Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Jos Verstappen

Jos Verstappen keert terug in F1-auto tijdens GP Oostenrijk

Jos Verstappen zal tijdens het Grand Prix-weekend in Oostenrijk zijn opwachting maken in een Formule 1-auto. De vader van Max stapt tijdens de 'Legends Parade' in een oude kampioensauto van Red Bull.

Jos Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het is sinds de terugkeer van de Formule 1 in Oostenrijk een traditie geworden: de Legends Parade. Ieder jaar nemen verschillende oud-coureurs een aantal legendarische auto's mee de baan op en ook dit jaar mag Jos Verstappen zijn opwachting maken. Vorig jaar reed Verstappen ook al tijdens de Legends Parade. Toen bestuurde de vader van Max Verstappen een McLaren M8F uit 1972. 

Het onderwerp in 2023 was sportwagens, waar dit jaar wordt teruggegrepen op oude Formule 1-auto's. Over een kleine twee weken zullen een aantal oud-winnaars van de Grand Prix van Oostenrijk een ereronde maken over het iconische circuit. Het gaat om zowel coureurs die de race op hun naam schreven als iconische bolides die de race wisten te winnen. Dit omdat sommige coureurs niet meer in staat zijn om de parade zelf te rijden.

Emerson Fittipaldi is dat wel. De Braziliaan won in 1972 met de Lotus 72 (de auto werd tussen 1970 en 1975 gebruikt) de race in Spielberg en werd later dat jaar voor het eerst wereldkampioen. Deze auto is ook voor de Oostenrijkers speciaal, want het was de auto waarin Jochen Rindt postuum wereldkampioen werd. De Oostenrijker verongelukte in 1970 tijdens een vrije training voor de Grand Prix van Italië, maar had al zo'n grote voorsprong dat hij aan het einde van het jaar alsnog wereldkampioen werd.

Ook de Lotus 82 zal tijdens de Legends Parade in actie komen. In 1982 won Elio de Angelis met slechts 12 honderdste voorsprong de race op de Österreichring. Johnny Herbert zal in deze auto stappen. David Coulthard won de Grand Prix van Oostenrijk in 2001 met McLaren, maar zal tijdens de parade in de RB1 van Red Bull verschijnen. Gerhard Berger heeft de eer om in de iconische F2002 te stappen. De Ferrari van Michael Schumacher won in 2002 de race in Oostenrijk. Die race ging de boeken in als de race waarin Rubens Barrichello op dubieuze wijze zijn teamgenoot op het laatste moment voorbij moest laten gaan.

Jos Verstappen maakt de line-up compleet. De Nederlander stapt in de RB8. En ja, zowel Jos als de RB8 wist nooit een overwinning te boeken in Oostenrijk, maar Jos zal als vervanger van Max Verstappen dienen. Zijn zoon is namelijk de meest succesvolle coureur op de Red Bull Ring/Österreichring, maar kan niet zelf deelnemen omdat hij later natuurlijk de Grand Prix moet rijden. In de fanzone zullen de auto's gepresenteerd worden aan het publiek. Daar zullen ook de Lotus 79 van Ronnie Peterson uit 1978 en de RB14 van Max Verstappen uit 2018 getoond worden. Deze auto's wonnen ook de Grand Prix, maar zullen niet meerijden tijdens de parade. 

Ook interessant:

Was de Grand Prix van de Canada de leukste race van het seizoen? Misschien wel. Regen zorgde voor glibberige omstandigheden, spektakel en crashes, waarna Max Verstappen zich tot koning kroonde. Maar hoe cruciaal was deze zege nou voor de titelstrijd? Kom er maar in, Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers! 

Als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Praat mee!

Viaplay
x
Horner Red Bull-teambaas velt oordeel over Perez: "We verliezen opties"