Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Adrian Newey

Voormalig F1-engineer ziet maar één mogelijkheid voor Newey: "Dit is het juiste eindstation"

Ondanks dat de kogel nu definitief door de kerk is, blijft Adrian Newey de komende tijd nog wel onderwerp van gesprek. De topontwerper heeft bevestigd Red Bull Racing begin 2025 te verlaten, maar heeft nog niets gezegd over zijn toekomst. Voormalig F1-engineer Ernest Knoors denkt dat er maar één serieuze kandidaat is om Newey binnen te halen.

Newey Red Bull Zandvoort
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Begin 2025 komt er een einde aan het tijdperk Adrian Newey bij Red Bull Racing. Na negentien jaar trekt de topontwerper dan de deur dicht in Milton Keynes. Nu die bevestiging er is, nemen de speculaties over zijn toekomst alleen maar toe. Verschillende F1-teams jagen op de handtekening van Newey, maar volgens de geruchten ligt Ferrari voorlopig op pole position. Oud F1-motor engineer Ernest Knoors werkte zelf in Maranello en ziet een overstap van Newey naar Ferrari wel zitten.

"Ik ben daar een beetje in bevooroordeeld. Kijk, uiteindelijk is Formule 1 het summum. Maar binnen de F1, als je dan nog een laatste uitdaging aanneemt en je gaat puur voor de emotie, dan denk ik dat Ferrari eigenlijk het juiste eindstation is", vertelt Knoors in een interview met RacingNews365. "Ferrari is een team wat een enorme traditie heeft, een enorme passie en al heel lang niet meer gewonnen heeft."

Knoors doelt daarmee op de lange droogte van de Scuderia. In 2008 won het team voor het laatst een constructeurstitel en Kimi Räikkönen is nog altijd de laatste kampioen van Ferrari bij de coureurs. De Fin werd in 2007 wereldkampioen, waarna Ferrari nog wel een aantal keer dichtbij de titel was. Onder andere Fernando Alonso en Sebastian Vettel streden namens de Scuderia om de titel, maar moesten deze uiteindelijk aan zich voorbij laten gaan.

'Last dance'

Het zou volgens Knoors dan ook logisch zijn als Newey ervoor kiest om zijn laatste jaren binnen de Formule 1 te besteden in Italië: "Als je als designlegende nog één 'last dance' wil doen en je kan Ferrari naar een rijders- of constructeurstitel loodsen, ja dat is wel een enorm mooie afsluiting van je carrière."

Voor Knoors is Newey geen onbekende. De voormalig engineer van Ferrari en BMW stond vaak met de topontwerper op de grid. Destijds natuurlijk als rivalen, maar ook als liefhebbers van de sport. Knoors denkt dan ook dat de passie voor de sport een grote rol kan spelen in de keuze: "Als ik Newey een beetje ken, dan is dat wel iets wat hem enorm aantrekt. Daar moet wel bij gezegd worden. Als hij naar Ferrari gaat, hij woont in Engeland, werkt in Engeland. Bij Aston Martin zou hij heel goed in Engeland kunnen blijven en bij Mercedes ook. Dus dat zou eventueel ook nog een rol kunnen spelen. Maar als ik mijn geld er op in moet zetten, dan zien we hem binnenkort achter een lekker bordje pasta in Maranello."

Als afsluiter voegt Knoors nog een belangrijk punt toe: de daadkracht van Ferrari in de afgelopen weken. Volgens de oud-engineer is dat iets wat Newey over de streep kan trekken: "Uiteindelijk is het toch iets wat iedere engineer wel aantrekt. Om één keer in je leven voor Ferrari te werken. En zeker als je daar beslissend kan zijn. Ik denk dat Ferrari wel heel duidelijk aangeeft waar hun ambitie ligt, doordat ze Hamilton ook hebben gehaald. Met Fred Vasseur zijn ze goede stappen aan het maken. Als hij de ambitie heeft om bij een vierde team nog een keer het wereldkampioenschap te winnen, dan is dat een hele goede optie. Het zou wel een mooie afsluiting zijn van zijn carrière."

Bekijk hier onder het volledige interview:

Verstappen is dit weekend de grote favoriet voor de winst in Italië! Als hij de race wint betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Mercedes Hamilton wijst eigen vervanger aan: "Ik zou hem kiezen"