatie sinds 1980.

Zowel de coureurs als Honda keerden terug in 2016, maar opnieuw begon Alonso's seizoen matig toen hij gebroken ribben en een klaplong opliep na een botsing met Esteban Gutierrez in Australië, waardoor hij de tweede race van het seizoen moest missen. Hoewel het team beter presteerde dan het vorige seizoen, eindigde McLaren het jaar als zesde in het klassement met 76 punten. Ondertussen pensioneerde Button in 2017, Stoffel Vandoorne verving hem. McLaren zakte naar een negende plaats in het kampioenschap.

Renault-krachtbronnen bij McLaren

Tijdens de GP van Singapore in 2017 kondigde McLaren aan dat ze zich zouden afsplitsen van Honda en de komende drie jaar Renault-motoren zouden introduceren.

De samenwerking bleek een stap voorwaarts te zijn nadat Eric Boullier hun prestatie met Honda omschreef als een 'echte ramp'. Desalniettemin kondigde Alonso aan dat hij niet zou terugkeren voor het seizoen 2019, terwijl McLaren het seizoen van 2018 als zesde afsloot met 62 punten.

Lando Norris en Carlos Sainz werden uitgeroepen tot de coureurs voor 2019 en het team vestigde zich als een consistente aanwezigheid op de grid achter Mercedes, Ferrari en Red Bull. De Spanjaard bracht McLaren's eerste podium sinds de Australische GP van 2014 mee naar huis nadat hij als vierde eindigde in Brazilië, maar hij promoveerde naar de derde plaats na Hamilton's straf na de race. Aan het einde van het seizoen eindigde McLaren als vierde met 145 punten, hun beste resultaat sinds 2014.

In 2020 volgden nog twee podia toen Norris als derde eindigde in Oostenrijk en Sainz tweede werd in Italië. Dat hielp McLaren aan een indrukwekkende derde plaats in het constructeursklassement achter Mercedes en Red Bull, maar voor Ferrari.

McLaren langzaam weer terug naar de top in de F1

In 2021 rijdt Norris met Daniel Ricciardo als zijn nieuwe teamgenoot. De Britse renstal raakt verwikkeld in een strijd met Ferrari om de bronzen medaille in de constructeursstrijd. De podiums blijven komen en bij de GP's van Emilia Romagna, Monaco en Oostenrijk finisht Norris als derde. Het team rijdt consistent in de punten en kent een zeer goed seizoen, met als kers op de taart een één-twee tijdens de Grand Prix van Italië. Daniel Ricciardo wint de race, Norris eindigt als tweede.

Uiteindelijk verliest McLaren nipt de derde plaats in de constructeursstrijd aan Ferrari, maar vol goede moet begint het team aan het F1-seizoen van 2022, waarin de reglementen op de schop gaan.

			© McLaren
	© McLaren

McLaren neemt afscheid van Ricciardo

In 2022 was het een spannend gevecht voor de vierde plek in het constructeursklassement tussen McLaren en Alpine. Lando Norris scoorde aardig wat punten, maar Daniel Ricciardo worstelde enorm met de bolide waardoor hij drie keer zo weinig punten scoorde dan zijn teamgenoot.

Voor het team was dit reden genoeg om de Australiër de deur te wijzen en hem te vervangen door landgenoot en rookie Oscar Piastri; de coureur waarvan Alpine van overtuigd was dat hij voor hen zou gaan rijden. Maar Piastri zag een betere toekomst bij de Britse renstal.

McLaren maakt stappen naar de top in 2023

Na een dramatische seizoensstart in 2023 leek het erop dat McLaren een moeilijk jaar tegemoet ging en onderaan zou eindigen in het constructeurskampioenschap. Desalniettemin, vanaf de Grand Prix van Groot-Brittannië maakte het Papaya-team een opmerkelijke comeback, met consistente hoge klasseringen in elke race. Deze sterke prestaties zorgden ervoor dat het Papaya-team uiteindelijk als vierde eindigde in het constructeurskampioenschap.

Gezien de vele podiumplaatsen die sinds de Grand Prix van Groot-Brittannië zijn behaald door McLaren, wordt het team gezien als een serieuze titelconcurrent voor Red Bull in het seizoen van 2024. Na de wintertests en de eerste Grands Prix zal blijken hoe dicht ze bij het Oostenrijkse team zitten. Maakt McLaren in 2024 kans op de wereldtitel?f

Ontdek de beste slots en fruitautomaten en ontvang €50 aan Free Spins bij €25 inzet!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

ontvang €50 aan Free Spins
Viaplay
x
Titelstrijd Verstappen legt Norris eigenhandig over de knie