Column: 'Nieuwe auto Verstappen wordt met de dag één seconde sneller'

08 mei 2017 12:32 Redactie
Heb je het al gelezen? De nieuwe Red Bull van Max Verstappen wordt echt wel zo snel! Sneller dan het licht, sneller dan wie dan ook! 

Yes! We werken de checklist  van deze winter alweer af:
 • Champagne koud zetten en zondag openen rond 15:30

 • Bitterballen

 • Oranje slingers

 • Oranje verf om het huis te schilderen

 • Raamstickers voor op de auto

 • Verlof op maandag na het geweldige feest

 • Tickets voor de laatste vijf races want dan wordt Max toch wel ergens wereldkampioen


Of wordt het toch gewoon lauw bier om de kater mee weg te spoelen? 

In Nederland is men er sinds de komst van de nieuwe fans en nieuwe sites goed in om van een mug een olifant te maken. Continu worden verhalen zo gigantisch opgeblazen en gepresenteerd als nieuws. Met alle verhalen van afgelopen winter zou Max Verstappen zelfs op een driewieler nog wereldkampioen worden. 

Sinds bekend is dat Red Bull werkt aan een verbeterde versie van de RB13 worden de geruchten steeds wilder. Ging het eerst om een paar nieuwe aerodynamische toepassingen, vervolgens ging het over een B-spec en nu over een compleet nieuwe auto. Gebaseerd op? Juist, hoop en gebakken lucht. 

Deze winter was er op diverse fora, en vervolgens op diverse 'nieuws'sites, te lezen dat de nieuwe RB13 van Max en Daniel in de windtunnel anderhalve seconde sneller was dan de Mercedes. Hoe krijgen mensen het verzonnen?! Het zijn altijd de meest knappe verhalen van mensen die zich baseren op iets met een grote duim. Niemand, zelfs het team niet, heeft de windtunneldata van de concurrent. Daarnaast meet je in de windtunnel geen rondetijden, je meet er luchtstromen en downforce... 

Die gegevens kan je vervolgens weer toepassen in de simulator om zo tot een realistische setting te komen voor de auto en (hopelijk) betrouwbare rondetijden. Maar voor aanvang van de wintertest in Barcelona wist geen enkel team hoe snel de concurrentie was.

Helmut Marko reageerde vorige week al lacherig op de geruchten dat de nieuwe Red Bull één seconde per ronde sneller zou zijn. "Ik hoor en ken de cijfers. Laten het me maar zien in Barcelona", was zijn veelzeggende antwoord.

Vandaag wordt er weer een stapje bovenop gedaan n.a.v. een bericht op het Verstappen forum. Daar meldt een 'insider' dat hij zeker weet dat de nieuwe auto de RB14 gaat heten en 1,3 tot 1,5 seconde per ronde sneller is. Goh, de zoveelste 'insider' op het Verstappen forum. In de tijden van Jos ging het ieder jaar weer over het tegoed van Honda, over de overstap naar Ferrari etc. etc. Als we nog even doorgaan met verhalen verzinnen en dingen opkloppen dan worden Max en Daniel de rest van het seizoen 1e en 2e met een rondje of drie voorsprong op de concurrentie. 

Twee simpele vragen
 1. Welke B-spec van een auto van een topteam was er 1,5 seconde per ronde sneller? 

 2. Welk team wist een achterstand van 0,8 seconde tijdens de wintertest in Barcelona om te toveren tot een voorsprong van 0,7 seconde per ronde? 


Dromen mag, fantaseren mag ook en dat mag ook zeker op een forum. Om dat vervolgens als nieuws te plaatsen is gewoon de boel weer opkloten net als afgelopen winter. Zaterdag de 13e om 14:00 zien we allemaal hoe de vork in de steel zit.  

Ruud

Foto: Red Bull Contentpool

De voordelen van een account:

 • Reageren op artikelen

 • Toegang tot exclusieve content

 • Win mooie prijzen met quizen en spellen

 • Profiteer van exclusieve voordelen