Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hamilton grapt over 'lelijke nummer 1' op Red Bull-bolide van Verstappen

Na een intense titelstrijd in 2021 kon Lewis Hamilton weinig betekenen tegen de dominantie van Red Bull en Max Verstappen. Toch blijft de Mercedes-coureur extreem positief en kan hij met een glimlach praten over de successen van Verstappen, al was het in Abu Dhabi even lastig.

In de allerlaatste race van het Formule 1-seizoen in 2021 verloor Lewis Hamilton de titelstrijd van Max Verstappen. Traditiegetrouw wordt deze laatste Grand Prix verreden in Abu Dhabi. Ook in 2022 werd het seizoen hier afgesloten, maar dit jaar was de titelstrijd allang beslist. Verstappen is wederom kampioen, terwijl Hamilton het hele jaar niet mee kon strijden voor de titel. Na een jaar vol ontwikkelingen blijft de Mercedes-coureur optimistisch over zijn prestaties en over de prestaties van de concurrenten, al moet hij toegeven dat het pijnlijk was om weer terug te zijn in Abu Dhabi. "Het voelde niet top toen ik daar weer was. Ik wilde er niet echt zijn", zo trapt hij terugblikkend op het F1-seizoen af bij Channel 4 . "Maar toen ik er eenmaal was, begonnen de gewone voorbereidingen." De 'pijn' is volgens de zevenvoudig wereldkampioen ook relatief. "We vergeten dat we dankbaar moeten zijn voor alles. Soms moet je je bedenken dat er zo veel mensen zijn die het vele malen erger hebben in het leven. Er zijn zo veel mensen met problemen en het kan altijd erger. Je moet nooit vergeten om dankbaar te zijn voor een nieuwe dag en een nieuwe kans om het beter te doen. Daar focus ik me op. De negatieve gevoelens liet ik voor wat het was."

Veel support na GP Abu Dhabi 2021

De GP van Abu Dhabi in 2021 was een zware klap voor Hamilton nadat Verstappen in de allerlaatste ronde van de race het kampioenschap veroverde. De achtste titel moet op zich laten wachten en de Mercedes-coureur was na het seizoen duidelijk aangeslagen. Complete radiostilte volgde op zijn sociale mediakanalen en hij verscheen niet op het eindejaarsgala van de FIA. Toch kreeg de F1-grootheid ontzettend veel support van fans en vrienden, zowel binnen als buiten de F1. "Ik had het niet aan zien komen, maar het was fantastisch om zo veel support te krijgen van de fans en van mijn vrienden in het specifiek. Die steun kreeg ik ook gedurende het jaar, wat me wel door het seizoen heeft geholpen." Mercedes werd in 2022 derde achter concurrenten Red Bull en Ferrari. Er werd slechts één race gewonnen (Brazilië). Niet door Hamilton, maar door teamgenoot George Russell. Vaak streden de twee om de vijfde of zesde plaats, met soms wat podiums. "Om heel eerlijk te zijn wilde ik na 2021 sterk terugkeren, maar dat lukte niet met onze auto." "Desalniettemin hebben we het hele jaar ontzettend veel support gekregen. Er is meer publiek dan ooit tevoren en het voelt alsof er meer affectie is. Dat is prachtig om te zien."

Hamilton zag Verstappen domineren

Terwijl Mercedes het hele F1-seizoen een achterstand op de andere topteams probeerde goed te maken, domineerde Verstappen het jaar. "Dat was natuurlijk niet makkelijk", moet Hamilton toegeven, waarna hij grapt: "Het is meer die grote, lelijke nummer 1 op de auto. Hij stond er zo groot op als het maar kon!" "Nee, dat is maar een grapje. Dit soort dingen doen mij niet zo veel. Veel mensen zeggen iets en hopen op een reactie van me, maar ik ben er gewoon chill over. Het maakt me niet echt uit. Natuurlijk had ik liever vooraan meegevochten en de strijd aan gegaan met hen (met Red Bull, red.), maar dit jaar was een fantastisch avontuur." Hamilton kijkt vooral naar de positieve aspecten van het jaar. "Normaal gesproken ben je zó gefocust op je werk dat je niet echt met mensen spreekt die verder terug op de grid staan. Met de coureurs praten we natuurlijk wel regelmatig, maar alle honderden mensen van de teams die hier op de achtergrond werken... ze werken net zo hard en je ziet ze niet zo heel vaak." "Soms hoop ik dus wat meer de grid af te gaan. Ook bijvoorbeeld bij McLaren. Ik kijk altijd wel waar ze staan, want dat is waar ik ben begonnen. Ik wens ze altijd succes, ook al is het de concurrent. Ik baal ook voor ze als het niet goed gaat. Het is wel de plek waar ik mijn eerste simulatorwerk verrichte en voor het eerst in een F1-auto stapte. Ik hoop dat ze het goed gaan doen", zo sluit Hamilton af.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'