Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Toto Wolff

Sarcastische Wolff juicht nieuw F1-'worstel'idee toe: "Zien we meteen hoe stom het is"

Eerder vandaag werd bekendgemaakt dat er ook in 2024 zes sprintraceweekenden op de F1-kalender staan. Sommigen zijn daar blij mee, sommigen niet. Mercedes-teambaas Toto Wolff loopt in ieder geval niet warm voor een sprintweekend, zo vertelt hij in een interview met RacingNews365.

Toto-Wolff-RacingNews365-Abu-Dhabi-2023
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Evenals in 2023, vinden er in 2024 op zes verschillende circuits sprintevenementen plaats. Hoewel uit de kijkcijfers van de Formule 1 blijkt dat sprintraces zéker van toegevoegde waarde zijn voor de sport, zijn er nog genoeg personen binnen en rondom de paddock die het initiatief maar niets vinden. Mercedes-teambaas Toto Wolff is zo iemand. De Oostenrijker is van mening dat er de afgelopen periode té veel verandert in de sport, zo vertelt hij in een 3 op 1 gesprek met onder meer RacingNews365 tijdens de seizoensafsluiter in Abu Dhabi.

"Er zijn te veel variabelen", trapt Wolff af wanneer hem gevraagd wordt wat hij vindt van het alternatieve bandenformat, waarin coureurs in iedere kwalificatiesessie verplicht worden op een andere bandensoort te rijden. Het Mercedes-kopstuk slaat gelijk een bruggetje naar sprintweekenden. "Weet je, ik ben niet zo'n fan van sprintraces, omdat het de waarde van een Grand Prix vermindert. Ondanks dat begrijp ik de komst van het format, omdat er wellicht meer mensen zijn die het wel leuk dan die het niet leuk vinden."

Wolff geeft toe dat hij wat conservatief is als het over het onderwerp sprintraces gaat. "Ik ben een beetje een purist en misschien ben ik te old school. Maar ja, ik heb liever een Grand Prix dan iets anders, wat dat ook mag zijn. Het belangrijkste is dat een Grand Prix om 14.00 of 15.00 plaatsvindt, that's it. Of om 22.00, bij uitzondering", refereert hij al lachend naar de bijzondere starttijd van de GP van Las Vegas.

"We moeten gewoon nog wat zaken uitvogelen"

Wolff vervolgt: "Momenteel zijn we bezig het format aan te passen, iets wat positief is. Naar mijn idee is het veel beter om een sprintkwalificatie te doen, gevolgd door een sprintrace een reguliere kwalificatie en daarna een Grand Prix." De Oostenrijker vertelt tevens dat er gesproken wordt over de komst van een zogeheten reversed grid, een format dat in andere categorieën al gebruikt wordt. Bij een reversed grid format wordt (een deel van de) startopstelling omgekeerd om het racespektakel te vergroten.

"Ik kan mij wel vinden in races met een omgekeerde startopstelling", zegt de Oostenrijker met een sarcastisch ondertoon. "Laten we dit doen, dan wordt gelijk helder hoe stom het concept is. Ja, we doen zes keer per jaar iets stoms wat niemand leuk vindt. Met een reversed grid evenement krijg je andere winnaars en verfrissende podiums. We doen dan een soort WWE (de geacteerde, Amerikaanse worstelwedstrijden, red.) op zaterdag, en Formule 1 op zondag", gniffelt hij.

De 51-jarige uit Wenen gaat op serieuze wijze verder met zijn verhaal. "Ik denk dat Stefano [Domenicali, CEO van de FOM, red] weet wat hij doet. Hij heeft alle data. Zoals ik al zei, ben ik wellicht wat te puristisch, te old school, te koppig. De data laat zien dat er interesse is in sprintraceweekenden. De enige manier om het voor mij aantrekkelijk te maken, is door het écht, écht achterlijk te maken - zonder het hoofdkampioenschap in de weg te zitten."

De Mercedes-teambaas sluit af: "Er zijn nog een aantal vraagtekens. We moeten gewoon nog wat zaken uitvogelen."

Ook interessant:

Max Verstappen reed op 80% van zijn kunnen

Er gaan geruchten dat Leclerc een nieuwe megadeal tekent met Ferrari. Hoe kijken onze kenners Dimmers, Coronel en Mosterdijk daar tegenaan? En hoe diep moest Verstappen werkelijk gaan?

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel