Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

4.000 dagen sinds Alonso's laatste zege: wat is er in de F1 allemaal gebeurd?

Het is 24 april 2024 precies 4.000 dagen geleden dat Fernando Alonso voor het laatst een Grand Prix overwinning boekte. Wat is er in die elf jaar allemaal veranderd in de Formule 1? RacingNews365 zet de vijf belangrijkste zaken voor je op een rijtje!

Alonso Spain 2013
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het is precies 4000 dagen geleden dat Fernando Alonso voor het laatst een Grand Prix won in de F1. Die laatste overwinning? De Grand Prix van Spanje op 12 mei 2013. Bijna elf jaar geleden.

In die tijd is Alonso zelf met pensioen gegaan en weer teruggekeerd. Hij heeft voor vier teams gereden (Ferrari, McLaren, Alpine en Aston Martin) in 182 Grand Prix-weekenden. In deze periode behaalde de Spanjaard 17 podiumplaatsen.

Die laatste overwinning was nog voor de introductie van de gloednieuwe V6-motoren en de F1 heeft in die periode ook drie keer de aerodynamische regels herzien. Om te proberen een gevoel van perspectief te geven over hoeveel het kampioenschap is veranderd in die tijd, heeft RacingNews365 vijf graadmeters geselecteerd om te laten zien hoe lang het geleden is.

1. Max Verstappen

Toen Alonso voor het laatst een race won, was Max Verstappen 15 jaar oud en zat hij in zijn laatste kartjaar voordat hij in 2014 overstapte naar de autosport.

Sindsdien heeft de Nederlandse coureur 190 Formule 1 Grands Prix gereden, waarvan hij er 58 heeft gewonnen. Hij won ook meer coureurskampioenschappen (3) dan Alonso (2) en verzamelde meer punten dan de Spanjaard in zijn carrière tot nu toe: 2696,5 tegenover 2298.

2. Mercedes

Toen Alonso de Grand Prix van Spanje 2013 won, had Mercedes nul constructeurstitels. Nu heeft het er acht. Daarmee is het, na Ferrari en Williams, samen met McLaren het op twee na succesvolste team geworden wat betreft kampioenschappen.

Lewis Hamilton, de grootste aanjager van het succes, had na bij de laatste overwinning van de Spanjaard pas 21 Grand Prix-overwinningen op zijn naam staan. Voor Alonso was het de 32ste uit zijn carrière. Hamilton heeft er inmiddels 103, maar wist er sinds eind 2021 geen een meer aan toe te voegen.

3. De kalender

We kunnen best stellen dat het F1-schema sinds 2013 enigszins is veranderd. Sprintraces zouden nog zo'n acht jaar op zich laten wachten, maar de kalender zelf is ook aanzienlijk veranderd.

F1 nam in die periode afscheid van de Koreaanse, Indiase, Maleisische en Duitse Grands Prix, maar herintroduceerde ook races als de Grand Prix van Oostenrijk en de Grand Prix van Nederland.

De Grand Prix van Rusland werd voor het eerst een officiële race binnen het WK - en ook weer geschrapt - terwijl de Grand Prix van Frankrijk ook nieuw leven werd ingeblazen, voordat ook deze weer van de kalender werd geschrapt. De Grand Prix van Turkije beleefde zelfs een korte renaissance van twee seizoenen dankzij COVID-19.

In totaal heeft F1 13 nieuwe locaties bezocht, waaronder vijf terugkerende locaties (Oostenrijk, Frankrijk, Turkije, Nederland en Imola). Er zijn ook 10 circuits van de kalender geschrapt, waaronder Portimao, Mugello en de Nürburgring, die allemaal als vervanging diende tijdens de coronapandemie.

			© XPBimages
	© XPBimages
4. Eerste en laatste race (voorlopig)

Sinds Alonso in mei 2013 de overwinning pakte op het Circuit de Barcelona-Catalunya, hebben 22 F1-coureurs niet alleen hun debuut gemaakt, maar ook hun laatste Grand Prix gereden - tot nu althans.

Enkele van die namen zijn: Marcus Ericsson, Daniil Kvyat, Antonio Giovinazzi, Nicholas Latifi, Mick Schumacher, Liam Lawson en Oliver Bearman (maar je zou verwachten dat die laatste twee in de toekomst kunnen veranderen).

Als je de coureurs meetelt die hun debuut hebben gemaakt en nog steeds in de F1 racen, dan stijgt dat aantal naar 36. Van de coureurs die deelnamen aan de Grand Prix van Spanje van 2013, zijn er slechts zes (inclusief Alonso) tien jaar later nog steeds actief in de F1. De overige vijf die we zoeken zijn Lewis Hamilton, Sergio Perez, Daniel Ricciardo, Nico Hulkenberg en Valtteri Bottas.

5. Nieuwe Grand Prix-winnaars

Terwijl Alonso sinds het begin van de zomer van 2013 op 32 Grand Prix-overwinningen blijft steken, heeft de F1 in die tijd negen nieuwe winnaars gekend. Het zouden er 10 zijn als sprints werden meegerekend - sorry, Oscar Piastri.

Die negen (nieuwe) winnaars zijn: Daniel Ricciardo, Max Verstappen, Valtteri Bottas, Charles Leclerc, Pierre Gasly, Sergio Perez, Esteban Ocon, Carlos Sainz én George Russell.

We kunnen dus wel zeggen dat er veel is veranderd sinds Alonso voor het laatst een Grand Prix in de F1 won. Nu de Aston Martin-coureur een contract heeft tot minimaal eind 2026, heeft hij de kans om die reeks te doorbreken - maar of en wanneer dat gaat gebeuren, is slechts gissen.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Live reacties na probleemloze sprintrace overwinning Verstappen