Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

'Ferrari': de film die je gezien móét hebben

Italiaanse tradities, afgewisseld met een liefdesleven vol geheimen en de brute gevolgen van racen in de jaren '50: 'Ferrari', de nieuwe film over Enzo Ferrari, is een lust voor het oog. Dat het jaar 1957 wordt uitgelicht, is een schot in de roos en niet alleen vanwege de tragische Mille Miglia.

Enzo Ferrari
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB Images

"It’s our deadly passion, our terrible joy." Ferrari, een film van regisseur Michael Mann, pakt je vanaf de eerste seconde helemaal beet. Enzo Ferrari kende een bewogen leven en in 1957 kwam dat flink tot uiting. Zijn wereldberoemde bedrijf was in gevaar en de Mille Miglia van dat jaar zou bepalend gaan worden. In de film wordt dat op weergaloze en dramatische wijze in beeld gebracht.

Uiteraard is niet alles feitelijk correct, maar toch lijk je het leven van Enzo opnieuw mee te maken. 1957 staat in eerste instantie garant voor veel verdriet, want Enzo's zoon Alfredo, beter bekend als Dino, is niet lang daarvoor overleden aan een zeldzame ziekte. Het zorgt voor privéproblemen met zijn vrouw Laura, op fenomenale wijze gespeeld door Penelope Cruz.

Het verdriet wordt snel omgezet in zorgen om het wereldberoemde bedrijf van Enzo. Ferrari zit flink in de penarie, vooral omdat Enzo zich focust op racen en daarom de verkoop van sportwagens uit het oog verliest. Stiekem komt er vanuit zijn adviseurs een ultimatum: win de fameuze Mille Miglia of Ferrari is niet meer...

Piero

Daarvoor ben je op bijzondere wijze in de autosportwereld van de jaren '50 terechtgekomen. Ronkende motoren galmen door de bioscoopzaal, terwijl de altijd naderende dood ook in beeld wordt gebracht. Je leest het goed: de dood is te zien en wordt niet vermeden. Het hoorde nu eenmaal bij die autosportperiode, toch? Het beeld gaat geen enkele keer op zwart.

Uiteindelijk draait de gehele film om de Mille Miglia en de geheime zoon van Enzo. In het eerste shot wordt hij wakker naast een andere vrouw, waar hij een affaire én een zoontje mee heeft. Piero is op dat moment vrij jong en de grootste fan van zijn vader, maar hij draagt op jonge leeftijd ook al zorgen met zich mee. Enzo heeft hem nog niet erkend, mede omdat zijn vrouw Laura er niets vanaf weet én zij de helft van de Ferrari-aandelen in handen heeft. Wanneer de ijzige Laura er toch achter komt, is de reactie niet mals...

Dan de Mille Miglia, toch een grote autosporttragedie van de vorige eeuw. In 1957, tevens de laatste editie, gaat het namelijk ongelofelijk mis voor een Ferrari-coureur. Alfonso de Portago, die zich in de film bij Ferrari voegt, crasht snoeihard in de slotfase en overlijdt, net als zijn navigator en negen toeschouwers. Ferrari wint dan wel de endurancerace van 1.600 kilometer rond Brescia, de kritieken op Enzo en zijn team zijn niet mals. Het is geen toeval dat de oorzaak van de crash wordt benoemd in de film, want Enzo wint later de rechtszaken. Italië zou door de crash de race verbieden.

De film eindigt met een nasleep van het ongeluk, waar de rol van Laura weer perfect in past. Het is zo nu en dan ironisch dat de vrouw van de hoofdrolspeler de heldin van de film is, maar in Ferrari kan het allemaal. Enzo en Laura: het zijn keiharde personen die mooi in beeld worden gebracht. "If you get into one of my cars, you get into win."

Bekijk hieronder de trailer om alvast in de stemming te komen.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel