Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Zo lang lopen de contracten van de huidige Formule 1-coureurs

De contracten van verschillende Formule 1-coreurs lopen eind 2022 af. Het Formule 1-contract van Max Verstappen loopt echter nog even door. In dit artikel bespreken we de huidige stand van zaken als het aankomt op de contracten van de coureurs in de koningsklasse van de autosport.

Verstappen Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Contentpool/Getty Images

Aan het einde van het komende seizoen lopen er weer een aantal contracten van Formule 1-coureurs af. Een tiental coureurs heeft op papier geen stoeltje meer aan het einde van het jaar, omdat die contracten aflopen. In de praktijk hoeft dat echter niet alles te zeggen.

Hoe lang loopt het F1-contract van Verstappen bij Red Bull?

In 2022 gaat er een nieuw Formule 1-tijdperk in. Enkele teams lijken duidelijk in te zetten op een bepaalde coureur. Max Verstappen heeft bijvoorbeeld een contract met Red Bull dat loopt tot en met 2023.

Na zijn titelwinst vorig jaar hintten Christian Horner en Helmut Marko op een nieuwe contractverlenging voor de Nederlander. Daarmee zou hij mogelijk nog jaren langer verbonden blijven aan de Oostenrijkse renstal van de energiedrankjesfabrikant. Zelf riep de Nederlander graag nog jarenlang bij Red Bull te willen blijven.

Hoe lang loopt het Formule 1-contract van Hamilton bij Mercedes?

Bij Mercedes tekende Lewis Hamilton vorig jaar een nieuw, tweejarig contract, wat hem tot en met 2023 aan de renstal verbindt. Hij staat wat dat betreft qua contractlengte op gelijke hoogte met George Russell, want ook hij is minimaal de komende twee jaar verbonden aan Mercedes.

Als de zevenvoudig kampioen zijn contract uitdient, dan is hij bijna 39 op het moment dat zijn contract afloopt. De vraag is of hij daarna nog door wil gaan, of dat hij zich op andere projecten wil richten. Dat zal misschien ook afhangen van de prestaties van Mercedes in het nieuwe tijdperk.

Hoe lang heeft Charles Leclerc nog een contract bij Ferrari?

Bij Ferrari tekende Charles Leclerc ook een langdurig contract dat hem tot en met 2024 aan de Italiaanse renstal verbindt. Carlos Sainz tekende in april 2022 een nieuw contract waardoor ook hij tot en met 2024 verbonden is aan de renstal.

Daarmee heeft Ferrari de komende jaren een geweldig duo coureurs, waarmee ze nog heel lang door zouden kunnen gaan.

Hieronder vind je het overzicht terug met de looptijd van alle contracten. Een * geeft aan dat de coureurs een optie in hun contract hebben voor verlenging.

De huidige contractduur van de Formule 1-coureurs

Coureur Team Contract tot eind...
Hamilton Mercedes 2023
Russell Mercedes 2023
Verstappen Red Bull 2028
Perez Red Bull 2024
Leclerc Ferrari 2024
Sainz Ferrari 2024
Norris McLaren 2025*
Ricciardo McLaren 2023*
Ocon Alpine 2024*
Alonso Alpine 2022
Gasly AlphaTauri 2023
Tsunoda AlphaTauri 2022*
Vettel Aston Martin 2022
Stroll Aston Martin ?
Bottas Alfa Romeo 2025
Zhou Alfa Romeo 2022
Albon Williams 2022* (Red Bull)
Latifi Williams 2022
Schumacher Haas F1 2022* (Ferrari)
Magnussen Haas F1 2023

Welke Formule 1-contracten lopen dit jaar af?

Behalve het contract van Sainz lopen er nog meer contracten af. Sergio Perez was tot mei 2022 niet zeker van zijn stoeltje bij Red Bull, maar verlengde zijn contract met twee jaar. Ook Yuki Tsunoda is niet zeker van zijn F1-zitje na het seizoen 2022. Overigens is ook Pierre Gasly dat niet, omdat hij ondanks zijn langer lopende contract ook gedegradeerd zou kunnen worden tot sim- of reservecoureur, zoals Alexander Albon eerder overkwam.

Oude rotten Sebastian Vettel en Fernando Alonso liggen ook nog niet vast na 2022. Bij Alonso is het nog maar de vraag of zijn leeftijd uiteindelijk geen parten gaat spelen en bij zijn Duitse concullega zal het vooral draaien om zijn motivatie.

Guanyu Zhou, de enige rookie in 2022, zal zich ook moeten bewijzen bij Alfa. Hetzelfde geldt voor Nicholas Latifi bij Williams, al heeft zijn vader ook wat invloed bij het Williams-team, maar sinds de komst van de nieuwe eigenaren niet meer zo veel. Lance Stroll kan doen wat hij wil, zo lijkt het, zolang zijn vader met de scepter zwaait bij Aston Martin.

Albon en Schumacher 'op huurbasis' bij hun teams

Twee aparte gevallen zijn Mick Schumacher en Alexander Albon. Zij staan in principe onder contract bij Ferrari en Red Bull, maar zijn op dit moment bij respectievelijk Haas en Williams gestald. Ongeacht hun prestaties bij Haas en Williams zullen het Ferrari en Red Bull zijn die over hun toekomst (mee) beslissen.

Schumacher heeft in ieder geval voor 2022 een zitje bij Haas, maar als Ferrari-junior heeft hij een langer lopend contract met het team uit Maranello. Daar fungeert hij bijvoorbeeld als de officiële reservecoureur, dus mocht er nood aan de man zijn zou hij al midden in het seizoen (tijdelijk) weggeplukt kunnen worden bij het Haas-team. Iets vergelijkbaars gebeurde in 2020 bijvoorbeeld toen toenmalig Williams-coureur George Russell, die deel uitmaakte van het Mercedes-team, voor een race in mocht vallen. Iets vergelijkbaars zou kunnen gebeuren met Schumacher.

Albons kansen in de Formule 1 leken verkeken nadat hij eind 2020 zijn stoeltje verloor aan Perez, maar Red Bull heeft hem in 2022 gestald bij Williams. Daar kan hij zich eventueel weer in de kijker rijden op weg naar de toekomst. Wel zijn er afspraken gemaakt tussen Red Bull en Williams, dat met Mercedes-motoren rijdt, die moeten voorkomen dat Albon informatie over de Mercedes-krachtbron meeneemt naar de renstal van Verstappen.

Ook interessant:

Wat verdient Max Verstappen?

Hoeveel miljoenen euro's nemen Verstappen en Hamilton mee naar huis? Bekijk hieronder de video met het overzicht van F1-salarissen.

Meer van dat soort mooie Formule 1-video's? Abonneer je dan op ons kanaal.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Dakar Rally 2022 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi