Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Verstappen boezemt Britse media veel ontzag in: "Dat was buitengewoon indrukwekkend!"

In Groot-Brittannië kunnen de Formule 1-media niet meer om de ongekende prestaties van Max Verstappen heen. De Britse journalisten zijn lyrisch over het jaar van de Nederlander en van Red Bull.

De titanenstrijd in 2021 tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton werd afgelopen Formule 1-seizoen ingeruild voor een relatief kort gevecht tussen Verstappen en Charles Leclerc. Mercedes verdween meer naar de achtergrond en de strijd om de titel ging tussen Red Bull en Ferrari. We weten hoe het is gelopen: Ferrari deed in de openingsfase mee, maar al snel veranderde het seizoen in ongekende dominantie van Red Bull. Vooral van Verstappen natuurlijk met vijftien overwinningen. De Britse media is lovend over de Nederlander en in de Sky Sports Season Review nemen onder meer David Croft en Karun Chandhok uitgebreid de tijd om Verstappen's prestaties te bespreken. "Als we de terugblik op het seizoen dit jaar na de eerste drie races hadden gedaan, dan was het heel anders geweest. Max werd steeds relaxter toen de auto betrouwbaarder werd. Hij had door dat hij een machine had waarmee hij niet zo hard hoefde te pushen als hij soms moest in 2021", zo trapt Croft af. "Hij vertrouwde erop, maar racete verder ook anders dan een jaar eerder. Ik denk dat het Max ook heeft geholpen. Verder, die statistieken van Max... Winnen vanaf zó veel verschillende startposities. Het was zo indrukwekkend dat ik het opgeschreven heb: vierde, pole, derde, tweede, tiende, veertiende en zevende! Het was één positie onder het record van Fernando Alonso en hij deed het in één kalenderjaar." Chandhok is eveneens lovend. "Ze hebben een hele goede racewagen gebouwd. Een van de grootste zwakke punten van Ferrari was de bandenslijtage. We hebben een aantal races gehad, bijvoorbeeld Imola, Saoedi-Arabië en Miami, waar Max niet aan de leiding lag in de openingsronden. Hij wachtte rustig af en won uiteindelijk toch."

Monsterprestatie van Red Bull

Niet alleen Verstappen heeft natuurlijk een uitzonderlijk seizoen gehad. Zijn hele team krijgt de complimenten van de Britse prominenten. "Het was de complete auto. Vergeet niet dat Sergio Perez ook heeft gewonnen naast Verstappen", zo vervolgt Croft. "Ik sprak Adrian Newey onlangs en zelfs al is het de meest succesvolle auto geweest, is het volgens hem niet zijn sterkste auto." "Hij vindt dat veel van de successen bij Red Bull geen gevolg zijn van wat zij goed hebben gedaan, maar juist wat de anderen fout hebben gedaan. Dat is het verhaal van het seizoen voor mij. Reglementswijzigingen. Red Bull had het goed. De rest niet." Chandhok stipt aan dat er meerdere factoren zijn waardoor Red Bull van de concurrentie won. Ook hier ligt het niet alleen aan de prestaties van de Oostenrijkse renstal, maar juist ook aan blunders bij de grootste concurrent van 2022. "Als je naar de kwalificatie kijkt, dan was Ferrari de snelste auto met een marge van 0.4%. Ze presteerden door meerdere factoren echter onder maats." "Wat ik buitengewoon indrukwekkend vond, is dat ze vorig jaar tot de allerlaatste race aan het strijden waren. Er zijn gigantisch veel middelen gestopt in Max en zijn titelstrijd van 2021 en tóch ontwikkel je een auto die gelijk zo snel is. Mercedes kon dat niet. Red Bull heeft ook nog eens hun hele concept veranderd met de ophanging. Alles omgedraaid, wat veel andere teams niet hebben gedaan. Aerodynamisch hadden ze ook een goed pakket. Het was enorm indrukwekkend."

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi