Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Nederland 2023

Verstappen overleeft regengekte op weg naar snaarstrakke thuiszege GP Nederland

Max Verstappen heeft na een hectische middag de Formule 1 Grand Prix van Nederland op overtuigende wijze gewonnen. De race werd door noodweer voortijdig afgevlagd.

Verstappen Zandvoort Sunday wet
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

De Grand Prix van Nederland krijgt een droomstart als precies gedurende de openingsronde de hemelsluizen opengaan. Het gros rijdt door, maar het is op slicks echt verraderlijk. Fernando Alonso profiteert van die omstandigheden door zich op te werken naar P2.

Max Verstappen en Alonso zoeken na de tweede ronde de pits op, terwijl meerdere coureurs langer buiten blijven, maar dat is echt de verkeerde call. Dat bewijst Perez door eenvoudig de leiding te pakken dankzij zijn vroege stop na de eerste ronde. Verstappen valt terug tot achter de coureurs die in de eerste ronde stopten en ligt dan buiten de top vijf.

Maar Verstappen is Verstappen niet als hij als geen ander de omstandigheden leest en iedereen weer één voor één binnen hengelt. Hij loopt per ronde tal van seconden in op teamgenoot Perez.

Na tien ronden zien we de eerste coureurs terug wisselen naar droogweerbanden. Enkele ronden later volgt Verstappen, die het gat naar Perez op dat moment heeft gedicht tot twee seconden. Hij wisselt naar softs, maar behoudt de tweede positie. Eén ronde later volgt Perez, die daarmee de leiding af moet staan aan Verstappen.

Verstappen lijkt dan de zevenmijlslaarzen aan te willen trekken, maar hij krijgt te horen dat hij vooral goed op zijn banden moet passen. Dat wordt hem makkelijker gemaakt op het moment dat Logan Sargeant net als op zaterdag hard crasht met een safety car tot gevolg. De Amerikaan stapt ongedeerd uit, maar de marshalls hebben enkele ronden nodig om de barrières te repareren.

Verstappen werkt vervolgens een cleane herstart af en weet Perez buiten DRS-afstand te houden. Daar slaagt de Mexicaan niet in ten opzichte van Fernando Alonso, die zich nadrukkelijk in de Red Bull-spiegels meldt. De Spanjaard moet echter afhaken als blijkt dat het zijn Aston Martin geen goed doet om zo dicht achter de RB19 aan te cruisen.

De race voor Charles Leclerc mondt uit in een drama. Schade vroeg in de race maakt dat hij ver terugvalt en geen moment gang in de Ferrari weet te krijgen. Iets voorbij de helft va de race besluit de Scuderia dan ook maar de strijd te staken. Ook voor Mercedes is het een middag om snel te vergeten met de verkeerde strategische keuzes in de regen en een gebrek aan pace om echt bij de top aan te haken.

Uit die top duikt Perez als eerste naar binnen voor dat wat de laatste pitstop zou moeten zijn. Maar als ook Alonso en Verstappen hun pitstops maken, nemen ze allemaal hun vertrouwde posities weer in. Verstappen weet op de verse softs de snelste tijd terug te pakken die hij verloor aan coureurs die al eerder de pits opzochten.

Uitslag Race - Nederland

Unibet
# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Nóg een emmer hemelwater

Echter, de dreiging van regen blijft nadrukkelijk bestaan, met name aan het einde van de race en met nog ruim tien ronden te gaan, valt die bui daadwerkelijk. Perez komt als eerste binnen, maar Red Bull verknoeit die pitstop. Verstappen voert vanuit zijn cockpit het commando als hij aangeeft dat hij buiten wil blijven, maar ogenblikken later komt hij toch binnen. Het wordt te snel te nat.

Iedereen wisselt naar intermediates, behalve Esteban Ocon, die de gok waagt door op full wets te gaan rijden. Alhoewel, gok... De regen komt met bakken uit de hemel en Sergio Perez verslikt zich daarin met een uitstapje in de Tarzanbocht. Het geeft P2 aan Alonso.

Op het moment dat we Gyanyu Zhou zijn Alfa Romeo onder de Tec Pro barrières begraaft in diezelfde bocht, gaat Max Verstappen ook naar de full wets. Maar veel meters hoeft hij er niet op te maken, want het is zó nat dat de wedstrijdleiding de rode vlag uithangt.

Een kleine drie kwartier later wordt de race hervat met een rollende start na twee ronden achter de safety car. De wedstrijdleiding zet daarbij de eenmalige regel in om het gebruik van intermediates verplicht te stellen. Dit om chaos in de krappe pitstraat te voorkomen op het moment dat men later massaal van full wets naar intermediates zou wisselen.

Verstappen leidt bij de herstart, maar niet zonder ongemak van zijn helm, dan wel Hans-systeem, dan wel veiligheidsgordels. Hij houdt stand op P1, maar weet Alonso niet zomaar van zich af te schudden. Perez krijgt dan nog een tijdstraf van vijf seconden voor te hard rijden in de pits. Het maakt dat hij virtueel buiten het podium valt.

De Mexicaan, die ook een beetje vastzit achter Alonso, doet te weinig om weg te rijden bij Gasly, waardoor de Fransman het laatste plekje op het podium daadwerkelijk erft. De overwinning is echter voor Verstappen, die er drie op rij van maakt in Zandvoort.

Formule 1 GP Nederland 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x