Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Bono 'moest zijn mond houden' van Hamilton: "Toen was het game on met Verstappen"

Lewis Hamilton pakte op 'zijn' Silverstone overwinning nummer 104 uit zijn Formule 1-loopbaan, nadat hij ruim tweeënhalf jaar droog stond. Na afloop was de spectaculaire race was het volop feest bij Mercedes en daar maakte als vanzelfsprekend ook zijn race-engineer Peter Bonnington deel van uit. De Brit deelt zijn kijk op de historische race.

Hamilton race Silverstone
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Lewis Hamilton en het winnen van een Formule 1-race: het was jarenlang een vanzelfsprekendheid, maar vanaf 2022 kwam daar abrupt een einde aan. Mercedes kreeg de ground effect-reglementen maar niet onder de knie en Hamilton mocht slechts af en toe naar het podium toe, maar nooit om op het hoogste trede te staan.

Daar kwam in Silverstone een einde aan, nadat hij op knappe wijze de Grand Prix van Groot-Brittannië naar zijn hand zette. Het was lange tijd de vraag of Hamilton nog wel races kon winnen, maar de zevenvoudig wereldkampioen toonde zelf aan dat hij dat zeker nog kan.

Hoe kijkt zijn race-engineer, Peter Bonnington, naar de 104e overwinning van Hamilton in de Formule 1? "Het is een emotionele zege. Het heeft lang geduurd en hij en ik hebben hard gewerkt om hier terug te komen", zo vertelt Bonnington tegenover Sky Sports F1. "Het zijn babystapjes geweest, maar er zijn er veel voor nodig geweest."

Daarna vervolgt de race-engineer over de race zelf. "De balans tijdens de eerste stint was niet geweldig, zo gaf Lewis aan als feedback. We wisten wat we aan de auto moesten corrigeren en ik denk dat we de auto in een goede positie hebben gebracht voor die laatste stint, zodat hij kon pushen. We wisten dat de voorbanden zwak zou zijn, je moest er dus gewoon voor zorgen dat je genoeg grip aan de voorkant had om dat te beschermen."

Toch was het zeker niet gemakkelijk in de laatste stint voor Hamilton, want Max Verstappen kwam met rasse schreden dichterbij. Uiteindelijk hield de zevenvoudig wereldkampioen een kleine anderhalve seconde over op de Nederlander. Daarbij stond Hamilton op zachte banden die langzaam maar zeker aan het einde van hun Latijn waren, terwijl Verstappen op de harde banden reed. "Lewis doet het geweldig als het erop aankomt, hij is degene die de banden beheert en de auto naar het einde brengt."

Hoe keek Bonnington naar de aanstormende Verstappen? "Ik zou niet zeggen dat er nul twijfel was. Maar ik wist dat zodra hij zijn tanden op elkaar zou zetten... En toen ik te horen kreeg dat ik mijn mond moest houden, wist ik dat het spel begonnen was", zo sluit Bonnington af.

Ook interessant:

Moet Verstappen Perez nog wel als Red Bull-teamgenoot willen?

In een weekend dat weer uiterst moeizaam verliep voor Red Bull, was het toch weer Max Verstappen die de kastanjes uit het vuur haalde voor de brigade uit Milton Keynes. En Sergio Perez? Tsja...

Bekijk je de podcast liever op YouTube? Klik dan hier.

Ben jij sneller dan een F1-crew? Speel de pitstop game en maak kans op mooie prijzen!

Speel de Viaplay pitstop game!

Praat mee!

Viaplay
x
"Puur verraad" Renault-nieuws komt intern keihard aan