Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Nederland 2023

Verstappen met langste adem naar dominante poleposition voor GP Nederland

Max Verstappen heeft in een meer dan enerverende kwalificatie voor de Formule 1 Grand Prix van Nederland de poleposition voor zich opgeëist. Stevige klappers waren er voor Logan Sargeant en Charles Leclerc.

Verstappen Wet Zandvoort
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Hoe hard het ook heeft geregend in de aanloop naar de kwalificatie voor de Formule 1 Grand Prix van Nederland, om 15:00 uur achten de coureurs het 'droog' genoeg voor intermediates. Een gokje? Misschien wel, getuige ook uitstapjes van bijvoorbeeld Max Verstappen. De intermediates lijken dan ook te zijn gekozen met het oog op de totale duur van 18 minuten voor Q1.

Verstappen is echter zeer ontevreden met de auto, waarmee hij naar eigen zeggen totaal geen grip weet te vinden. Desondanks meldt hij zich steeds opnieuw weer helemaal van voren als de baan droger en droger wordt, maar de dreiging van regen blijft bestaan.

Grote verrassing is Alexander Albon, die Max Verstappen in meerdere vliegende ronden voorblijft en uiteindelijk aan het langste eind trekt. Aan het kortste eind zijn het Liam Lawson, Valtteri Bottas, Kevin Magnussen, Esteban Ocon en Guanyu Zhou die de strijd na Q1 al moeten staken. Door, maar enkel met de hakken over de sloot: Sergio Perez (13e) en Charles Leclerc (14e).

In het tweede kwalificatiedeel, waarin een nieuwe bui toch niet helemaal doorzet, zien we Max Verstappen wederom van voren, terwijl de Ferrari's het moeilijk hebben. Ze gaan gewoon niet harder. Richting in het einde van de sessie dient de vraag zich aan of het al tijd is voor slicks, maar niemand durft die gok aan.

Uitslag Kwalificatie - Nederland

Unibet
# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

In de slotminuten meldt opnieuw Alexander Albon zich sterk op P1, dit met een nieuwe set intermediates. Verstappen volgt dat voorbeeld en pakt een halve seconde op alles en iedereen, maar pas nadat Oscar Piastri zich ook kortstondig op P1 meldt.

Grote verrassing is andermaal Williams, niet enkel met Albon, maar ook met Logan Sargeant (10e). Grote verliezer van Q2 is Lewis Hamilton. Hij valt samen met Nico Hulkenberg, Yuki Tsunoda Pierre Gasly en Lance Stroll uit.

In Q3 zien we een mix van intermediates en zachte banden, maar de intermediates worden heel snel ingewisseld voor het zachtste rubber. Er is een volledig droge lijn ontstaan onder een zomers zonnetje.

Het zijn de Williamsen die zich meteen van voren melden, maar Logan Sargeant gaat van hero naar zero op het moment dat hij er hard af gaat in de Gerlachbocht. Het zorgt voor een code rood en Amerikaan stapt ongedeerd uit. Het duurt even voordat de tec pro-baanafzettingen zijn gerepareerd, hetgeen de zon de kans geeft om de baan nog verder te drogen.

Met een dik kwartier vertraging wordt de sessie weer op gang geholpen, maar al heel snel gaat het weer mis, deze keer met Charles Leclerc. Hij crasht en de vlag die wordt uitgehangen is net zo rood als de Italiaanse bolide. Op dat moment hebben de McLarens zich op P1 en P2 gemeld, met Max Verstappen daar pal achter.

In het slot staan er nog vier minuten op de klok. Max Verstappen is direct snel, maar hij krijgt zeker een halve ronde lang geduchte tegenstand van Lando Norris. De Brit komt echter vijf tienden te kort voor een stunt. Albon imponeert opnieuw met een plekje op de tweede startrij.

Formule 1 GP Nederland 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x