Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Is Bottas de best mogelijke teamgenoot voor Verstappen?

Wie de teamgenoot van Max Verstappen wordt in 2022 is nog onzeker. In theorie is er een lijstje met kanshebber binnen de Red Bull-gelederen, maar mogelijk ook daarbuiten.

Teamgenoot zijn van Max Verstappen, volgens Tom Coronel betekent dat vaak het einde van je eigen carrière in de Formule 1. Coronel kreeg daarin wel gelijk want Daniel Ricciardo vluchtte weg bij Red Bull waar Verstappen de voorkeur genoot en diens carrière zit sindsdien allerminst in de lift. Zijn wereldtiteldroom kon direct bij het grof vuil worden neergezet. Pierre Gasly moest na een half seizoen plaatsmaken en keerde terug bij Toro Rosso/AlphaTauri, waar hij uitstekend presteert. Zijn kansen op een comeback bij Red Bull lijken echter nihil te zijn. Er is 'iets' tussen Christian Horner, Helmut Marko en Gasly dat niet helemaal botert. Natuurlijk, het is 'geweldig' dat Gasly de leider van AlphaTauri is, maar dat team doet mee voor de kruimels in vergelijking met Red Bull. Qua talent wordt de Fransman vaak gezien als een topcoureur en ook zijn prestaties bij het zusterteam geven genoeg aanleiding om hem volgend jaar een nieuwe kans te geven. Dit betekent wel dat Gasly min of meer gevangen zit bij AlphaTauri en zijn carrière zich waarschijnlijk de komende jaren in de subtop af zal spelen. Marko liet recent nogmaals weten dat Gasly tot en met eind 2023 onder contract staat bij Red Bull. Sergio Perez valt dit seizoen ronduit tegen bij Red Bull. Niet alleen qua snelheid, waarbij hij met name in de kwalificaties tekort komt, maar ook qua hoeveelheid fouten. Diverse malen ging hij in Imola van de baan, in de kwalificatie voor de Spaanse GP spinde hij en in de sprintrace in Engeland spinde hij knullig. Het zorgde ervoor dat hij eigenlijk nauwelijks rugdekking kon geven aan Verstappen. Zijn sterkste optreden was eigenlijk in Bakoe, waar hij in het spoor van zijn teamgenoot bleef en uiteindelijk zelfs de zege cadeau kreeg na een klapband van Verstappen en een domme fout van Hamilton. Is het genoeg voor een nieuw contract in 2022? Perez is en blijft de logische kandidaat voor Red Bull. Alex Albon zag zijn carrière letterlijk in rook opgaan. Hij werd anderhalf jaar zoek gereden door Verstappen en was mentaal gesloopt. Horner roemde zijn werkzaamheden voor het team en ook Marko liet al weten dat er 'geen betere' in de simulator is dan de Britse-Thai. Een compliment dat tevens direct duidelijk maakte waaraan het schort bij Albon, het is als een voetbaltrainer die je de ideale supersub noemt. Albon zien we normaliter niet meer terug in de F1, maar staat nog onder contract bij Red Bull de komende jaren. Yuki Tsunoda is geen optie voor Red Bull. De jonge Japanner maakt dit seizoen op harde wijze kennis met de Formule 1. Volop crashes, schade en vloekwoorden - en toch ook 18 punten. Tsunoda wordt door Red Bull gezien als een toptalent, maar heeft nog ontzettend veel te leren.

Welke opties liggen er buiten Red Bull?

Het wachten is op de beslissing die Mercedes neemt met betrekking tot het tweede stoeltje. Wordt het George Russel l of toch Valtteri Bottas ? Vele F1-fans hopen op de komst van Russell, maar de vraag is of Lewis Hamilton daar ook zo op zit te wachten. Bottas heeft hij in zijn zak, zeker als het aankomt op racepace. In de kwalificaties weet Bottas de Brit soms tot het uiterste te dwingen, zo nu en dan met succes. Verder kent Bottas zijn plek als tweede coureur binnen het team en mort hij nooit. Mocht Mercedes voor Russell kiezen dan staat Bottas op straat. Waar moet en kan hij heen? Subtoppers als Williams en Alfa Romeo worden genoemd. Maar is Red Bull geen optie? Bottas racet sinds 2017 voor het team en kent het van haver tot gort. Niemand kent meer geheimen en procedures van kampioen Mercedes dan hij. Met zijn uitstekende kwalificaties kan hij daarnaast ook zorgen voor meer Red Bull vooraan de grid. Van Bottas weet men dat hij zich in zijn rol schikt en een kans bij Red Bull zal hij met beide handen aanpakken, want hij weet ook dat als je in de F1 eenmaal de topteams verlaat, je er ook zelden meer terugkeert. Bottas pakte bij Mercedes vaak zijn punten. Zijn grote manco is dat het hem aan 'ballen' ontbreekt. In de gevechten tijdens de race komt hij nooit als winnaar naar voren. Binnen Mercedes oogt hij het laatste anderhalve jaar kleurloos en presteert hij minder dan voorheen. Met name in 2019 kende hij een vliegende start.

Wie is de ideale teamgenoot voor Verstappen?

Los van de eigen Red Bull-coureurs en mogelijk Bottas zijn er niet direct coureurs aan te wijzen die in aanmerking kunnen komen voor het tweede stoeltje. Russell is, mocht die niet bij Mercedes rijden in 2022, veroordeeld tot nog een jaar Williams-Mercedes. Bij AlphaTauri lijkt in 2022 alles ongewijzigd te blijven, wat betekent dat Gasly en Tsunoda aanblijven. Albon is kansloos voor een comeback en daarmee lijkt Perez de aangewezen man. De gedroomde sprong voorwaarts qua performance van de tweede Red Bull-coureur is uitgebleven. Een groot compliment aan de ijzersterke Verstappen, maar wel een serieus probleem voor het team. Mocht Bottas moeten vertrekken bij Mercedes, dan lijkt hij toch echt een concurrent te kunnen zijn voor Perez.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi