Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Japan 2023

Dominante Verstappen de keizer van Japan én kartrekker voor Red Bull op Suzuka

Max Verstappen heeft door het winnen van de Formule 1 Grand Prix van Japan eigenhandig de constructeurstitel veilig gesteld. Sergio Perez gaf op geen enkele manier thuis en werd schlemiel van de Grand Prix van Japan.

Verstappen Japan
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

De Formule 1 Grand Prix van Japan gaat van start met de nodige rondvliegende carbonfragmenten. Sergio Perez en Lewis Hamilton raken elkaar met een kapotte neus voor de Mexicaan tot gevolg, maar verder naar achteren gaat het nog veel opzichtiger mis met Valtteri Bottas, Alexander Albon en Esteban Ocon. Die drie azen op dezelfde vierkante meter en dat maakt dat menig vleugel sneuvelt.

Max Verstappen ondertussen slaat verder naar voren een overtuigende tweekoppige McLaren-aanval af om de leiding vast te houden. Bij de herstart na de safety car trekt hij de zevenmijlslaarzen aan en ziet niemand hem nog terug. Bij die herstart zien we opnieuw Valtteri Bottas in de problemen. In de hairpin staat hij achterstevoren na een onbeholpen actie van Logan Sargeant. De Amerikaan verremt zich volkomen en beukt gewoon de Fin.

Sargeant is overigens niet de enige die er een potje van maakt, want ook Sergio Perez rijdt een draak van een race waarin hij alles fout doet wat hij fout kan doen. Hij haalt achter de safety car in bij het uitrijden van de pitstraat, beukt een Haas achterstevoren, ziet Norris compleet over het hoofd als de Brit hem op een rondje zet en draagt dus bepaald zijn steentje niet bij aan het binnenhalen van de wereldtitel. Hij zet na al zijn geblunder de auto stil in pitstraat.

Het mooie van Suzuka? We zien mooie gevechten! Zo maken Lewis Hamilton en George Russell elkaar het leven zuur, tot wanhoop van de jongere van de twee Britten: "Met wie willen we vechten? Met elkaar of met de andere teams?", briest hij over de radio.

Uitslag Race - Japan

Unibet
# Coureur Team Tijd Band
Resultaten worden geladen...

Het hoofdstuk Perez is echter nog niet afgesloten. Red Bull zet hem op 26 ronden achterstand weer in de auto vanwege een tijdstraf krijgt voor zijn capriolen op de baan. Door die straf hier op Suzuka meteen uit te zitten ontlopen ze het risico dat de stewards de straf omzetten in een gridpenalty voor de volgende race.

Die andere Red Bul rijdt solo zijn rondjes. Een dominant optreden wordt beloond, niet enkel met de raceoverwinning, maar dus ook met de constructeurstitel. Daarachter zijn McLaren Ferrari en Mercedes verwikkeling in een strijd om het podium, maar het is het team uit Woking dat de tweestopper het beste laat werken. Lando Norris wordt tweede, terwijl Oscar Piastri zijn eerste F1-podium veiligstelt.

Het gevecht om P5 is nog wel spannend als Ferrari aandringt bij Mercedes, maar Russell en Hamilton zijn onderling met elkaar aan het strijden. Russell wordt daarop gevraagd om Hamilton voorbij te laten, zodat hij weg kan rijden bij de aanstormende Sainz. Met hangen en wurgen slaagt Hamilton in die opzet, maar Sainz pakte misschien juist daardoor wel Russell op weg naar P6.

Formule 1 GP Japan 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x