Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1

Colapinto zet de Formule 1 op stelten - nu de rest nog

Het is de afgelopen jaren haast een trend binnen de Formule 1: teams nemen zo min mogelijk risico en verkiezen oudere, ervaren coureurs in vrijwel alle gevallen boven de jonge talenten van de toekomst. Maar laat het nou net zo zijn dat een noodgedwongen beslissing de teams dit seizoen bewijst dat het anders kan én moet.

Colapinto Bearman Azerbaijan race
Column
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Formule 1 is de afgelopen jaren flink veranderd, niet alleen wat de sportieve aspecten betreft. Geld speelt tegenwoordig, tot grote teleurstelling van velen, namelijk een grote rol binnen de koningsklasse van de autosport. Teams met een flink bedrag op de bankrekening kunnen zich vaak wat meer veroorloven, maar met het oog op de beide kampioenschappen kiezen zij vaak voor de weg van de minste weerstand. Ook kleinere teams proberen de grote risico's zo goed en zo kwaad als dat gaat te ontwijken, maar om een hele andere reden.

De Formule 1 is immers een peperdure sport, dus in dat opzicht klinkt het op het allemaal heel logisch. Neem bijvoorbeeld de situatie omtrent Logan Sargeant, die Williams op den duur meer torenhoge kosten opleverden dan punten door telkens te crashen. De manier waarop zijn Formule 1-carrière ten einde kwam even terzijde, Williams kon simpelweg niet anders dan hem de deur wijzen en iets anders proberen. 

Toen teambaas James Vowles echter bekend maakte dat Franco Colapinto, de 21-jarige Argentijn die nog met zijn eerste Formule 2-seizoen bezig was, Sargeant zou vervangen, kon Williams toch rekenen op flink wat onbegrip. Want in welk universum zou zo'n jonkie als Colapinto het beter doen dan Sargeant, die in ieder geval nog anderhalf jaar Formule 1-ervaring op zak had? 

Nou, daar zouden we ons toch over verbazen. Colapinto heeft pas drie raceweekenden achter de rug, maar wist inmiddels al drie keer op indrukwekkende wijze hoge ogen te gooien. Tijdens zijn race-debuut in Monza reed hij vanaf zijn achttiende startpositie naar de twaalfde plek, in Azerbeidzjan haalde hij Q3 én scoorde hij met P8 vier punten voor Williams en in Singapore was het gat met teamgenoot Alexander Albon maar zeven duizendsten tijdens de kwalificatie. 

Hij moest genoegen nemen met P11 tijdens de race, maar wist Sergio Perez (en een groot deel van de wereld der Formule 1) wel te verbazen met zijn snelheid en talent. En dat tijdens zijn eerste race op het Marina Bay Street Circuit, waar zelfs de ervaren coureurs het soms nog lastig hebben door de pittige omstandigheden. Verder heeft hij in drie races tijd al meer punten gescoord dan Sargeant in anderhalf jaar tijd heeft gedaan én is hij tot dusver een minder groot financieel risico voor Williams.  

Teams, neem nou dat risico

Kortom: Colapinto lijkt alle teams het tegendeel te bewijzen en toont wel aan dat het niet altijd een groot risico is om een rookie in een Formule 1-auto te zetten. Hij is echter niet de enige die dit jaar en zelfs vorig seizoen al bewees dat jong talent een plek hoort te hebben in de Formule 1, want denk bijvoorbeeld aan de invallende optredens van Liam Lawson en Oliver Bearman. Lawson maakte zoveel indruk dat Red Bull hem mogelijk heel snel een Formule 1-stoeltje schenkt en Bearman is zelfs al zeker van een heel seizoen bij Haas.

Die voorkeur voor ervaren coureurs lijkt dus langzaamaan plaats te maken voor kansen voor jongere talenten en dat werd onderhand tijd ook. De jonkies uit de juniorenklassen, met name de Formule 2 en Formule 3, staan namelijk te popelen om hun grootste droom werkelijkheid te laten worden, maar de laatste jaren wordt het voor hen steeds lastiger om potten te breken. De Formule 1-teams blijven namelijk blindelings vertrouwen op de ervaring van de bekende namen, terwijl het daar juist mis lijkt te gaan.

Velen kunnen zich de beste resultaten, al dan niet de meest recente resultaten, van coureurs als Esteban Ocon, Kevin Magnussen of Valtteri Bottas vaak niet voor de geest halen, want laten we eerlijk zijn: in de meeste gevallen zijn de ervaren coureurs niet meer dan veldvulling. Als die stoeltjes dan toch gevuld moeten worden, lijken de teams liever te kiezen voor de ervaren rotten in het vak die toevallig weten hoe ze een auto op de baan moeten houden, maar het verder niet in zich hebben om met het tempo van de jongere generatie bij te benen.

Als je het mij vraagt is dat eigenlijk schandalig. Ja, er gaat een groter probleem schuil achter de beperkte doorstroom van rookies, maar is de Formule 1, als koningsklasse van de autosport, het haar fans niet verplicht om de beste coureurs ter wereld ook daadwerkelijk aan de wereld te introduceren? Laat die jonkies maar eens crashen, want daar staat wel tegenover dat ze tijdens de race alles geven wat ze in zich hebben. En ja, een crash kost geld, schade moet weer gerepareerd worden en dat maakt het voor de monteurs allemaal een stuk lastiger. 

Maar kijk eens naar de blijdschap bij Williams toen Albon én Colapinto punten scoorden in Azerbeidzjan. Kijk eens naar die geweldige optredens van Lawson en Bearman, toen zij onverwachts debuteerden en zich zonder uitgebreide voorbereiding in de schijnwerpers plaatsten. En daar eindigt het niet, want er staan nog meer jonge talenten te popelen om een voorbeeld te nemen aan die drie. Het is nu alleen aan de teams om hen die kans daadwerkelijk te geven, dus bij deze: Red Bull, Stake, maar ook alle andere teams, neem dat risico. Geef jonge talenten een kans, want het zal je nog verbazen wat ze te bieden hebben. 

Ook interessant:

Vloekende Verstappen zet F1 op scherp én op stelten

De Formule 1 was in rep en roer na de taakstraf voor Max Verstappen voor het gebruik van een vloekwoord. Iedereen vindt er wat van en vrijwel iedereen is op de hand van Verstappen. Voer voor discussie, een discussie die we ook in een kakelverse podcast 'gewoon' voortzetten.

Bekijk je de podcast liever op Youtube, dat kan hier!

Praat mee!

Viaplay
x