Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Dakar-favoriet ontsnapt aan straf na bijzondere overtreding

Sebastian Loeb krijgt geen straf van de FIA voor het verliezen van een reservewiel in de maandagetappe van de Dakar Rally. Andere coureurs werden hier eerder wel voor gestraft en de Fransman komt hiermee dus goed weg.

Sebastian Loeb kende een prima achtste etappe in de Dakar Rally. De Fransman is nog steeds een van de titelkandidaten en wist zijn achterstand op leider Nasser Al-Attiyah terug te dringen naar iets meer dan een halfuur. Toch leek het er even op alsof Loeb nog een straf aan zijn broek kreeg. De Fransman verloor een reservewiel tijdens de etappe op maandag en dat is iets wat volgens de Dakar-regels niet toegestaan. In de reglementen van het wereldkampioenschap staat dat 'elk wiel in de volgende zone terecht moet komen' en in geen geval 'wielen/banden mogen worden achtergelaten'. Landgenoot Antoine Delaporte kreeg eerder deze Dakar nog een straf van vijf minuten voor het achterlaten van een wiel, maar de stewards hebben er niet voor gekozen om aan Loeb dezelfde straf uit te delen. De door Red Bull gesponsorde coureur kreeg in plaats daarvan een boete van €10.000.

Wiel viel uit de auto

Niet alleen Loeb verloor een wiel, teamgenoot Orlando Terranova in een zusterauto kwam ook over de finish met een wiel te weinig. Volgens de FIA lieten de beide coureurs de wielen echter niet expres achter en zou op beeldmateriaal duidelijk te zien zijn dat het om een ongelukje gaat. "Het lijkt erop dat het niet de fout van de bemanning was, maar dat de voertuigen te zwakke bevestigingsriemen hadden", is te lezen in een verklaring. "De stewards constateren dat de coureurs geen invloed hadden op het verlies van de reservebanden en daarom zullen er geen verdere maatregelen tegen de rijders worden genomen".

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi