Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Voorbeschouwing Formule 1 GP België: kan Verstappen schitteren voor thuispubliek?

Wat een verschil een jaar kan maken. Voor de Oostenrijkse Grand Prix van 2017 trokken tienduizenden landgenoten naar de Red Bull Ring, om held Max Verstappen slechts één keer – met een kreupele wagen – voorbij te zien komen. Dit jaar zette de 20-jarige het Alpencircuit in vuur en vlam door als winnaar over de eindstreep te geraken.

De Grand Prix van België heeft naar alle waarschijnlijkheid een nog groter oranjegehalte dan dat het treffen in Oostenrijk had. Ettelijke tienduizenden Nederlanders worden komend weekend verwacht in de Ardennen, de speciale Max Verstappen Tribune zal wederom worden opgetuigd. Vanaf diezelfde Max Verstappen Tribune was degene waar het gevaarte naar is vernoemd vorig jaar precies zevenmaal te zien, voor hij met een kapotte Renault-motor uitviel. Verstappen is op jacht naar genoegdoening op Spa-Francorchamps: in de drie keren dat hij een Formule 1-race in België reed, wist hij slechts eenmaal een puntenfinish te scoren. In 2015, destijds nog in een Toro Rosso, vloog de Nederlander van een achttiende startplaats naar een achtste stek aan de meet. De net-niet-buitenom-inhaalactie op Felipe Nasr, in Blanchimont, zullen velen zich nog kunnen herinneren. De topfavorieten voor de overwinning zijn, helaas voor de Nederlandse fans, echter de coureurs van Ferrari en Mercedes en dan in het bijzonder uiteraard Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. De laatstgenoemde won twee van de laatste drie edities van de Belgische Grand Prix en knokte zich in de wedstrijd waarin hij niet zegevierde van de laatste startrij naar het podium. Vettel schreef de race op zijn naam in 2011 en 2013. Vettels teammaat Kimi Raikkonen is de ongekroonde koning van Spa, al heeft hij niet meer kunnen regeren sinds 2009. Het ijskonijn van Ferrari won de Belgische Grand Prix in 2004, 2005, 2007 én 2009. De eerste twee keren deed hij dat in een McLaren, de andere twee zeges werden bewerkstelligd in een Ferrari. Raikkonens laatste podiumplaats in de Ardennen dateert echter alweer van 2012. De Fin is echter met een ijzersterke reeks bezig – in de laatste vijf Grands Prix mocht hij de gang naar het ereschavot maken.

De ontwikkelingsrace gaat verder waar deze na Hongarije was gebleven en ondanks dat de fabrieken in de zomerstop twee weken werden gesloten, zullen de teams altijd een paar updates meenemen. Het verschil in motorvermogen kan op Spa-Francorchamps verschillende teams in de kaart spelen: waartoe is Haas bijvoorbeeld in staat? In Oostenrijk wist Romain Grosjean zich voor Daniel Ricciardo te kwalificeren en kwam hij slechts een paar honderdsten tekort ten opzichte van Max Verstappen. Vooralsnog lijkt het erop dat Lance Stroll ‘gewoon’ in een Williams rijdt, ondanks dat zijn vader enkele weken geleden de stal van Force India over heeft genomen. Dit betekent dat Sergio Pérez en Esteban Ocon in het roze gehuld blijven en Robert Kubica voorlopig nog even geduld moet hebben voor hij een comeback kan maken. Max Verstappen wordt door ongeveer driekwart van de toeschouwers aangemoedigd, maar de Belgische GP kent maar één échte thuisrijder en dat is Stoffel Vandoorne. De Kortrijkzaan kende een bijzonder moeizame eerste seizoenshelft en moet op eigen bodem proberen de schade te herstellen. McLaren-reserve Lando Norris mag op vrijdagochtend in de wagen van Fernando Alonso stappen en dat is een eerste voorteken: Vandoorne moet aan de bak om in 2019 Formule 1 te rijden, te beginnen voor ‘eigen’ publiek in Spa. Het Grand Prix-weekend begint op vrijdagmorgen met de eerste vrije training, deze wordt om 11.00 uur in gang gezet. Vier uur later begint de tweede tijdtraining, de derde oefensessie is op zaterdagmiddag om 12.00 uur. De allesbepalende kwalificatie volgt drie uur daarop, de race begint zondag om 15.10 uur. Racingnews365 doet live verslag van alle sessies.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi