Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Italië 2024

Worstelende Verstappen komt er niet aan te pas in kwalificatie GP Italië

Lando Norris heeft poleposition gegrepen voor de Grand Prix van Italië. De Brit hield Oscar Piastri en George Russell van zich af in een zeer spannende kwalificatie, terwijl een worstelende Max Verstappen het met de zevende plaats moest doen.

Verstappen Qualifying Italy
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Na een 1-2'tje van Mercedes en de zesde plaats voor Max Verstappen in de derde vrije training voor de Grand Prix van Italië, was het om 16:00 uur tijd voor de kwalificatie. Op voorhand leek het een spannende sessie te worden, want de verschillen tussen de topteams waren wederom klein. Twintig auto's begonnen in ieder geval aan Q1, want Haas kreeg het voor elkaar om de auto van Kevin Magnussen op tijd te repareren. De Deen moest aan het einde van de derde vrije training zijn auto met een probleem aan de kant zetten.

In Q1 was het Carlos Sainz die gelijk de fout in ging. De Spanjaard raakte bijna de controle kwijt in Lesmo 2, terwijl teamgenoot Charles Leclerc met 1:20.0 een richttijd op de klokken zette. Het kon echter nog wel harder, want Lando Norris was anderhalve tiende sneller dan Leclerc. Verstappen redde het niet en stond drie tienden achter zijn vriend en rivaal. De Mercedessen moesten ook heel wat tijd toegeven.

Het was alleen nog niets bij de problemen van Sergio Perez. De Mexicaan stond na de eerste runs op P17, zakte zelfs naar P19 en moest alle zeilen bijzetten om überhaupt Q2 te halen. Hij zou uiteindelijk wel in die opzet slagen door een aardige ronde, maar ook omdat Magnussen van de baan schoot en anderen niet konden verbeteren. Yuki Tsunoda, Lance Stroll, Franco Colapinto, Valtteri Bottas en Guanyu Zhou werden uitgeschakeld.

Uitslag Kwalificatie - Italië

Unibet
# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Q2 en Q3

Aan het begin van Q2 liet Norris even zijn tanden zien. De McLaren-coureur reed 1:19.7 en was een tiende sneller dan Oscar Piastri en Verstappen. De Ferrari's zetten een tijd neer op gebruikte softs en kwamen er daarom nog even niet aan te pas, waarna Lewis Hamilton wél de eerste plaats afpakte. De Brit liet zo zien dat McLaren en Red Bull ook op Mercedes moesten letten.

Sainz en Leclerc doken uiteindelijk nog wel naar buiten op nieuwe softs en bereikte redelijk simpel Q3. Dat gold niet voor Fernando Alonso, Daniel Ricciardo, Magnussen, Pierre Gasly en Esteban Ocon. Zij waren klaar, terwijl Verstappen nog naar de tweede plaats sprong. Zijn achterstand op Hamilton bedroeg maar 21 duizendsten.

Daarna barstte de strijd om poleposition los. Verstappen kende alleen geen fijne eerste run, aangezien hij veel tijd moest toegeven. De Nederlander stond zes tienden achter Norris, die de eerste plaats in handen had voor Piastri, Hamilton en Russell. Verstappen maakte een fout in de Parabolica en stond achter Perez op P8.

Het kwam dus aan op de laatste run. Verstappen werkte een vrije ronde zonder slipstream af en verbeterde wel, maar meer dan de zevende plaats zat er niet in. Norris behield poleposition, voor Piastri en Russell, die de Ferrari's uit de top drie duwde. Voor Red Bull werd het echter een dramatische middag. 

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
F1 Werking McLaren-achtervleugel onthuld