Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappens stapte trillend uit zijn Red Bull: "Of pole of we hangen in de muur"

Max Verstappen was dit seizoen ongenaakbaar. Wat zijn nu momenten waarop de klasse van de wereldkampioen echt zichtbaar werd? De kwalificatie van de GP van Monaco was er een van. Een terugblik.

Verstappen Monaco
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

De GP van Monaco is de zesde race van het seizoen 2023. Van de voorgaande vijf won Max Verstappen er drie en Sergio Perez twee. Maar in Monaco gooit Perez eigenhandig de handdoek in de ring voor wat betreft het kampioenschap. In Q1 van de kwalificatie zet hij zijn Red Bull hard in de muur. In de race rijdt hij nog van P20 naar P16, maar in het kampioenschap slaat Verstappen een gat. Het verschil met Perez groeit namelijk van 14 naar 39 punten, omdat Verstappen in Monaco wint.

Die zege dankt hij onder meer aan zijn poleposition. Een dag eerder pakt Verstappen namelijk op spectaculaire wijze de eerste startplek, die hij voor de neus van Fernando Alonso wegkaapt. De Spanjaard zet in de laatste fase van Q3 de snelste tijd neer en niemand lijkt meer in staat om Alonso van pole te houden. Op een set nieuwe banden is het Verstappen die als laatste een poging waagt Alonso te verslaan.

Maar na sector 1 en 2 lijkt het een kansloze missie. De achterstand van Verstappen op Alonso is dan namelijk twee tienden. In het hoofd van Verstappen is opgeven echter geen optie. "Ik merkte dat toen ik door die bocht ging voordat de laatste sector begon, dat ik wel sneller was dan wat ik had gereden, maar dat het niet genoeg zou zijn. Dus ik dacht ja, we gaan gewoon vol op de limiet en we zien het wel. Of pole of we hangen in de muur", kijkt Verstappen in de Viaplay-documentaire Near Perfect terug op dat moment. "Ik heb een paar muren aangetikt, beetje gekust, maar het was natuurlijk wel een hele mooie sector."

De muur kussen

En of het een mooie sector was. Een achterstand van twee tienden zette Verstappen in die laatste sector om in een voorsprong van acht honderdste. "Toen ik de auto parkeerde en mijn helm afdeed, merkte ik dat ik nog steeds een beetje aan het trillen was. Dan weet je dat je hartslag hoog zat."

In Monaco op de limiet rijden doe je niet zomaar, legt Verstappen uit. "Het kussen van de muur, dat bouw je op gedurende het weekend. Tijdens de trainingen probeer je steeds dichterbij te komen, maar je wilt geen schade rijden want het gaat erom gewoon ronden te rijden tijdens de trainingen." Verstappen weet op welke punten op het circuit hij meer risico kan nemen. "Er is een chicane, daar heb ik al een paar keer tegen de muur aangezeten. Uit ervaring weet ik dat als je die op een bepaald punt raakt, dat je hem een beetje naar binnen kunt duwen. Dat kwam perfect uit in die laatste ronde, dat ik er tegenaan reed. Ik zag toen ik instuurde dat een wiel een beetje terugkwam. Dat betekent dat het bijna afbreekt, maar dat die muur wel een beetje meeveerde. Dat kwam perfect uit daar."

Bekijk hieronder hoe Verstappen in Monaco poleposition wegkaapte voor de neus van Alonso

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel