'De Formule 1 is gewoon te saai'

04 feb. 2017 08:00 Redactie

Voormalig F1-coureur Alex Zanardi vindt dat coureurs vrijer moeten racen


Alex Zanardi kwam in de jaren 90 uit in de Formule 1, maar behaalde zijn grote successen in de Amerikaanse Indycar-serie, destijds Champcar. De Italiaan stond bekend als een faire, maar harde racer en mist dat nu in de Formule 1.

"De Formule 1 van vandaag? Veel te saai!" aldus Zanardi in de Gazetta dello Sport. "Nu zijn het de stewards die de sterren van de race willen zijn."

Zanardi heeft de beroemdste inhaalactie uit de geschiedenis van de Amerikaanse autosport op zijn naam staan. In de slotronde ging hij met een alles of niet poging voorbij aan Herta in de corkscrew op Laguna Seca. Met vier wielen buiten de baan, het publiek op de banken en de zege ging naar de Italiaan. Het kwam bij niemand op om ook maar te klagen over de actie.

"Iedereen herinnert zich mijn inhaalactie op de limiet in de corskcrew op Laguna Seca in 1996. In de F1 zou die actie nu onmogelijk zijn. Je wordt direct gestraft door de wedstrijdleiding."

"De regels moeten aangepast worden en de auto's ook. In de jaren 90 legden de banden en het vermogen de nadruk op het talent van de coureurs. Vandaag de dag wordt je zo vaak gestraft voor het inhalen van concurrenten, of als je ook maar een beetje risico neemt. De F1-coureurs zijn bang voor de straffen en riskeren niets meer."

Het grote gevolg is volgens Zanardi dat de sport saai wordt: "De show heeft er zwaar onder te lijden."

 

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen