Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Miami 2024

Norris koning van Miami, Perez en Magnussen grootste verliezers

Lando Norris greep in Miami de eerste Grand Prix-overwinning uit zijn carrière en was zo de grote winnaar van het weekend. Maar wie staken er nog meer bovenuit en wie zakten er door het ijs?

Norris win Miami 2024
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het Grand Prix-weekend in Miami stelde niet teleur. Chaos in de sprintrace én de hoofdrace zorgde voor een vermakelijk schouwspel, met Lando Norris als mooie én verrassende winnaar. De Brit reed een geweldige race, profiteerde optimaal van de safety car en liet Max Verstappen stoïcijns zijn hielen zien in de laatste stint. Verstappen, die het gehele weekend worstelde, had overigens wel de sprintrace op zijn naam geschreven en poleposition gepakt.

U kunt het waarschijnlijk wel raden: Norris staat bovenaan het lijstje van winnaars, maar wie horen er nog meer in het rijtje van winnaars en verliezers thuis?

Winnaars

Lando Norris
Wát een weekend voor Norris. De Brit was al jaren op zoek naar zijn eerste zege en sloeg in Miami keihard toe. Oké, Norris had wat geluk met de safety car, maar daarna konden Verstappen en co. hem niet meer bedreigen. De voorsprong werd alsmaar groter op Verstappen, die op zijn beurt worstelde en met schade moest dealen. Norris profiteerde optimaal en zal een enorme vertrouwensboost hebben gekregen. Deze overwinning smaakt zeker naar meer.

McLaren
De zege van Norris kan niet los worden gezien van het harde werk bij McLaren. Het team uit Woking nam een enorme update mee naar Miami en heeft ogenschijnlijk weer een enorme stap gezet. Zoals gezegd worstelde Verstappen het gehele weekend, maar Norris was ook een stuk sneller dan de Ferrari's. Tel daar de goede snelheid van Piastri bij op en je kan niet anders dan concluderen dat McLaren serieus mee gaat doen. En dan moet Piastri, die door een touché met Carlos Sainz buiten de punten eindigde, nog een deel van de updates krijgen...

RB
RB schreef maar liefst twaalf punten bij in Miami en dat is een knappe prestatie. Op vrijdag zette Daniel Ricciardo zijn bolide op de vierde plaats in de sprintkwalificatie, waarna hij die positie een dag later knap vast wist te houden. Het enige smetje op het weekend van RB was dat Ricciardo zijn kwalificatie weer verpestte. De Australiër kwam niet verder dan P18 en moest door een gridstraf vanaf de laatste plaats starten.

Yuki Tsunoda was echter de redder in nood. De Japanner bereikte Q3 en reed in de race naar de zevende plaats. Tsunoda was niet veel in beeld, maar reed zodanig constant dat het zusterteam van Red Bull nog eens zes punten mocht bijschrijven. Tsunoda was in de sprintrace ook al op de achtste plaats geëindigd, wat laat zien dat ook de updates van RB lijken te werken.

Esteban Ocon
Eindelijk was er een lichtpuntje voor het dolende Alpine! Het Franse fabrieksteam was veel competitiever dan de afgelopen races en kon eindelijk weer de strijd aangaan. Alleen moet je dat dan wel met andere teams doen. Esteban Ocon en Pierre Gasly duwden elkaar in de openingsfase meermaals van de baan, maar gelukkig eindigde het niet in een tranendal.

Sterker nog: Esteban Ocon eiste het laatste puntje op. De coureur hield de beide Aston Martins en Nico Hulkenberg van zich af en bekroonde een sterke race met de tiende plaats. Ocon liet zo ook even aan Gasly zien wie de baas is op dit moment.

Verliezers

Sergio Perez
Het had niet veel gescheeld of Sergio Perez was dé schlemiel van het weekend geworden. De Mexicaan reed een onzichtbare sprintrace en ging vanaf P4 van start in de hoofdrace. Geen man overboord zou je zeggen, alleen gooide Perez bijna zijn eigen glazen in. Hij miste volledig zijn rempunt voor bocht 1, waarna het een wonder was dat er geen grote crash ontstond. Perez ontweek Verstappen op het laatste moment door zijn stuur recht te zetten.

Ook daarna ging het niet van een leien dakje voor Perez. Zijn mediums waren niet in optimale staat door de kamikazeactie, maar ook op de harde banden zat de snelheid er niet echt in. Perez streed in de slotfase met Lewis Hamilton om de vijfde plaats, hield die ternauwernood vast en schoof nog een plekje op door een straf voor Sainz. Al met al dus een ondermaats weekend van Perez, die over twee weken terug zal willen slaan op Imola.

Kevin Magnussen
65 seconden tijdstraf én vijf strafpunten op zijn licentie. Kevin Magnussen zorgde voor veel consternatie in Miami. De Deen verdedigde in de sprintrace fel ten opzichte van Lewis Hamilton, wat hem op vier straffen kwam te staan. Magnussen werd zelfs onderzocht wegens onsportief gedrag, omdat hij na afloop van de sprintrace toegaf dat hij keihard bleef verdedigen om Hulkenberg aan punten te helpen.

Een dag later werd de situatie nog penibeler. Magnussen beukte Logan Sargeant van de baan en kreeg opnieuw een tijdstraf van tien seconden én twee strafpunten op zijn licentie. Zijn totaal bedraagt nu 10 strafpunten, wat betekent dat een schorsing dichtbij is. Wanneer Magnussen in het restant van het seizoen nog twee strafpunten verzamelt, moet hij in principe een race vanaf de zijlijn toekijken. En oh ja, na afloop van de race volgde nóg een tijdstraf van twintig seconden. Je moet wel je banden wisselen als je de pitstraat betreedt...

Aston Martin
Wat was er met Aston Martin aan de hand? Lance Stroll en Fernando Alonso raapten in totaal maar twee puntjes op in de beide races en vertrokken met de staart tussen de benen uit Miami. Het zegt genoeg dat het het gehele weekend vooral over stevige uitspraken van Alonso ging. De Spanjaard zag zijn sprintrace in het water vallen door een boude actie van Hamilton bij de start, waarna hij riep dat nationaliteit een rol speelt in het uitdelen van straffen. Hamilton kwam er namelijk zonder straf vanaf.

Overigens raakte Alonso Stroll bij het incident, waardoor de Canadees meteen uitviel. Een dag later ging het niet veel beter. Stroll en Alonso moesten de RB van Tsunoda én de Alpine van Ocon voor zich dulden en waren niet snel genoeg om puntjes te pakken. Was het een eenmalig probleem of moet Aston Martin zich echt zorgen maken?

Logan Sargeant
Tijdens het GP-weekend in Miami maakte de FIA bekend dat ze een dispensatieaanvraag voor Andrea Kimi Antonelli binnen hadden gekregen. En dat terwijl Logan Sargeant zijn thuisrace afwerkte... De Amerikaan moet steeds meer vrezen voor zijn stoeltje, want Williams heeft de aanvraag zelf ingediend. Het team zou Antonelli namelijk snel in de auto willen zien.

Dan helpt het als je een goed weekend afwerkt. Sargeant kreeg dat alleen niet voor elkaar. De coureur werd tweemaal al scheldend uitgeschakeld in Q1 en stond tijdens de hoofdrace in de muur door een fikse tik van Magnussen. Oké, daar kon hij wellicht niet veel aan doen, maar het blijft een feit dat Sargeant Albon niet kan bijbenen. Hoe lang krijgt hij nog de tijd?

Ook interessant:

De Grand Prix van Miami stelde op de late zondagavond zeker niet teleur. Max Verstappen werd op de baan verslagen door niemand minder dan Lando Norris in de McLaren. Het leverde de Brit en passant zijn eerste overwinning in de Formule 1 op, terwijl de Nederlander genoegen moest nemen met de tweede plek. Dit en nog veel meer wordt besproken in deze gloednieuwe Formule 1-podcast van RacingNews365, natuurlijk met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na zwaarbevochten zege Verstappen in Imola