Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Newey licht afscheid van Red Bull toe: "Toen wist ik 'nee'"

Per maart 2025 is Adrian Newey officieel een Aston Martin-man. Daarmee komt een eind aan een lange periode bij Red Bull. De Brit legt uit waarom hij die vertrouwde omgeving vaarwel zegt.

Newey
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

In mei van dit jaar maakte Red Bull wereldkundig dat Adrian Newey vanaf 2025 het team uit Milton Keynes gaat verlaten. Afgelopen dinsdag werd officieel duidelijk dat hij naar Aston Martin vertrekt, iets wat hij zelf naar eigen zeggen ook lange tijd niet aan zag komen. Maar waarom dan toch die switch?

"Als je me twee of drie jaar geleden had gevraagd of ik ooit nog naar een ander team zou verhuizen, had ik gezegd 'nee, no way. Red Bull is mijn laatste team'. Maar de afgelopen, ruwweg twaalf maanden, zijn de dingen wat gaat veranderen tot het punt waarop ik rond de Grand Prix van Japan van dit jaar het gevoel had: 'Nee. Ik ben niet eerlijk tegen mezelf. Maar als ik in de F1 wil blijven, moet ik iets anders gaan doen'."

Newey geeft in de High Performance Podcast aan dat geen andere factoren anders dan zijn eigen motivatie een rol spelen in zijn vertrek: "Om verschillende redenen begon ik een wat muffig, benauwd gevoel te krijgen. Ik wil op geen enkele manier de schuld bij anderen leggen, ik heb mezelf in die positie gebracht."

"Het makkelijkste was geweest om, en dit was in de tijd dat we nog domineerden, gewoon mijn tijd uit te zitten, het salaris in ontvangst te nemen en steeds weer huiswaarts te keren. Maar dan was ik niet eerlijk geweest naar mezelf toe en dan was ik om de verkeerde redenen blijven hangen. Ik had sterk het gevoel dat ik toe was aan een nieuwe stimulans."

"Ik nam dan ook het besluit om op te stappen, niet wetende wat er daarna op mijn pad zou komen. Of en welke aanbiedingen er zouden komen? Maar ik bevind me nu in een bevoorrechte positie, waarbij ik niet hoef te werken om te leven. Ik zal ook niet zeggen dat ik leef om te werken, maar ik vind het nu eenmaal wel heel leuk."

Is dit dan wel het laatste avontuur? Daar lijkt het sterk op. "Volgend jaar word ik 66 en tel daar vier of vijf jaar bij op en dan ben ik een zeventiger. Dat moet dan toch genoeg zijn? Dat zal wel moeten. Mijn droom daarbij is dat ik een positie heb, een beetje zoals Rory Byrne had bij Ferrari. Dat je een gewaardeerde en gerespecteerde adviseur bent van het team, zonder dat je dag in dag uit ergens mee bezig bent."

Ook interessant:

Kan Red Bull terugslaan in Azerbeidzjan na een dramatische GP van Italië? En wat kunnen McLaren en Ferrari laten zien, die er toch duidelijk beter voor lijken te staan? Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken het in een nieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast!

Bekijk je de podcast liever als video? Dat kan hier!

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"