Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Daniel Ricciardo

Ricciardo solliciteert openlijk naar Red Bull-terugkeer: "Dat zou een sprookje zijn"

Daniel Ricciardo maakte een roerig jaar mee. De Australiër begon als reservecoureur van Red Bull, verving Nyck de Vries bij AlphaTauri in de zomer, brak zijn pols én keerde weer terug. Het uiteindelijke doel? Opnieuw een Red Bull-stoeltje bemachtigen, vertelt Ricciardo in een exclusief interview met RacingNews365.

Ricciardo Brazil
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Eind 2022 leek de Formule 1-carrière van Daniel Ricciardo stiekem voorbij te zijn. De Australiër vertrok na twee matige jaren bij McLaren en werd door zijn oude liefde Red Bull opgepikt als reservecoureur. Hoe anders ziet de wereld er een jaar later uit. Ricciardo verving de ondermaats presterende Nyck de Vries bij AlphaTauri en aast op het Red Bull-zitje van Sergio Perez.

En dat terwijl Ricciardo in Zandvoort nog zijn pols brak en vijf races moest toezien hoe Liam Lawson een daverende indruk achterliet. Door die breuk en periode van afwezigheid is het nog een beetje gissen of Ricciardo goed genoeg is om weer voor Red Bull te rijden, al liet de coureur vooral in Mexico zien uit welk hout hij gesneden is. De vierde plaats in de kwalificatie en de zevende plaats in de race, het was een mooie prestatie. Ricciardo heeft het stoeltje bij Red Bull dus op het oog, maar stelt in een exclusief interview met RacingNews365 dat hij ook op zijn plek zit bij AlphaTauri.

"Ik wist bij alles wat er in de laatste twaalf maanden is gebeurd dat ik een stapje terug moest doen om er twee vooruit te zetten", vertelt Ricciardo. "Dat bedoel ik niet negatief naar AlphaTauri. Ik moest uiteindelijk resetten en ik denk dat ik het hier veel meer naar mijn zin heb dan ik had gedacht. Dat geldt ook voor mezelf. Ik moest mezelf en mijn vertrouwen weer opbouwen en ik zit bij een team waar ik dat krijg. En ze hebben grote plannen voor volgend jaar, want we stappen af van het predicaat juniorteam en willen vooraan het middenveld strijden."

Ricciardo is onder de indruk van de jonge coureurs

"Ook krijgen we wat meer steun van Red Bull", verwijst Ricciardo naar de geïntensiveerde samenwerking van Red Bull en AlphaTauri. "De energie gaat richting de juiste plek en dan gaan we het zien. Uiteraard is het mijn doel om op een dag weer bij Red Bull terug te keren. Dat zou een sprookje zijn en ik zou het geweldig vinden om daar mijn carrière af te sluiten. Maar ik probeer me daar niet in te verliezen. Daarom noem ik het ook een sprookje, want het is geen realiteit of zekerheid tot het daadwerkelijk gebeurt. Ik wil zo goed mogelijk presteren met dit team en de vierde plaats in Mexico (in de kwalificatie red.) maakte me zo blij."

Ricciardo legt duidelijk uit waarom hij zich niet blind staart op het Red Bull-zitje. "Het zou echt geweldig zijn als ik weer in een auto kan rijden die kan winnen, maar anders wil ik gewoon terugkeren naar een plek waar ik het gevoel heb dat ik op mijn best kan zijn. Dat zal me gelukkig maken."

De Australiër gaat ook in op het hoge niveau van de jonge coureurs. Zo liet zijn vervanger bij McLaren, Oscar Piastri, geweldige resultaten noteren in zijn eerste seizoen. "Er stromen extreem getalenteerde coureurs door. Ik denk dat geen enkele jonge coureur meer langzaam is. Het niveau qua snelheid en technische feedback is hoger dan tien jaar geleden. Coureurs als Lando Norris en Piastri, die een sprintrace won, zetten bizarre resultaten neer. Je voelt gewoon hoe hoog het niveau is in de Formule 1, al was dat natuurlijk altijd zo. En ik denk dat je snel van je teamgenoot kan verliezen als je niet echt één bent met de auto en niet het benodigde vertrouwen hebt."

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

"Lijkt wel alsof het talent jonger en jonger wordt"

Ricciardo ondervond dat zelf bij McLaren, waar Norris constant sneller was. "Lando begon beter en beter te worden en het zag eruit alsof ik slechter en slechter werd. Maar natuurlijk heeft Lando bewezen dat hij een goede coureur is. Het is interessant als je naar rookies kijkt, want het lijkt wel alsof het talent jonger en jonger wordt. Tegelijkertijd heb je oudere mannen als Fernando Alonso en Lewis Hamilton die laten zien dat je het nog steeds kan als je het echt wilt. Dat is cool."

"Er komt zoveel bij kijken in deze sport, ook omdat je wordt vergeleken met je teamgenoot. Als je teamgenoot het constant goed doet, zijn alle ogen op je gericht. Dan komt er druk op jou te staan, en wellicht ook op je engineer, en kan het snel uit de hand lopen. Nu weet ik waar ik voor op moet passen als ik bij een nieuw team, een nieuwe engineer en in een nieuwe omgeving kom. Als ik zie dat iets linksaf gaat, terwijl het rechtsaf zou moeten gaan, ben ik me daar van bewust. Dan denk ik: 'oké, laten we even ademhalen, een stapje terug doen en terug naar de basis gaan', sluit Ricciardo af.

Ook interessant:

Tim Coronel: 'Hij kan Verstappen wakker schudden'

Tim Coronel blikt in een exclusief interview met RacingNews365 terug op het Formule 1-seizoen. De 51-jarige Nederlander laat zich uit over de dominantie van Max Verstappen en het zitje van Sergio Perez. Wie zou er niet breken als hij naast Verstappen rijdt en welk team daagt Red Bull uit in 2024?

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
GP Singapore Marko luidt Red Bull-noodklok: "Niets werkt bij Verstappen"