Column: Lance Stroll is een schande voor Williams

15 mei 2017 18:30 Redactie

Stroll in Monaco... dat wordt lachen


Je hebt van die jonge talenten die een Formule 1 auto zien en het spelletje direct snappen. Mannen als Max Verstappen, Esteban Ocon of Pascal Wehrlein. Zet ze in een auto en ze gaan direct hard. Maar er zijn ook van die coureurs die net even iets meer tijd nodig hebben, de net wat minder getalenteerden. Meestal pikken ze na een paar races het kunstje wel op en hebben ze een jaar nodig om op gelijk niveau te komen met hun ervaren teamgenoot.

Vroeger reden er ook genoeg coureurs mee in de Formule 1 die er eigenlijk niet thuis hoorden. Ricciardo Rosset of Taki Inoue zijn bekende voorbeelden hiervan. Ondanks dat ze er geen hout van konden deden ze ook geen moeite om dat te ontkennen. Ze waren gewoon eerlijk: Op basis van ons talent zouden we niet in de Formule 1 rijden. Tegenwoordig zijn de echte 'pannenkoeken' wat spaarzamer, maar ze zijn er nog altijd.

Een rijke vader, schoonvader of sponsor. Stuk voor stuk dingen waardoor er deuren in de Formule 1 geopend worden. Normaal gesproken alleen bij de achterhoedeteams zoals een Minardi, Marussia, Manor of Sauber. Dit seizoen helaas ook bij het team van Williams. Het ooit zo grote en machtige team van Williams is al jaren geen topteam meer, maar een stabiele subtopper. Normaal met een prima rijdersduo zoals Felipe Massa en Valtteri Bottas, maar dit seizoen gooit het haar imago te grabbel.

Williams gooide al haar principes overboord en vertoonde het iets dat wij in de volksmond 'hoerig gedrag' noemen. Het team koos niet langer voor talent, maar het koos voor het grote geld. In het rijtje van illustere namen zoals Ayrton Senna, Alain Prost en Nigel Mansell staat nu.... Lance Stroll.

Papa Stroll had er tientallen miljoenen voor over om voor zijn zoon Lance een cadeautje te kopen: Een bolide van Williams! Eerst een overjarig model zodat Lance talloze dagen kon testen in een Formule 1 auto op de diverse circuits. Later een 'echte' uit 2017.

Dit seizoen was het dan zover: De 18-jarige puber mocht zijn debuut maken in de koningsklasse van de autosport. Tijdens de wintertests in Barcelona liet Lance al zien dat hij nog enorm veel moest leren. Coulant als we zijn gooiden we het op de factoren 'tijd en ervaring'. "Geef Lance wat vertrouwen en na een paar races gaat alles beter." 

Met die gedachte zagen we Stroll ook aan het werk in Australië. Daar waar Massa een stuurbeweging per bocht had, maakte de Canadees er misschien wel vijf. Bloednerveus en totaal geen controle over zijn Williams. In China was de race al na een bocht over en in Bahrein ramde Sainz hem uit de race. Maar goed, na drie races moest het toch beter gaan?

Rusland, pffoe... wat spannend! Een van de meest simpele circuits op de Formule 1 kalender was een hele uitdaging voor Stroll. Hij had er niet getest en kwam blanco aan op het circuit. Direct in de eerste ronde spinde hij waarna hij in de achtervolging moest. Zijn eindresultaat, 11e, was niet eens zo gek! Zou het dan goed komen met Lance?

Op naar Barcelona, een circuit waarop hij deze winter al dagenlang mocht testen. Van het asfalt, de grindbak tot de bandenstapels, Lance kende het hele circuit wel op zijn duimpje. Wat kon er dan nu nog misgaan dit weekend? Nou, werkelijk alles! Stroll liet in iedere training zien dat hij gewoon veel tekort komt ten opzichte van Massa. De kwalificatie was een drama, maar op zondag moet je in een Williams toch naar voren kunnen komen?

De race was beschamend. Zestiende en laatste op TWEE ronden achterstand. Zelfs Felipe Massa, die in de eerste ronde dankzij een lekke band en extra pitstop één minuut verloor, finishte ruim voor Stroll. De conclusie die we na vijf races toch gewoon mogen trekken is dat geld niet gelukkig maakt. Zeker niet voor Williams en op dit ogenblik ook niet voor het onzekere 18-jarige mannetje.

Lance, een troost! De volgende race is door de smalle straten van Monaco! De vangrails staat direct langs de baan en ieder foutje wordt genadeloos afgestraft. Nu kunnen we wel cynisch de opmerking maken dat Williams genoeg reserveonderdelen mee moet nemen, maar het lijkt waarheid te worden. Wie gelooft er nu in de wonderbaarlijke doorbraak van Stroll in Monaco?

Mogelijk zien we in Monaco weer een huilend jongetje langs de kant staan. Deze keer heeft hij geen Ferrari petje op maar een overall van Williams aan.

Ruud

Foto: Williams F1

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen