Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Verstappen oppert nieuwe regel en wijst naar diskwalificatie Hamilton

Lewis Hamilton en Charles Leclerc werden na de Formule 1 Grand Prix van de Verenigde Staten gediskwalificeerd, omdat de bodemplaat teveel was afgesleten. Max Verstappen pleit voor nieuwe regels die dat hadden kunnen voorkomen.

XPB 1222481 Hi Res
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De te ver afgesleten bodemplaten vielen samen met een sprintweekend. Na de sprintrace was er niks aan de hand, maar na de hoofdrace, die drie keer zo lang is, waren de bodemplaten van Lewis Hamilton en Charles Leclerc te ver afgesleten. Dat terwijl mijn na de eerste vrije training niks meer aan de setup mocht veranderen, omdat de parce fermé-regels toen al in gingen.

Max Verstappen kan er in gesprek met Auto, Motor und Sport niet bij dat de consequenties zo groot kunnen zijn: "Als je ook maar een beetje de verkeerde weg in bent geslagen in VT1, zit je voor de rest van het sprintweekend vast aan die setup. Dat is echt ruk."

"We hebben dit jaar heus enkele goede sprintweekenden gehad, maar ik was niet geheel tevreden. Neem de rijhoogte in Austin. Mercedes en Ferrari hadden hun auto's heus niet met opzet te laag afgesteld. Maar zodra je de verkeerde afslag (voor wat betreft de setup, red.) neemt, is er geen weg terug. Je kan hooguit iets forceren met de bandenspanning. Maar als die voorgeschreven waarden al heel hoog zijn, dan ben je gezien."

Verstappen voelt zich verloren

"Dat is gewoon vervelend", vervolgt Verstappen, die het geopperde idee om twee verschillende parc fermé-momenten in te voeren dan ook lijkt te omarmen. "Als je vast wilt houden aan sprintraces, zal je aanpassingen moeten doen."

"Eén parc fermé voor de zaterdag en één parc fermé voor de zondag, bijvoorbeeld", aldus de kampioen. Gevraagd of hij een one lap-kwalificatie voor de sprintrace ziet zitten, geeft hij aan dat hij het spoor een beetje bijster is: "Dat zou een beetje riskant zijn."

"Ik vind het huidige format ook al niet leuk met die verplichte medium-medium-zacht bandenselectie. We weten nu al niet wat wijsheid is: één snelle ronde, of toch een snelle ronde, gevolgd door een afkoelronde en nóg een snelle ronde?"

"Waarom hebben we sowieso dit soort fratsen nodig", zo klinkt er welhaast wanhoop door uit de geschreven tekst. "Zelfs ik kan niet meer bijhouden wat de regels nu exact zijn, waardoor ik me verloren voel. Het lijkt wel een circus."

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
GP Singapore Marko luidt Red Bull-noodklok: "Niets werkt bij Verstappen"