Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Carlos Sainz

Wat de Williams-move van Sainz voor Silly Season betekent

De langverwachte keuze van Carlos Sainz is daar: de Spanjaard rijdt vanaf 2025 voor Williams. En dat heeft uiteraard grote gevolgen voor de stoelendans in de Formule 1.

Sainz Spain
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het heeft een tijdje geduurd, maar Carlos Sainz heeft zijn keuze gemaakt. De Spanjaard kreeg aan het begin van het jaar te horen dat hij bij Ferrari moest vertrekken ten faveure van Lewis Hamilton en maakt de overstap naar Williams. Sainz kreeg ook aanbiedingen van Audi en Alpine, maar kiest dus voor een avontuur bij het team van James Vowles. Williams slaat zo een grote slag, want Sainz wordt de teamgenoot van de sterk presterende Alexander Albon.

Sainz had lange tijd de sleutel van Silly Season in handen, want zijn keuze zou ook grotendeels gaan bepalen wat er met de overige zitjes ging gebeuren. Nu hij bij Williams het zitje van Logan Sargeant overneemt, zullen de andere puzzelstukjes waarschijnlijk snel in elkaar vallen. 

Om meteen bij Sargeant te beginnen, zijn Formule 1-carrière zit er zo goed als zeker op. De Amerikaan presteert al anderhalf jaar niet naar wens en wordt in verband gebracht met een overstap naar de IndyCar. Prema, dat volgend jaar tot de Amerikaanse raceklasse toetreedt, zou op de handtekening van Sargeant jagen. 

In de Formule 1 zijn verder nog vier zitjes te verdelen, met als belangrijkste vraagstuk wie de teamgenoot van George Russell wordt bij Mercedes. Toto Wolff leek ook even met Sainz te flirten, maar richtte zijn pijlen verder vooral op Max Verstappen óf toptalent Andrea Kimi Antonelli. De komst van Verstappen lijkt uitgesloten voor 2025, dus de kans is groot dat Mercedes de gok waagt met Antonelli. De pas 17-jarige Italiaan begon weifelend aan het Formule 2-seizoen, maar liet de laatste weken zien uit welk racehout hij gesneden is met knappe zeges in Groot-Brittannië en Hongarije.

Alpine, RB en Audi

Dat Sainz naar Williams vertrekt, is vooral een grote klap voor Stake F1/Audi. Zij legden een lucratief aanbod op tafel om een topcoureur naar het gloednieuwe fabrieksteam te halen, maar vissen dus achter het net. Audi zou ook graag Liam Lawson aan willen trekken, maar dat wordt een lastig verhaal door de situatie binnen de Red Bull-familie. Het is dus mogelijk dat Valtteri Bottas een nieuw contract krijgt aangeboden. De Fin brengt de broodnodige ervaring met zich mee en kan het team dan vooruit helpen richting de Audi-transitie. Nico Hulkenberg ligt al vast bij Audi.

Over Lawson gesproken, ook RB moet nog een zitje verdelen. Yuki Tsunoda ligt vast voor 2025, maar de toekomst van Daniel Ricciardo is nog ongewis. Tel daar nog bij op dat Sergio Perez onder druk staat bij Red Bull en het kan bijna niet anders dat Lawson een kans zal krijgen. Als de Nieuw-Zeelander meteen bij de hoofdmacht in mag stappen, lijken Ricciardo en Formule 2-coureur Isack Hadjar de gegadigden te zijn om een RB-contract te bemachtigen.

Tenslotte heeft Alpine nog een zitje te verdelen. Nu Sainz geen optie meer is, lijkt reservecoureur Jack Doohan de topfavoriet te zijn om in 2025 in te stappen. De Australiër kent het team door en door en jaagt nog steeds op zijn kans. Ook Mick Schumacher richt zijn pijlen op een Alpine-zitje, maar dat scenario lijkt minder voor de hand te liggen.

En zo kan het nu dus heel snel gaan. Sainz heeft zijn keuze gemaakt, waardoor de overige teams door zullen schakelen. Wees dus niet verbaasd als Silly Season snel ten einde komt. Het was een prachtige stoelendans, dat dan weer wel.

Ook interessant:

Verstappen is alle Red Bull-basiselementen voor succes kwijt

Perez, Red Bull, Mercedes... wat moet je daar nou van zeggen? Niks, want dan doen de heren Dimmers, Coronel en Mosterdijk voor je! Jij hoeft alleen maar achterover te leunen met deze kakelverse nieuwe F1-podcast.

Bekijk je de nieuwe podcast op Youtube, dan kan hier!

Praat mee!

Viaplay
x
RB20 Horner betreurt 'veel te complexe' Red Bull-fout