Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Hongarije 2024

Verstappen moet het op de baan doen, strategisch voordeel minimaal

De Grand Prix van Hongarije belooft een slijtageslag te worden. De temperaturen op de Hungaroring kunnen flink oplopen en dat heeft een grote invloed op de strategische keuzes die de teams moeten gaan maken.

Pirelli
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Hungaroring. Een iconisch en historisch Formule 1-circuit, waar inhalen vaak vrij lastig is. Met slechts één lang recht stuk en 14 technische bochten wordt het een lastige opgave voor de coureurs om op de baan het verschil te maken. De strategische keuzes aan de pitmuur zullen dus van groot belang zijn.

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. De Grand Prix van Hongarije wordt, onder normale omstandigheden, een tweestopper. Daarbij is volgens Pirelli de snelste optie om te starten op de mediumband en dan tussen ronde 16 en 21 de overstap te maken naar de harde banden. Vervolgens zou een tweede stop ergens tussen ronde 45 en 51 plaats moeten vinden. Bij die tweede stop zou je dan terug moeten naar de mediumband.

Uiteraard zijn er varianten mogelijk op deze strategie. Dit heeft voornamelijk te maken met welke banden iedereen nog over heeft. Belangrijk is wel dat bij de start er weinig verschil zit tussen de medium en de zachte band, waardoor de meeste voor de mediums zullen kiezen. De zachte band gaat namelijk, volgens Pirelli, slechts 9 to 14 rondjes mee. 

De tekst gaat verder na de afbeelding.

Beschikbare banden

De banden gaan dus een grote rol spelen op het Hongaarse circuit. De Hungaroring beschikt over vrij nieuw asfalt, waardoor de baan minder veeleisend is voor de banden, echter is er een extra factor in het spel. En dat is het weer. In Boedapest is het al het hele weekend extreem warm, waardoor de banden sneller oververhitten en sneller slijten. Dit kan een grote rol gaan spelen tijdens de race.

Belangrijk is dus welke set banden de coureurs nog tot hun beschikking hebben. Bij Max Verstappen liggen er nog twee setjes nieuwe mediums en één setje nieuwe harde banden klaar. De Nederlander kan dus optimaal gebruik maken van de snelste strategie volgens Pirelli, wat een voordeel kan zijn ten opzichte van de McLaren's. 

Want die beschikken beide nog over slechts één setje nieuwe banden. Dat zijn voor zowel Lando Norris als Oscar Piastri de gele mediums. Verder beschikken de mannen in papaja-oranje over louter gebruikte banden. Daar moet wel bij worden gezegd dat de gebruikte harde en mediumband die de beide heren tot hun beschikking hebben, gescrubd zijn. Het toplaagje is daar dus vanaf, maar verder zijn die banden nog zo goed als nieuw.

Dat kan wel een voordeel zijn bij de start van de race. Mochten de McLaren-coureurs beslissen om op de gebruikte banden te starten, hebben zij net wat meer grip op de eerste meters. Dit kan, gezien de lange run naar bocht 1, een voordeel zijn. Voor Verstappen lijkt de opdracht dus simpel. Het zal op de baan moeten gebeuren, wil hij voor het derde jaar op rij de grootste Hongaarse trofee in ontvangst nemen.

Voorspel en win

Voorspelgame visual 2024

Wie wint de Grand Prix van Hongarije 2024?

Speel mee en maak kans op een prachtige drivers cap van Max Verstappen!

Speel mee

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Dreamteam? Verstappen kiest voor De Vries als teamgenoot