Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Esteban Ocon

Bottas gooit een strike en elimineert Verstappen, Ocon profiteert van chaos

Voor Esteban Ocon wordt de GP van Hongarije een bijzondere. Voor de bij Alpine vertrekkende coureur wordt het zijn laatste race op de Hungaroring met het team waarmee hij het hoogtepunt uit zijn F1-carrière beleefde: de zege in de GP van Hongarije in 2021. Een terugblik op die voor Ocon memorabele race.

Ocon Hungary 2021
Terugblik
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Als het Formule 1-circus in 2021 afreist naar Hongarije is het ongemeen spannend in de top van het wereldkampioenschap. Max Verstappen leidt, met 185 punten. Rivaal Lewis Hamilton volgt met 177. De verwachting is dat deze twee ook op de Hungaroring de dienst gaan uitmaken.  En dat lijkt ook te gaan gebeuren. Hamilton pakt pole, terwijl Verstappen achter de eveneens voor Mercedes rijdende Valtteri Bottas op P3 start.

En Esteban Ocon? Die begint op P8. Zijn beste resultaat dat jaar behaalde hij in de GP van Portugal, waar hij zevende werd. Geen enkel signaal dus dat de race in Hongarije een historische zou worden voor de Alpine-rijder. Maar in bocht 1 veranderde direct het perspectief. Voor zowel Ocon, als Verstappen.

Op een natte baan verremde Bottas zich en zette zo een kettingreactie in werking als ware hij aan het bowlen was. De Fin knalt op Lando Norris, die op zijn beurt Verstappen niet meer kon ontwijken. De wagen van de Nederlander liep aanzienlijke schade op en direct was hij kansloos voor de zege. Uiteindelijk zou hij negende worden op ruim een minuut van de winnaar.

Nadat hij Norris raakte, schoof Bottas door naar Sergio Perez en was het einde oefening voor zowel Perez, Bottas als Norris. Omdat in dezelfde bocht ook Lance Stroll zichzelf én Charles Leclerc uit de race kegelde, zag Ocon direct vijf auto's voor hem verdwijnen. Een podiumplaats lonkte. En dan kreeg hij ook nog eens de helpende hand van de weergoden.

Foute keuze Hamilton

Onder de rode vlag werd de baan droger en voor de herstart doken alle nog in de race zijnde wagens de pits in om te wisselen van intermediates naar slicks. Behalve leider Hamilton. Het leverde een bijzonder beeld op, met de Mercedes-rijder als enige op de startgrid, met in de pitstraat alle andere wagens die wachtten op groen licht. Natuurlijk moest Hamilton na een paar ronden naar binnen en Ocon kreeg de leiding van de wedstrijd in zijn schoot geworpen.

Maar dat hij de zege cadeau kreeg? Absoluut niet. Rondes lang was hij in gevecht met Sebastian Vettel. Maar elke inhaalpoging van de Aston Martin-rijder sloeg Ocon vakkundig af. Naar het einde van de race kwam de zege van Ocon nog in gevaar omdat Hamilton met rasse schreden dichterbij kwam. Maar de hulp van Ocons teamgenoot Fernando Alonso was goud waard. Twaalf ronden hield de Spanjaard Hamilton achter zich.

Uiteindelijk ging Hamilton aan Alonso voorbij, maar daardoor was de race net een paar rondes tekort voor Hamilton om nog de strijd aan te kunnen gaan met Ocon. Die pakte zo, in het eerste jaar van Alpine in de Formule 1, zijn eerste zege. Als Ocon dit weekend rondrijdt op de Hungaroring zal hij zeker nog met weemoed terugdenken aan die eerste augustus van 2021. 

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Dreamteam? Verstappen kiest voor De Vries als teamgenoot