Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Schumacher bekritiseert 'slechte verliezer' Alpine: "Piastri heeft niets verkeerd gedaan"

Voormalig F1-coureur Ralf Schumacher staat aan de kant van Oscar Piastri in de rel rondom het hele gebeuren bij Alpine. Hij legt uit waarom Piastri en zijn management niets verkeerd hebben gedaan en het mislopen van Piastri volledig de eigen schuld is van Alpine.

Oscar Piastri is sinds 2020 onderdeel van het juniorprogramma van Alpine. Het talent won in zijn eerste jaar Formule 3 meteen het kampioenschap en in de Formule 2 herhaalde hij dit succes. Een Formule 1-zitje bleef echter uit. Alpine leek verder te willen gaan met haar huidige coureurs Fernando Alonso en Esteban Ocon. Maar Alonso dacht daar anders over en besloot om in 2023 voor Aston Martin te gaan rijden, waardoor er alsnog een stoeltje vrijkwam bij Alpine. Het Franse team kondigde Piastri aan, maar het Australische talent had intussen al andere plannen gemaakt, zo kon RacingNews365 onthullen . Voormalig F1-coureur begrijpt de keuze van Piastri volledig en vindt dat Alpine zichzelf in de voeten heeft geschoten, zo vertelt hij aan Sky Sports . "Alpine was in het begin nietvan plan om Piastri volgend jaar in de auto te zetten, omdat ze zagen datjonge coureurs tijd nodig hebben. Ze wilden hem ergens anders onderbrengen vooréén of twee jaar. Alpine had wel een optie op Piastri, maar die werd niet gelicht omdat ze niet verwachtten dat FernandoAlonso zou vertrekken." "Alsje zo'n juweel hebt, is het een misdaad om hem te laten gaan. Als je dan zelfniet in staat bent om de contracten goed te structureren, dan kun je het dejongeman niet kwalijk nemen. Je moet ook één ding onthouden: Piastri's managerMark Webber heeft een zeer sterke band met McLaren-teambaas AndreasSeidl."

Schumacher: "Hij kan alleen zichzelf de schuld geven"

Alpine-teambaas Otmar Szafnauer bekritiseerde Piastri voor een vermeend gebrek aan loyaliteit aan het team , dat zijn junior carrière heeft gesteund en hem veel kilometers heeft laten maken in de 2021 Alpine-bolides in de aanloop naar zijn geplande promotie naar F1. Schumacher is echter van mening dat Piastri en zijn management niets verkeerd hebben gedaan in de onderhandelingen met McLaren. "Het moraal rondom de kwestie is totaal misplaatst. Ik mag Otmar graag, maar hij is teleurgesteld in zijn eigen prestatie. Dat hij het niet zag aankomen met Alonso en dat hij geen plan B had, dat is beschamend. Dat is het gênante aan de hele zaak", is Schumacher van mening. "Hij kan dus alleen zichzelf de schuld geven. Oscar heeft niets verkeerd gedaan. Uiteindelijk had Alpine Alonso eerder kunnen aanhoren en Piastri duidelijk kunnen maken dat ze in de toekomst op hem zouden rekenen." "Hij won de Formule 3 en Formule 2 in zijn eerste jaar. Waar moet hij op wachten? Ik zou hetzelfde gedaan hebben als ik een stoeltje aangeboden kreeg. En McLaren is zeker een topteam."

'Piastri zal zichzelf goed kunnen ontwikkelen bij McLaren'

Mocht Piastri in 2023 voor McLaren rijden, dan zal hij Lando Norris vergezellen bij het team. De Brit is inmiddels een redelijk ervaren F1-coureur en begint dat jaar aan zijn vijfde seizoen in de koningsklasse van de autosport en heeft dan bijna 100 Grand Prix starts op zijn naam staan. Schumacher gelooft dat de McLaren-omgeving ideaal is voor Piastri om zich te ontwikkelen. "Ik denk dat het een zeer goede stap is in zijn carrière." "Otmar is ook een super teambaas, maar hij (Piastri) zal zich op zijn gemak voelen onder Andreas Seidl (McLaren-teambaas, red.), waar hij zorgvuldig wordt opgeleid. In Lando Norris heeft hij een jonge, sterke teamgenoot van wie hij veel kan leren. En dus heeft Piastri het goed gedaan." "Nu kunnen we alleen maar hopen dat de slechte verliezer, in dit geval Alpine, geen obstakel zal vormen voor die jongen. Oscar was onderdeel van het team, ze hadden alles onder controle, ze hoefden hem alleen maar een contract te geven." "Ik denk dat die mogelijkheid nu van tafel is. Er is nu zoveel gebeurd tussen het team en Oscar. Ze gaan nu naar de rechtbank. In zoiets schuilen bepaalde gevaren, maar ik denk niet dat iemand van de twee partijen nog met elkaar wil werken. Misschien is de inzet financiële compensatie van McLaren."

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi