Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Brazilië 2023

Verstappen klasse apart in verrassende Braziliaanse Grand Prix

Max Verstappen heeft op overtuigende wijze de GP van Brazilië gewonnen. Lando Norris kwam even in de buurt, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de Red Bull-coureur. Het podium werd gecompleteerd door Fernando Alonso, na een heerlijke strijd met Perez.

Brazil start
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Het was een rustige middag in Sao Paulo, totdat de GP van Brazilië, verreden over 71 ronden, van start ging. Met Max Verstappen vanaf pole, Charles Leclerc naast hem en beide Aston Martin-coureurs op de tweede startrij. Alhoewel... Leclerc kreeg nog in de opwarmronde te maken met hydraulische problemen, gleed van de baan af en crashte. Einde race voor de ongelukkige Ferrari-coureur.

Omdat hij zijn auto nog snel kon parkeren achter de vangrails, kon de race gewoon van start gaan met een lege plek naast Verstappen. De Nederlander wist logischerwijs zijn leiding te behouden bij het ingaan van de eerste bocht, maar achter hem ontstond er chaos.

Beide Aston Martins kwamen voor geen meter weg, waardoor Lewis Hamilton en Lando Norris meteen doorstootten naar P2 en P3. Sainz op P7 had ook een poepstart, waardoor hij plekken verloor. Daar weer achter ging het mis tussen de twee Haas-coureurs en Alex Albon. Kevin Magnussen zat in de sandwich, waardoor hij samen met Albon crashte.

Na een oponthoud van zo'n 25 minuten ging de race weer van start, met Verstappen op P1, Norris op P2, Hamilton op P3 en Alonso op P4. Oscar Piastri en Daniel Ricciardo, wiens auto's na de startchaos gerepareerd moesten worden, sloten bij de herstart achteraan het veld op een ronde achterstand aan.

Verstappen kwam wederom goed van de lijn en verdedigde zijn leidende positie, Norris sloot aan op P2. De Brit had de smaak te pakken, bleef de eerste ronden binnen DRS-afstand en plaatste bij het ingaan van ronde acht een aanval op Verstappen. De Red Bull-coureur moest tot twee maal toe verdedigen, maar bezweek niet. Het kostte de Brit dusdanig veel van zijn banden, dat hij daarna snel weer terugviel en twee seconden verloor.

Check hieronder de herhaling van de eerste start

Het Braziliaanse stof trekt op

Zodra alle kruitdampen na de inleidende beschietingen waren opgetrokken, werd duidelijk dat Mercedes net als op zaterdag totaal geen tempo had. De top drie verdween aan de horizon, terwijl Lewis Hamilton en George Russell op P4 en P5 de andere toppers achter zich ophielden. Het duurde 24 ronden lang voordat Checo zich van het Britse duo had ontdaan en de achtervolging op Alonso en dus de jacht op het podium inzette.

De eerste pitstopronde volgde, zonder grote verrassingen. Verstappen en Norris kozen hetzelfde moment om naar binnen te gaan en kwamen met vijf seconden verschil weer terug de baan op, op de plekken één en twee.

Bij Mercedes ging het van kwaad tot erger, zij reden tot wel twee seconden per ronde langzamer dan het duo vooraan het veld. Ook Lance Stroll en Carlos Sainz ging aan hen voorbij en de teams uit de achterhoede klopten op de deur. Niet veel later volgde ook Pierre Gasly het voorbeeld. Russell viel zelfs uit met technische problemen.

Uitslag Race - Brazilië

Unibet
# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Perez bijt zich stuk op Alonso

Vooraan het veld reden Verstappen en Norris rustig hun ronden, goed lettend op hun banden, met een grote voorsprong op de rest. Perez zat tientallen ronden vast achter de Aston Martin van Alonso en kwam er maar niet voorbij.

Ronde na ronde zat de Mexicaan in de DRS, zonder succes, tot aan de voorlaatste ronde. Alonso pakte Checo echter in de laatste ronde weer terug. De twee gingen zij aan zij op weg naar de finishstreep, maar uiteindelijk pakte de Spanjaard met een verschil van 0,053 de laatste podiumplek.

Verstappen had zijn voorsprong in de laatste twee stints stapje voor stapje uitgebreid, Norris kon net als in de sprintrace op één aanval na geen vuist maken tegen de Red Bull-coureur en zijn bolide. Uiteindelijk kwam Verstappen met een mooie voorsprong van ruim acht seconden als winnaar over de streep.

Achter hen mocht Alonso mee naar het podium, wat betekende dat Perez het moest doen met de vierde plek. Stroll completeerde de top vijf, gevolgd door Sainz op P6, Gasly op P7 en de teleurstellende Hamilton op P8. De laatste punten gingen naar Tsunoda en Ocon.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Formule 1 GP Brazilië 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
GP Singapore Marko luidt Red Bull-noodklok: "Niets werkt bij Verstappen"