Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Ferrari

Pijnlijke constatering voor Ferrari: "Dat is wat er nu mist bij het team"

Met slechts één winnaarsbokaal keerde Ferrari aan het einde van het seizoen terug naar de fabriek in Maranello. RacingNews365 blikt met voormalig Ferrari-engineer Ernest Knoors terug op het afgelopen seizoen, en het grote verschil tussen het Ferrari van toen en nu.

Sainz Abu Dhabi
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Ernest Knoors was tijdens zijn F1-carrière onder andere voormalig engineer van Juan Pablo Montoya bij BMW en heeft daarna ook ruim zeven jaar voor Ferrari gewerkt. In een uitgebreid interview met RacingNews365 blikt hij terug op zijn tijd bij de Italiaanse renstal en vergelijkt hij het huidige Ferrari met het Ferrari uit het tijdperk waarin hij werkzaam was, van 2006 tot en met 2012.

Hij is van mening dat bepaalde aspecten van de Italiaanse renstal anno 2023 nog steeds hetzelfde zijn als gedurende de periode waarin hij voor het team werkzaam was. "Ferrari verandert heel veel, maar aan de andere kant verandert er niets." Een voorbeeld van volgens hem blijvende gelijkenis zijn de doelen die het team zichzelf stelt: "De verwachtingen zijn altijd hetzelfde, de historie is altijd daar en aanwezig, het hele volk kijkt sterk naar hoe Ferrari presteert..."

Winnaarsmentaliteit

Toch is er een duidelijke verandering: "In 2006 was het een team dat net uit een periode kwam waarin het echt dominant was, een beetje zoals Red Bull nu of Mercedes een paar jaar terug. Het was hét team wat je moest verslaan, met Michael Schumacher, Ross Brawn. En die gehele mentaliteit, dat was een winnaarsmentaliteit. En dat is eigenlijk wat nu weg is. Die zekerheid waarmee je naar een race gaat en weet dat je die kunt winnen."

De stabiliteit is verdwenen, volgens de voormalig Formule 1-engineer: "Ferrari is al lang zoekende naar die vorm en dat is een moeilijke situatie. Meer druk, meer onzekerheid. Wisselingen van de wacht aan de top van het bedrijf. En dat is eigenlijk de grote verandering met hoe het toen was: een stabiel bedrijf, wat eigenlijk de leidende maatstaf zette in de Formule 1. En nu is het één van de teams die moet proberen weer boven te komen."

"Dat verandert je mindset niet"

Is er bij Ferrari door de jaren heen niets veranderd aan deze winnaarsmentaliteit? Want met één overwinning in het afgelopen seizoen, wordt deze instelling niet waargemaakt: "Maar dat verandert je mindset niet", legt Knoors uit. "En dat moet je ook eigenlijk wel zien. Iedereen die in de Formule 1 werkt, of je nou bij Aston Martin, bij Mercedes of zelfs bij Williams werkt. Iedereen wil winnen. Je mindset van hoe je de auto bouwt en hoe je taken uitvoert, die verandert eigenlijk niet."

"Of je nu in een winnend team zit, of in een niet-winnend team, het is áltijd tot het uiterste gaan. Altijd je best doen. Alleen de resultaten die daar uit volgen, die zijn anders. Maar de mindset over hoe je je werk doet, en hoe gemotiveerd je bent, dat mag eigenlijk niet veranderen", zo concludeert Knoors.

Bekijk het volledige video-interview met Knoors hieronder.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
GP Singapore Marko luidt Red Bull-noodklok: "Niets werkt bij Verstappen"