Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hakkinen countert kritiek Verstappen: "Gewoon gaan!"

Afgelopen Formule 1-seizoen gaf Max Verstappen aan dat hij een steeds grotere afkeer krijgt van stratencircuits. Mika Hakkinen echter houdt er een compleet andere mening op na.

Het was in december 2022 dat Max Verstappen aangaf steeds minder fan te zijn van stratencircuits. De nieuwe F1-bolides vormden de druppel die in dat opzicht de emmer deed overlopen. De auto's zijn log, groot en zwaar, wat het krappe bochtenwerk niet ten goede komt. "We krijgen meer en meer stratencircuits en dat vind ik helemaal niet leuk. Een Formule 1-auto is niet ontworpen om op een stratencircuit te rijden. De auto komt tot leven in goede hogesnelheidsbochten. Ik begrijp best dat er een aantal stratencircuits per jaar op de kalender staan. Het is leuk en bla, bla, bla, maar niet te veel", zo zei hij tegen Viaplay . Geen fan dus, dit in tegenstelling tot Mika Hakkinen, die juist dolenthousiast is, zo maakt hij duidelijk in gesprek met Top Gear : "Die steden hebben de fans zoveel attracties te bieden. Je hebt de restaurants, de winkelcentra, de prachtige hotels... Mensen kunnen de race vanaf hun eigen balkon bekijken", zo praat hij lovend. "En als mensen op een boot kunnen vertoeven, is dat al helemaal luxe. De Formule 1 is de Formule 1, het is een luxebusiness, waarbinnen de mensen kunnen genieten van een geweldige sfeer. Dus om races te hebben in steden, is in mijn ogen geweldig."

Maar hoe is het voor de coureurs?

Tot nu toe stipte Hakkinen vooral voordelen voor de fans aan, maar hoe is het voor de coureurs? "Het werpt de coureurs en de teams meer uitdagingen voor de voeren. Maar weet je, coureurs worden betaald om dit soort uitdagingen aan te gaan en om de fans een mooie show voor te schotelen. Gewoon gaan!" Gevraagd of de F1 met steeds meer stratencircuits - in 2023 komt Las Vegas er nieuw bij - het risico loopt dat meer en meer traditionele circuits verloren gaan, wijst Hakkinen op een juiste balans. "Je kan niet elke race op een stratencircuit houden, net zoals je niet elke race op een traditioneel circuit kan rijden. Er moet een balans in gevonden worden. Dat is een kwestie van gezond verstand gebruiken. We weten dat stratencircuit om compromissen vragen; je kan nu eenmaal geen grote gebouwen verplaatsen en je kan nu eenmaal geen grote hoogteveranderingen in bochten hebben. Zo is het met he leven ook. Je kan niet alles hebben wat je wil."

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'