Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Newey openbaart zwaarste jaar met Verstappen

Voor Adrian Newey staan zijn laatste maanden in dienst van Red Bull ook in het teken om terug te kijken. Hij blikt terug op de geweldige prestaties die er zijn geleverd hoe zijn overstap naar Red Bull eigenlijk tot stand kwam.

Newey
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Dat de overstap van Adrian Newey van McLaren naar Red Bull een gouden greep was, dat weten we jaren later wel. Zeven wereldtitels en zes constructeurskampioenschappen werden er behaald met de door Newey ontworpen Red Bull-wagens. 

Aan de succesvolle samenwerking gaat nu een einde komen, want Newey vertrekt begin 2025 bij de Oostenrijkse renstal. Maar hoe kwam de Brit eigenlijk bij Red Bull terecht? Het was uitgerekend David Coulthard die de aanzet gaf tot de overstap van Newey naar Red Bull in de winter van 2005/2006. "Ik zat bij McLaren, voor Red Bull, en in 2005 hadden we een prima auto. We wonnen 10 races", zegt Newey in de Talking Bull-podcast.

“Maar ik had het gevoel dat ik een nieuwe uitdaging nodig had, dus ik begon rond te kijken en David Coulthard reed natuurlijk voor Red Bull in 2005, in het eerste seizoen van het team. Hij zei: 'Kijk, Adrian, ik denk dat dit een geweldig team is. Je moet erover nadenken'. Tegelijkertijd maakte Christian (Horner, red.) er een gewoonte van om toevallig de andere kant op te lopen in de paddock en we kwamen elkaar tegen."

Newey gaat verder: “Dus begonnen we te praten. Ik dacht, 'nou, het is een grote uitdaging, het is een groot risico voor mijn carrière, maar ik voel er wel wat voor. Dus toen ik begon, was dat echt met de verwachting en de hoop dat we op een gegeven moment een race zouden kunnen winnen.”

Mijlpaal

Het duurde tot 2009 voordat Red Bull zijn eerste zege pakte. "Die eerste overwinning in China in 2009 (met Sebastian Vettel, red.) was een mijlpaal", zo kijkt Newey terug, die nog meer mooie momenten op zijn netvlies heeft staan. 

"De laatste race in Abu Dhabi in 2010, waar we tegen de verwachting in het kampioenschap wonnen met Sebastian, dat is iets wat ik nooit zal vergeten. In 2012 werd het ook beslist in de laatste race. Sebastian werd rond getikt in de eerste ronde en had een enorm gat in zijn wagen. Maar hij kon doorrijden en die titel pakken."

En dan is er natuurlijk nog de eerste titel van Max Verstappen, na een geweldige apotheose in Abu Dhabi. "Daar zal denk ik nog jaren over gesproken worden. Dat was, denk ik, van al mijn jaren in de autosport het moeilijkste jaar."

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel