Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix België 2022

Winnende Verstappen van een andere planeet tijdens GP België

Max Verstappen heeft de Grand Prix van België op dominante wijze gewonnen. Hij finishte met een straatlengte voorsprong op zijn concurrentie. Sergio Perez pakte P2, Carlos Sainz P3.

Verstappen Leclerc Spa
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images / Red Bull Content Pool

De Grand Prix van België beloofde een spannende te worden. Met Max Verstappen vanaf P14, Charles Leclerc vanaf P15 en met Carlos Sainz en Sergio Perez op de eerste startrij. Lewis Hamilton en Fernando Alonso stonden samen op de tweede startrij, maar maakten er meteen een potje van.

Bij het ingaan van Les Combes, na het lange rechte stuk, wilde Hamilton buitenom Alonso gaan, maar daarbij stuurde hij te scherp in. Het gevolg: de Mercedes werd gelanceerd en Lewis moest zijn auto parkeren. Alonso kon zijn weg wel vervolgen. Latifi en Bottas kwamen eveneens met elkaar in aanraking, waarna de Fin uitviel.

Sainz kwam prima van zijn plek bij de start en had zijn leidende positie vast weten te houden, terwijl Verstappen en Leclerc al veel terrein goed maakten. Toen de safety car vanwege de chaos op de baan kwam, lag Verstappen al op P8, maar bij Leclerc zat het niet mee. Er zat iets vast in zijn remmen, waardoor hij al in ronde drie een pitstop moest maken en terugviel naar de achterkant van het veld.

Verstappen snelt zich naar voren

Aan het begin van ronde 5 van 44 ging de safety car weer naar binnen, waarna het veld los werd gelaten. Vooral Verstappen was los, want vanaf P8 werkte hij zich op de zachte band ronde voor ronde met speels gemak op naar voren. Ook Sainz reed op de zachte band, terwijl de rest van de toppers op de medium band de race waren begonnen.

Al in ronde twaalf dook de leidende Ferrari-coureur naar binnen, waarna het Verstappen was die de leiding pakte. Hij had iedereen namelijk al verschalkt. Op zijn zachte band rekte de regerend wereldkampioen zijn stint zo ver mogelijk uit, waardoor hij als laatste van het veld naar binnen kwam, terwijl hij als een van de enigen op de zachtste band was begonnen.

In ronde zestien was het dan zover en ging Verstappen naar binnen voor een razendsnelle servicebeurt. Hij kwam weer achter Sainz op de baan terecht, maar dat deerde de Nederlander niet. In ronde achttien had hij namelijk de leiding alweer terugveroverd. Een dominante vertoning van de Red Bull-coureur.

Uitslag Race - België

# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Met twee vingers in de neus

Er waren echter nog 26 ronden te gaan, dus de race was nog lang niet voorbij. Sergio Perez verschalkte ondertussen ook de Ferrari van Sainz, waardoor het een Red Bull 1-2 werd. Achter hen was Leclerc ook opgeklommen tot de top vijf. Wel reed hij op gepaste afstand van de top vier, die dus werd gevormd door Verstappen, Perez, Sainz en Russell.

In de tweede helft van de race ging alles vanzelf voor Verstappen. Stapje voor stapje liep hij uit op de concurrentie en won hij de Grand Prix van België afgetekend. Achter hem kwamen Perez en Sainz op respectievelijk 18 en 26 seconden achterstand over de finish. Russell verzekerde zich van P4, terwijl Leclerc genoegen moest nemen met P6. Hij finishte als P5, maar tijdens een late pitstop reed hij te hard in de pitstraat. Daardoor viel hij terug tot achter Alonso.

Achter de toppers was het in het middenveld een stuk spannender, vooral in de strijd om de laatste punten. Vele verschillende strategieën en vele verschillende inhaalacties, zonder noemenswaardige problemen. Iedereen gedroeg zich netjes en uiteindelijk waren het de Alpine-coureurs die plekken vijf en zeven voor zich opeisten.

Ook interessant:

Ben jij sneller dan een F1-team? Speel de pitstop challenge en win vette prijzen!

Een F1-team wisselt in een slordige twee seconden vier banden. Hoe snel ben jij? En ben je sneller dan jouw vrienden? Check het nu!

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Formule 1 GP België 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'