Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Italië 2023

Sainz verschalkt Verstappen met minimaal verschil in zinderende kwalificatie GP Italië

In een razendspannende kwalificatie voor de GP van Italië was het Carlos Sainz die aan het langste einde trok. Lang was het een spannende strijd tussen Ferrari en Max Verstappen, maar uiteindelijk bracht de Spanjaard alle Italiaanse Ferrari-fans in extase.

Verstappen Italy Quali
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages
De o zo belangrijke kwalificatie voor de GP van Italië begon zaterdagmiddag om 15:00 uur stipt. Op het iconische Monza was het nieuwe bandenformat van kracht, het Alternative Tyre Allocation format. Het houdt in dat er in Q1 op de harde band werd gekwalificeerd, in Q2 op de medium band en in Q3 op de zachte banden.

Max Verstappen maakte het in Q1 nog heel eventjes een klein beetje spannend, nadat zijn eerste ronde werd geschrapt vanwege het overschrijden van de track limits, maar daarna stelde hij snel orde op zaken. Hij was namelijk de snelste na twee runs, met een voorsprong van 0,3 op de eerstvolgende coureur.

Zijn derde run kon de Nederlander afbreken, en alsnog was hij de snelste van Q1. Achter hem zagen we enkele verrassingen, met twee snelle Williams-coureurs in de top zes, net als Yuki Tsunoda. Achteraan het veld vielen teleurstellend beide Alpine-coureurs uit, net als Lance stroll. De Canadees start op zondag de race als laatste. Kevin Magnussen en Guanyu Zhou schopten het eveneens niet tot Q2.

Q2

Met nog vijftien coureurs over, inclusief Liam Lawson, begon iedereen op de verplichte medium banden aan het tweede deel van de kwalificatie. Wie ging er doorstoten naar de top tien? De ogen waren vooral gericht op Mercedes, want zij vroegen zich op vrijdagavond nog af of de top tien wel gehaald kon worden.

Na de eerste run was het inderdaad Lewis Hamilton die op de magere twaalfde plek stond en dus aan de bak moest om een plekje in Q3 te bemachtigen. Dat lukte hem uiteindelijk wel, met de zesde tijd. Wederom was Max Verstappen de snelste, met een minimale voorsprong op beide Ferrari-coureurs en twee tienden van een seconde voor op Sergio Perez.

Alex Albon stootte eveneens door naar Q3, met een prachtige vijfde plek voor de twee Mercedes-coureurs. Logan Sargeant redde het daarentegen niet en start op zondag vanaf P15. Voor Valtteri Bottas, Nico Hulkenberg, Liam Lawson en Yuki Tsunoda was Q2 uiteindelijk ook het eindstation.

Uitslag Kwalificatie - Italië

Unibet
# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Q3: wie pakt pole?

Maar het draaide natuurlijk allemaal om Q3. Wie pakt de poleposition? Max Verstappen was de eerste coureur die aanzette voor een eerste poging, maar het was een rommelig rondje, waarin de Red Bull-coureur zelfs even met twee wielen in de grindbak terecht kwam.

Toch was hij daarmee drie tienden van een seconde sneller dan Sergio Perez, die in zijn eerste run niet verder kwam dan P6. Tot groot genoegen van de Italiaanse tifosi waren het Carlos Sainz en Charles Leclerc die de twee snelste coureurs waren in de eerste runs. Verstappen volgde op 0,099 seconde van snelste man Sainz.

Nog een laatste kans had Verstappen om zichzelf een gunst te bewijzen op weg naar zijn recordpoging op zondag, want hij kan dan zijn tiende F1-zege op een rij boeken. Ook de rest zette nog een laatste maal aan.

Uiteindelijk was het een verschrikkelijk spannende ontknoping. Het was Sainz die de pole pakte, met 0,013 voorsprong op Verstappen. Leclerc kwam als derde over de lijn, Russell werd vierde, Perez vijfde.

Maar er loopt nog een onderzoek naar de Ferrari-coureurs. Krijgen ze nog een straf?

Formule 1 GP Italië 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x